Проект! Съдът да защитава длъжници, които три месеца не са могли да си плащат заема

https://www.24chasa.bg/novini/article/8707379 www.24chasa.bg
Искрен Веселинов. Снимка Фейсбук

Всеки един български гражданин, който повече от 3 месеца не може да осблужва едно или повече задължения в размер на до 200 хил. лв., да може да поиска защита от съда. Такъв проект на закон с цел да се премахнат т. нар. вечните длъжници ще внесат от “Обединени патриоти” в следващите две седмици в Народното събрание.

Патриотите обявиха, че са готови с проекта още миналата седмица. Днес те се срещнаха с представители на БНБ, НАП, Министерството на финансите, на правосъдието и това на труда и социалната политика. Макар да бяха поканени и представителите на остналаите парламентарни групи, на срещата се появиха само от БСП. Следващата седмица патриотите ще се срещнат и с НПО-та и граждански организации. И след като и те дадат своите предложения, законопроектът ще бъде внесен в деловодството на парламента.

“Всеки един български гражданин, който повече от 3 месеца не може да осблужва едно или повече задължения в рамер на до 200 хил. лв., тъй като идеята не е да поощряваме кредитните милионери, и не по-малко от шест минимални заплати, ще има право да поиска защита от съда”, обясни пред медиите съпредседателят на “Обединени патриоти” Искрен Веселинов.

Длъжникът ще декларира кредиторите си, ще се направи ред за обслужване на тези кредитори, защитавайки несеквестируемото имущество. Той ще трябва през следващите пет години под строг контрол да удовлетворява кредиторите. След този период той ще бъде освободен от задълженията си, ако има останали такива. Молбата ще доведе до това да се прекратят всякакви наказателни лихви и други утежняващи кредита обстоятелства. Съдът ще следи за добросъвестност на длъжника при много условия, които да не позволят да се злоупотребява с този институт. На практика при нормално добросъвестно поведение в рамките на пет години, този остатъчен дълг да се освободи. В следващите 5 г. този човек няма да има право да иска защита и завинаги в неговото досие ще остане, че е бил недобросъвестен и когато някой му дава кредит ще вижда това, продължи Веселинов.
Обясни, че няма практика щом такава норма е въведена, хората да нямат право повече да се ползват от кредитната система в страната.

Очаквайте подробности!

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гаджето на нападетеля на ЦСКА Али Соу се разсъблече насред полето. 19-годишната Габриела позира с оскъдно облекло в поредната си предизвикателна фотосесия. Красавицата е облечена в нещо като бански, а пишните и форми преливат от него. Тя и Соу са задно от няколко месеца, а връзката, изглежда, се отразява добре на нападателя

Международен дебют като писател тихомълком е направил Евелин Банев-Брендо, показа проверка на "България Днес". Напук на трите си присъди и издирването от Интерпол, кокаиновият крал успява да преведе на английски и да издаде автобиографията си "Съзирам душата на България". Произведението вече се предлага в специализирани сайтове за книги из цял

По-висок от майка си вече е синът на Даниела Серданова, видя "България Днес". Младежът стърчи почти с глава над първата Мис ЦСКА. Двамата се разходиха из централните столични улици, а след това свършиха важна работа, свързана с документи. Снимки: България