“168 часа”: До 26 октомври 1872 г. Васил Левски е невидим за султана

https://www.24chasa.bg/novini/article/8724451 www.24chasa.bg

В писмо до Каравелов: Общи да го махнете, иначе не сме вече в работа!

До 26 октомври 1872 г. Левски не е бил известен на Османската империя. Дотогава те не са знаели дори как е изглеждал Апостола. Затова за тях снимката на Джингиби, намерена у Димитър Общи при задържането му, е истинска находка.

Това се доказва и от няколко запазени исторически хроники.

Димитър Общи разкрива пред османските власти цялата схема на Левски
Димитър Общи разкрива пред османските власти цялата схема на Левски

На 1 декември 1872 г. министърът на вътрешните работи на Османската империя хвали управителя на Дунавския вилает за намерената снимка у Димитър Общи.

В същото време руският вицеконсул Найден Геров пише на руския посланик Николай Игнатиев, че османските власти са намерили "негатив от стъкло от фотография на Васил Левски".

Няколко дни по-късно на в свое писмо от 7 декември 1872 г. Данаил Попов описва срещата си с посетилия го Ованез Аладжаджиян, който му казва, че турците имат портрет на Левски.

Защо Левски не е харесвал Димитър Общи и е искал да го маха от групата, четете тук.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Това са първите снимки на снежния леопард Никс, който пристигна на 20 октомври тази година в Софийския зоопарк от зоопарка в Ихлава, Чешка република. Той е настанен в сектор Хищници в зала "Големи котки, терариум и аквариум" и засега се адаптира на спокойствие във вътрешните помещения, определени за него

Гунди се блъска в москвич на Цариградско шосе и по чудо отървава боя! Неразказваната досега култова история е от края на 60-те години. По това време Георги Аспарухов е близък с нападателя на ЦСКА Петър Жеков, с когото са съотборници в националния отбор. Двамата живеят в съседни квартали - Гунди е в "Редута", а Жеката е в близост до хотел "Плиска"

Звездата на "Манчестър Юнайтед" Аарън Уан-Бисака се забърка в грандиозен скандал. Той бе зарязан от дългогодишната си приятелка Риана Бентли, след като наяве изскочиха негови изневери. Последната му любовница се оказа моделката Марлисия Ортис. Американката обяви в онлайн интервю, че е спала с него. Мадамата