Проучване: Коронавирусът е бил в отпадните води на Милано и Торино още от декември 2019 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/8719811 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Новият коронавирус е присъствал в отпадните води на северните италиански градове Милано и Торино още от декември 2019 година, тоест два месеца преди официално да бъде обявен първият болен от COVID-19, предаде Франс прес.

Агенцията цитира проучване на италианския Висш здравен институт. "По време на изследването бяха анализирани 40 проби от отпадни води, взети между октомври 2019 и февруари 2020 година. Резултатите, потвърдени от две различни лаборатории с два различни метода, показаха присъствието на РНК на вируса SARS-Cov-2 в пробите, получени от Милано и Торино на 18 декември 2019 година", се казва в комюнике на здравния институт.

Подобни следи от коронавируса са били идентифицирани в отпадните води и на Болоня на 29 януари 2020 година. При това първият обявен официално случай в Италия на заразен с COVID-19 датира от 20 февруари 2020 и бе регистриран в малкото градче Кодоньо, разположено недалеч от Милано, предава БТА.

В пробите от отпадните води, взети през месеците октомври и ноември 2019 година не били открити никакви следи от новия коронавирус. "Това проучване може да ни помогне да проследим началото на разпространението на коронавируса в Италия, което е сходно с подобни изследвания във Франция. В тази страна бяха взети проби на хоспитализирани пациенти със следи от SARS-CoV-2 още пред декември 2019 година", се казва в прессъобщението на италианския здравен институт. Ведомството цитира и испанско проучване ,при което беше идентифицирана РНК на този вирус в отпадните води на Барселона в средата на януари, което е около 40 дни преди официалното обявяване на първия случай в Испания.