"168 часа": Синът на създателя на СДС Георги Спасов умира за минути като баща си

https://www.24chasa.bg/novini/article/8713635 www.24chasa.bg
Георги Спасов е първият говорител на СДС.

Заради бунта си преди 1990 г. легендарният създател на СДС трудно си намирал работа

Бил сред най-близките приятели на Жельо Желев и в първите редици на протестите срещу възродителния процес

Жельо Желев поднася цветя на погребението на Георги Спасов.
Жельо Желев поднася цветя на погребението на Георги Спасов.

Атанас бил скромен и затворен човек, вероятно е страдал от психически проблем

Синът на един от легендарните създатели на СДС Георги Спасов почина като него - само за няколко минути от масивен инфаркт. Това сподели пред "168 часа" съпругата на Георги Спасов и майка на Атанас - Веселка.

"Синът ми от години живееше в моето село Искра, но се чувахме постоянно - споделя тя. - Брат му беше изпратил пари и обикновено му звъни, за да си ги вземе от пощата. Атанас обаче не вдигаше. Затова изпратихме моята братовчедка и кмета да проверят какво става. Бяха го намерили полуседнал на дивана в безжизнено състояние. Линейката го е откарала в моргата на болницата в Пловдив и аутопсията показала, че той е издъхнал от масивен инфаркт. По същия начин почина и съпругът ми Георги. Няма да го забравя. Беше ранната утрин и буквално за минути умря. Извиках линейка, тя дойде много бързо, но само констатираха смъртта. Казаха ми, че дори и да са били на място,

пак е нямало да могат да го спасят

Просто е такава диагнозата. Странното е, че чичото на съпруга ми също е починал по този начин, докато карал колело, пада и остава на място. Явно има нещо генетично. Георги почина на 58 г., а Атанас на 52 г."

Кметът на селото, в което е живял синът на легендата на СДС, разказва пред "168 часа", че е израснал с него и брат му, но когато Атанас се връща след години в Искра, бил напълно различен човек.

"Родителите му живееха в Пазарджик, а децата идваха през ваканциите при баба си и дядо си - обяснява Тодор Налбантов. - Израснахме заедно, въпреки че аз съм с няколко години по-малък от тях. Когато Атанас дойде да живее в селото преди повече от 15 г., беше напълно променен. Беше самотен, скромен и затворен. Не контактуваше почти с никого. Странеше от хората и никой не го познаваше отблизо, за да разкаже каквото и да било за него. Обикновено всяка сутрин пиеше кафе около 9 часа, на разстояние и сам от останалите хора, и след това идваше за второ кафе около 16 ч. Това му беше навик. За последно го видях деня преди да го намерим мъртъв."

Кметът допълва, че когато отишли да потърсят Атанас, разбили вратата на къщата му, след като не отговорил.

Намерили безжизненото му тяло,

което било започнало да се разлага от жегата.

Най-близките му са първите, които разбират за смъртта на Атанас, но са истински огорчени, когато виждат в медиите твърдението, че е оставен да умре като куче в пълна мизерия.

Майка му Веселка разказва, че преди години той е бил нормално дете и след това младеж, но изведнъж нещо у Атанас се пречупва.

"Като малък беше едно прекрасно дете - спомня си съпругата на Георги Спасов. - В детските си години тренираше плуване, ходеше по състезания и печелеше златни медали. Завърши спортното училище и след това влезе в казармата. По-късно записа зооинженерство в Стара Загора, но след първата година прекъсна, защото бе много тормозен. Това се случи около 1990 година, точно след промените и скандалите с баща му. Въпреки това живееше при нас, работеше, дори си намери приятелка. Много хубаво и добро момиче. Голяма любов бяха. Направихме годеж и

започнаха проблемите

Атанас много ревнуваше. Изведнъж напълно се промени. Момичето не заслужаваше да живее така и аз я посъветвах да се ориентира към раздяла."

Първоначално родителите на Атанас смятали, че това е моментно, но състоянието му ставало все по-зле

Какво се случва с Атанас и защо съпругата на Георги Спасов е предпочитала той да си остане поет и да не влиза в политиката, четете тук.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Чайче успокоява бизнесмена Росен Чолов-Чолата, което той пийва в компанията на яки другари. В тази обстановка изловиха оправдания за сводничество бизнесмен топпапараците на "България Днес". Разпознали бившата половинка на манекенката и невръстна майка Ирена Милянкова, гости на заведението умуваха дали "приятелите" на Чолата не са просто охраната

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога