Раздвижване. Първите чартъри с чужди туристи пристигат идния петък (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8708208 www.24chasa.bg

В понеделник стартира мащабна рекламна кампания на България в чужбина

Първите чартърни полети до България за лято 2020 г. ще пристигнат на 26 юни на летището в Бургас с туристи от Нидерландия и Германия. Първите чартъри с чужди туристи на летище Варна ще кацнат на 29 юни също с гости от Германия, съобщи във вторник министърът на туризма Николина Ангелкова.

Въпреки коронавируса за това лято са заявени общо 10 600 чартърни полета от юни до края на септември на летището в Бургас и 6400 за същия период на варненския аеропорт. Това е с около 35% по-малко от полетите на двата морски аеропорта през миналото лято, но тогава имаше рекордно много гости на Черноморието, отбеляза Ангелкова.

“От следващата седмица започва постепенно раздвижване на разписанието на полетите към България. Има позитивна нагласа към пазара в България и това до голяма степен е свързано със субсидията от 35 евро, която отпуска държавата. Това дава възможност за удължаване на летния сезон до края на октомври”, каза Ангелкова.

Субсидията от 35 евро се дава от държавата за всяко празно място в чартърен полет до България, което позволява на туроператорите да бъдат много по-гъвкави, когато съставят програми за почивка в България. В България обаче летният сезон трае обикновено до средата на септември и активни програми за октомври ще се правят за първи път. По думите на Ангелкова за тогава се замисля мащабна кампания за привличане на германски туристи по нашите балнеокурорти по линия на договора, който бе подписан преди няколко месеца с немските здравноосигурителни каси.

С чартърните полети, които стартират през следващата седмица, ще пристигнат туристи от Нидерлания, Германия, Полша и Чехия. По думите на Ангелкова в момента се очаква и решение от страна на Европейския съюз по повод правилата за влизане на граждани от трети страни като Русия, Украйна, Молдова и Турция, които са сред основните туристи по българското Черноморие.

Междувременно от курорта Слънчев бряг вчера съобщиха, че имат първите за сезона чужди туристи - от Румъния и Унгария, които са пристигнали в понеделник, т.е. в първия ден, в който беше възможно да се пътува свободно от тези страни без заплаха от карантина.

Системата за единна туристическа информация, която действа от миналата година, е засякла от 22 май до вчера 91 хиляди туристи, които са отседнали на хотел у нас, съобщи Ангелкова. 935 от тях са били български граждани, а само 7% - чужденци.

От понеделник започва мащабна рекламна кампания на България в съседните страни и на ключови за нас пазари - Германия, страните от Вишеградската четворка, Великобритания, скандинавските страни и др., която привлича вниманието най-вече върху сигурността и безопасността на лятната почивка в страната. Тя е едновременно в социалните мрежи и по телевизионни канали. Паралелно действа и друга подобна кампания, която е насочена към българите и ги призовава това лято да почиват в България. Според Ангелкова няма безпокойство в това, че много българи отиват да летуват в Гърция, тъй като данните досега показват, че 1,6 млн. българи почиват в южната ни съседка, но в същото време ни посещават 1,3 млн. гръцки граждани.