Кърджали вече бие София по ново заселване

https://www.24chasa.bg/novini/article/8700932 www.24chasa.bg

В областта има почти два пъти повече новозаселени, отколкото в столицата

София като столица винаги е привличала най-много хора да се заселват в нея, но за първи път през 2019 г. Кърджали я е изпреварил. Докато столицата е привлякла нови 3230 души да се установят за постоянно в нея, то всички общини в Кърджали са привлекли за същото време почти два пъти повече хора - 5888 човека. Това отбелязва икономистът от Института за пазарна икономика Петър Ганев в последния бюлетин на института.

Най-много е привлякла самата община Кърджали - 1483 души, но и останалите в рамките на областта не остават по-назад: Кирково, Джебел, Ардино, Крумовград и Момчилград. На практика 6 от топ 10 общини в страната по абсолютен размер на механичния прираст през 2019 г. са в област Кърджали.

Другата такава област в България е Пловдив, но нейните резултати са по-ниски от тези на София-град, а и там заселването е съсредоточено само в областния център.

Други две области в страната - Шумен и Варна, също имат по няколко общини, които имат положителен прираст на населението, който се дължи изцяло на механичния, тъй като естественият прираст навсякъде в България е отрицателен.

Най-големият отлив на жители имат общините Сливен, Плевен и Свищов, сочат данните на ИПИ в кампанията “265 истории за икономика”, посветена на българските общини.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Едра милинка накрак хапна актьорът Ивайло Вълчев, забеляза "България Днес". С къси дънки, които отдалеч изглеждаха като изцапани с вар, и до модерното си возило озвучителят на реклами и сериали блажено се наслади на тестеното изделие. За финал съвестно си изхвърли найлоновата торбичка и с пълен стомах продължи да обикаля по задачи

За сватба се стяга голямата щерка на изчезналия "кокаинов крал" Евелин Банев-Брендо! След като миналото лято се сгоди на острова на звездите - Миконос, сега Александра Банева се готви да мине под венчило със своя избраник. Наследницата дори е раздала поканите за тържеството, доверяват запознати. Кой точно е годеникът и както върви бъдещ съпруг на

Спецчасти с автомати задържаха мъже в различни части на България. Всички са свързвани с Васил Божков и сочени за неговите "десни ръце". Имената на част от тях излязоха в списък с бивши ченгета, близки до хазартния бос. Арестите започнаха сутринта, по времето, когато Васил Божков съобщи, че съдът е отменил вземането на лиценза на "Еврофутбол" (виж