Десислава от София с 4 шестици на матурите (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8717209 www.24chasa.bg
Министърът на образованието Красимир Вълчев, заместничката му Таня Михайлова и шефката на дирекция “Съдържание на предучилищното и училищното образование” Евгения Костадинова представиха анализа на резултатите от 25-ата сесия на матурите. СНИМКА: Николай Литов

-  По 9 предмета резултатите са по-високи средно с 5,5 точки

- 609 се явиха на изпит по желание заради възможността да станат студенти само с тези оценки

Десислава от София с 4 шестици на матурите (Обзор)

Абитуриентката от Софийската математическа гимназия Десислава Илиева е изкарала 4 пълни шестици от матурите. Тя се е явила на български език и литература, математика и по желание - на химия и биология.

Десислава от София с 4 шестици на матурите (Обзор)

Министерството на образованието и науката похвали резултата на Десислава, представяйки анализа от 25-ата сесия на държавните зрелостни изпити.

Десислава от София с 4 шестици на матурите (Обзор)

“Отчитаме успешна сесия, която беше в неочаквани условия, но училищата се справиха като организация. Може да говорим за мобилизация на системата в организационен план”, коментира Таня Михайлова, заместник-министър на образованието.

С 3 пълни шестици са 7 абитуриенти. Това са Петър Чонгов от Профилираната природо-математическа гимназия в Бургас, Камелия Иванова от Математическата във Варна, Любомира Димитрова от средното училище “Катранов” в Свищов, Виктория Гугова от ПМГ в Габрово, Добрин Бараков от Математическата в Плевен. Две “тройни” отличнички са от Сливен - Ванина Вълкова от Профилираната природо-математическа гимназия и Ванеса Терзиева от Профилираната гимназия с преподаване на западни езици.

С 2 пълни

шестици

са 73-ма,

миналата

година бяха

едва 17

45 616 абитуриенти се явиха на задължителната матура по български език и литература, 35 164 - на втория зрелостен изпит по предмет по избор, а 609 - и на матура по желание. Много повече са отишли тази година на матура по желание заради възможността да се влиза в университет с оценка от зрелостните изпити.

Английски език, биология, география и философски цикъл - това е класацията на предпочитанията за втората матура. Преди години географията, а не английският водеше. Традиционно най-малко зрелостници са избрали италиански език.

По 9 предмета средните резултати са по-високи, по 4 са по-ниски, а по френски език почти повтарят миналогодишните.

Средната оценка по български език и литература е добър 4,20, миналата е била 4,06.

По-малко са двойките в сравнение с миналата година - 3764, докато през 2019 г. са били 4302.

Средната оценка по втория предмет е много добър 4,84, миналата година е бил 4,67.

Най-добри са

резултатите

по немски език,

химия, италиански език. Най-слаби са оценките по география. Лек спад има в резултатите по математика, химия, философския цикъл и испански език.

Като цяло момичетата са се представили по-добре от момчетата.

Според анализа на министерството не личат значими размествания в подредбата на регионите по резултати (виж графиките).

91-а немска

гимназия в

София пак

е лидер

в топ 10 от резултатите от матурата по български език и литература. 73-о училище е запазило второто място. Американският колеж изпревари с едно място Испанската гимназия в София.

Немската гимназия в София е номер 1 тази година и на втория задължителен изпит, на второ място е Софийската математическа. Миналата година първа беше СМГ, а Немската - на 4-о място след Първа частна математическа гимназия и средното училище “Христо Ботев” в смолянското село Чепинци. Успехът тогава на селското училище беше принос на учителката по биология Даниела Куцева, която беше провела с учениците си 2 пробни матури.

“Трябва да отчитаме, че в училища като Немската гимназия имаме селекция още на входа. Може да има други училища, в които да са приети деца с по-ниски резултати, но да са получили подготовка, която им гарантира значително по-високи резултати на изхода”, каза министър Красимир Вълчев.

Повечето предпочели есето,

но 5,39% преписали разказа

Продължава плавното увеличение на процента на абитуриентите, които работят по последния въпрос на матурата по български език и литература - 79,31%.

Тази година учениците имаха задача да проченат откъсите от разказа “Чорба от греховете на отец Никодим” на Елин Пелин и в свитъка за свободните отговори да напишат аргументативен текст в обем до 4 страници на тема “Човекът и неговите съмнения”. Предпочели са есе пред интерпретативно съчинение 45,45%. Макар и да са малко по-малко от миналата година, все още има абитуриенти, които просто преписват текста - 5,39%. Някои са предали празни листове, а други са писали някакви други свои “авторски” текстове.

Сред постиженията в задачите с избираем отговор експертите отчитат правописа на думи с представки, както и правописа на глаголи в 1 л. мн. ч. Все още обаче абитуриентите не са овладели правописа на думи с А/Я, удвояване на В, членуването, пунктуацията в простото и сложното изречение.

Зрелостниците се справят с разпознаване на основни мотиви и образи в художествен текст, както и с определяне на принадлежност на текст към сфера на общуване. Трудно обаче възприемат смисъл на текст.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Вталена и освежена изглежда Карина Караньотова, забеляза "България Днес". Репортерката в БНТ 2, която стана майка преди 5 години на малкия Иво, показа стегната фигура край работното място. Журналистката май е прежалила неприятната случка от лятото, когато сподели, че са й откраднали портмоне с 350 лв. от плажна маса на родното Черноморие

На плаж се отдаде в последните септемврийски дни най-бързата бяла жена на света Ивет Лалова. Тя показа, че лятото за нея изобщо не е свършило. Българската спринтьорка се разхвърля по бански и забегна по Средиземноморието, за да събира слънчеви лъчи. Ивет е в компанията на своя съпруг Симоне Колио, с когото са отседнали в усамотена вила на брега

Футболистът на "Реал" (Мадрид) Федерико Валверде призна, че треньорът Зинедин Зидан е повлиял за обрата при драматичната победа с 3:2 над "Бетис". Именно уругваецът вкара първото попадение в срещата. Домакините от град Севиля обърнаха чрез Манди и Карвальо още до почивката. "Реал" стигна до 2:2, след като Емерсон си отбеляза автогол