16-годишните спортни надежди Христо и Жулиян спасиха младеж в мъртвото вълнение

https://www.24chasa.bg/novini/article/8704571 www.24chasa.bg
Спортните надежди Христо Ташев (вляво) и Жулиян Милчев.

При драмата, разиграла се след бас на моста на бургаския плаж, те реагират светкавично, докато възрастни се суетят наоколо

“24 часа” отличава “Достойните българи на годината” от 2003 г. За тези 18 г., през които над 700 души бяха удостоени с престижното звание, инициативата се наложи като каузата, която утвърждава доброто у българите и намира новите герои на нашето време.

На 16 март обявихме, че отличието “Достоен българин” за тази година е колективно - за всички български лекари, медицински сестри, лаборанти, рентгенолози, шофьори на линейки, за хората на първа линия.  

Доброто в България има много лица. Вижте историята на двамата тийнейджъри спортисти, които се хвърлиха в бурното море да спасяват давещи се. Те успяват да извадят един, но другият потънал.

Две момчета на 16 години от Бургас - млади спортни надежди, проявиха смелост и хладнокръвие и спасиха младеж след скок от моста на 7 юни. За съжаление, втори тийнейждър - на 17 г., скочил от моста по същото време, бе погълнат от коварно мъртво вълнение, появило се необичайно рано това лято.

След смелата постъпка на Христо Ташев и Жулиян Милчев в. “24 часа” ги номинира в класацията си “Достойните българи”.

16-годишният Христо е състезател по борба към бургаския клуб “Черноморец”, а приятелят му Жулиян е кикбоксьор към клуб “Аякс”. Познават се от спортното училище в града.

На 7 юни морето е бурно, но двамата отиват на плаж заедно с още няколко приятели спортисти. Разпъват хавлиите си близо до моста. Малко преди 15 ч чуват викове, че някой се дави. Младежите веднага хукват към моста, където вече има много хора.

“Не знаехме колко са във водата. Някои предложиха веднага да скочим и да ги спасим, но аз ги спрях, защото знам, че не се вади толкова лесно давещ се човек, който може да те повлече.

Сетих се, че в края на моста има спасителен пояс, оставен за спешни случаи”, разказва Христо.

Жулиян първи скача във водата. През това време Христо вече е взел пояса и го хвърля във водата, след което също скача. За щастие,

едното от

момчета успява

да хване пояса

и е спасено

Другото обаче потъва. Секунди преди това Жулиян го хваща за главата.

“Опитах да го издърпам нагоре. То беше изпаднало в шок. В един момент усетих, че ми свършва въздуха, уморих се. Ако имаше още някой с мен, да го държим, щеше да се спаси и той”, казва кикбоксьорът.

На няколко пъти да търси второто момче се гмурка и Христо, но водата е мътна и няма никаква видимост.

“Винаги бих скочил и бих помогнал. Трябва да се поставиш на мястото на другия човек, който има нужда от помощ”, разказва Жулиян. Христо пък проявява съобразителност, като се досеща, че предния ден при разходка на моста е видял спасителен пояс. Той е поставен там от общината като обезопасителна мярка - въпреки че са забранени, скоковете от моста са изкушение за тийнейджърите.

Поясът е поставен само 2 дни преди трагедията, която се разиграва на бургаския плаж. По-късно става ясно, че младежите, които са скочили, се хванали на бас за 20 лв. Искали да покажат, че не се страхуват, въпреки че не могат да плуват добре.

А докато всички се суетят около тях, на метри от брега до една от колоните на моста, изплува тялото на втори удавник - 13-годишния Николай Иванов от дома за деца в риск “Ронкали”. Има данни, че той също е скачал, но от първото ниво на моста.

“И ние сме го правили, но знаем как, тренирани сме. Наясно сме как да реагираме в такива случаи”, казва Жулиян. Признава обаче, че преди няколко години и той е имал подобен инцидент, при който едва не загинал. 

Това, че единствени не се поддали на паниката, младите спортисти си обясняват с факта, че тренировките ги каляват не само физически, но и психически.

“Бяхме първите, които възприехме какво се случва”, обобщава Христо. Той тренира борба от 4 г. Като по-малък се занимава с шах, после пробва карате, минава през футбол, опитва баскетбол и гребане, но разбира, че борбата е неговият спорт.

Тренира всеки

ден и мечтае

да стане

шампион

на България

Но само като начало. Оттам нататък се цели в европейско, световно, а защо не и в олимпийско злато. През 2017 г. става вицешампион на България и шампион на международен турнир “Стоте войводи”. След VII клас влиза в спортното училище, но миналата година се мести в търговската гимназия, в която сега завършва X клас.

“Христо е талантлив борец, носител на медали от държавни първенства. Включен е в националния отбор в своята възраст кадети. Не само е много добър спортист, но е и отличен ученик”, казва Стефан Георгиев, президент на клуба по свободна борба “Черноморец”.

През различните спортове минава и Жулиян, дълго време тренира карате, но най-сериозни успехи постига в щангите. Тренира при Георги Марков, става няколко пъти републикански шампион на България, печели златни медали, но се отказва, тъй като този спорт е тежък, има много контузии и последици за здравето.

Сега амбицията му е да натрупа постижения в кикбокса, а един ден да стане треньор, да отвори собствен клуб и да развива този спорт в Бургас.

Христо пък има планове паралелно с борбата да завърши висше образование и да захване свой бизнес.

“Хубавото на спорта е, че ставаш дисциплиниран, учиш се на постоянство”, казва Христо.

А Жулиян добавя: “Ако на нашето място в морето онзи ден беше някой с по-лабилна психика, нямаше да издържи. Беше доста страшно...”