В София няма класическо огнище, но се подценява защитата и бройките растат

https://www.24chasa.bg/novini/article/8719352 www.24chasa.bg

В София положителните тестове се увеличават, но като се вземе предвид колко хора живеят в столицата, няма коронавирусно огнище в епидемиологичния смисъл на термина.

Подценяват се обаче хигиенните мерки и спазването на дистанцията, дори когато се носят маски, това е в почти всички случаи формално - като парче плат на брадата. На фона всичко това е логично да има ръст в новите случаи. Във всички страни, в които се правят опити за връщане към обичайния живот, се отчита подобна тенденция. 

Така коментира обобщените данни от страната за денонощието - 132 полижителни за вируса, проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб.

Наблюденията на специалистите са, че не само в столицата кипи с нищо неопрадван оптимизъм, че вирус вече няма, а някои продължават да смятат и че никога не е имало. Постъпващите за лечение в болница обаче се увеличават, който се съмнява да дойде да постои в COVID зоната, казват инфекционистите.

Увеличават се и случаите сред медицинския персонал. 

Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания (НСБАЛХЗ) преустановява приема на пациенти за петък, 19 юни. Причината е положителен PCR тест на медицинска сестра от Клиниката по хематология. Тя е е без симптоми и се чувства добре, карантинирана е в дома си. Съгласно инструкциит от Столичната Регионална здравна инспекция ще бъде изследван целият екип на клиниката. Същевременно ще бъдат уведомени и контактните пациенти, които също следва да бъдат изследвани. Започва и провеждането на пълна дезинфекция на лечебното заведение.

Очаква се НСБАЛХЗ да възобнови приема на пациенти в понеделник, 22 юни.