121 седмокласници минаха през рамка за дезинфекция на изпита

https://www.24chasa.bg/novini/article/8703635 www.24chasa.bg

- Умната машина чисти по четирима за минута от глава до пети

- Българска компания предлага иновативен продукт COVID-19

121 седмокласници от столичното 51-о средно училище "Елисавета Багряна", които се явиха на външно оценяване по български език и литература в понеделник, влязоха в сградата, като преминаха през умна машина за дезинфекция. Рамката беше поставена пред училището. Преди тях влязоха квесторите, а на двора ги посрещна директорът Асен Александров.

"Децата бяха спокойни и успяха да влязат в училището само за половин час. Дезинфекцираш ръцете си, вземаш си чифт ръкавици и маска. Като минаваш през рамката, за 4 секунди се впръсква сертифициран дезинфектант, който не може да предизвика алергия. Подът пък представлява постелка дезинфекцираща течност. Това е последно чудо на техниката за дезинфекция", каза за "24 часа" Асен Александров. Рамката ще бъде поставена пред училището и в сряда, когато е изпитът по математика.

Рамката се нарича DOORDESFECTO LIGHT. Тя е подходяща за магазини, предприятия, административни сгради и всички обекти, където минават много хора.

Българската компания "ЮниВалент" ЕООД предлага иновативно и практично решение именно за обществени сгради - специална рамка за дезинфекция, която се поставя на входа. DOORDESFECTO LIGHT е предназначена за хигиенизиране на персонал и посетители в учреждения, болници или други зони с висок риск за разпространение на инфекции. Подходяща е също за работещите в зони, изискващи висока хигиена, като предприятия от хранително-вкусовата промишленост, производство на електронни компоненти и други. Рамката е приложима и за търговски комплекси, пазари, административни сгради, училища и детски градини, банки, офиси - за различни по големина обекти, където преминават много хора. Тя е ефективно решение за осигуряване на по-добра хигиена при влизане в сградите на общинските администрации и държавните ведомства.

"Конструкцията на DOORDESFECTO LIGHT е модулна, лесна за транспорт и монтаж, а теглото е 130 кг. Управлението е интелигентно и не е необходимо специално обучение за работа с нея", обясниха от компанията. Машината се захранва с 220 волта, като оперативните напрежения са 24 волта и не изисква постоянен надзор.

Рамката е изградена от метални профили с алуминиеви композитни панели за стени, монтирани върху метална основа. Дезинфекционна постелка, напоена със специален разтвор, осигурява хигиенизирането на подметките на обувките.

DOORDESFECTO LIGHT е снабдена с диспенсер за почистващ гел за ръце, диспенсер за еднократни ръкавици и диспенсер за еднократна предпазна маска. Разполага с 10 дюзи от висок клас, чрез които специален дезинфекциращ разтвор се пулверизира до изключително фина мъгла. Дюзите за пулверизиране на разтвора са разположени вертикално от двете страни на рамката по 4 броя и още 2 броя на тавана. Тази конфигурация позволява да се създаде мъгла от разтвор с изключително фини размери, така че безопасно да преминават хора без специално защитно облекло.

Рамката е оборудвана със светлинна сигнализация за начало и край на дезинфекцията. Оптична система задейства процеса и не е необходимо ръчно управление чрез докосване до сензори или детектори.

Дезинфектантът се поставя в резервоар с вместимост 35 литра, който е монтиран в сервизната част на рамката и е защитен срещу неоторизиран достъп.

Капацитетът на DOORDESFECTO LIGHTе 6-10 души в минута. Продължителността на работа с едно зареждане на резервоара за дезинфектант е до 18 часа, в зависимост от потока хора. От "ЮниВалент" ЕООД обясниха, че могат да произвеждат 200 рамки месечно. А като допълнителна опция е възможността за поставяне на реклами върху конструкцията.

Производителят планира да пусне още продукти, които ще повишат сигурността и хигиената в големи обществени сгради. DOORDESFECTO MEDICAL е рамка, предназначена за приложение основно в медицински заведения и обекти от хранително-вкусовата промишленост. DOORDESFECTO THERMO е подходяща за големи търговски центрове с допълнителни функционалности към основните, като термокамера за измерване на температурата на преминаващите, интелигентни аналитични функции, безжична комуникация с център за обслужване. DOORDESFECTO аWALK е апостелка за дезинфекция на обувки с различни размери, а DOORDESFECTO HANDа е дезинфекцираща станция за ръце, която дава възможност за безконтактно нанасяне на дезинфекциращ препарат и е подходяща за клиенти на заведения или търговски обекти.

Повече за иновативните продукти може да научите на www.doordesfecto.eu.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога

Тежка промоция за пловдивската си резиденция е обявил Цар Киро, показа проверка на "България Днес". Самозваният ромски монарх е извадил за продан притежаваната от него седеметажна сграда в центъра на града, става ясно от сайт за имоти. Обявената цена е 2 млн. лева. Макар и висока, сумата на практика е солидно намалена