Захариева: Няма ограничения за пътуванията на българи в 19 страни от ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/8707912 www.24chasa.bg
Екатерина Захариева. Кадър Би Ти Ви

"СЗО още не е обявила края на пандемията и поетапно става облекчението на мерките. Решихме, че е премерен риск да отворим границите към някои от държавите. Все още остават ограниченията за страни, които не са членки на ЕС, с изключение на Сърбия, Босна и Херцеговина и Черна гора. За 19 страни от ЕС няма ограничения за пътуванията на българи. В 7 страни все още има ограничения, нека нашите граждани да проверяват на сайта на външното ни министерство преди своите пътувания".

Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в предаването "Лице в лице" по Би Ти Ви.

"В повечето държави от ЕС не изискват задължителен тест за коронавирус за пристигащите в тях. На случаен принцип може да се тестват пристигащите в Гърция, но това не засяга само българите", допълни тя.

"Опашките на българо-гръцката граница ме изненадаха", призна Захариева.

"Натиск от страна на САЩ за излизане от СЗО към външните министри на ЕС на видеоконференцията с участието с Помпейо нямаше, по-скоро обратното - Борел поиска от американците да преосмислят своята позиция", обясни тя.

„Има 59 офиса на територията на Русия за издаване на визи, увеличени са с 29. Ние сме членове на ЕС, имаме обща визова политика, не можем само ние да махнем визите за руснаците“, коментира Захариева издаването на визи за страни извън ЕС за предстоящия летен сезон.

„Махнахме таксите за децата – това не е малко облекчение“, посочи тя.