Денис и Марчело посред нощ разбиха вратата и извадиха от пламъците самотна старица

- Беше страшно, огънят бе обхванал всичко, спомня си Марчело Адилов

- Въобще не се замислих дали да вляза в горящата къща, казва Денис Брахомов, който преди 6 г. загубил брат си при пожар

“Баба Тода живее втори живот. Щеше да си остане в пламъците, ако ония момчета не я бяха извадили”, казват в смолянското село Чокманово. Спасителите - Денис Брахомов, на 18 г., и с година по-големият Марчело Адилов, минавали с кола през селото след полунощ в края на декември, когато съзрели пламъците.

Двамата били на кафе в Смолян и се прибирали към близките села. От центъра на Чокманово вече се виждала къщата, която по-късно изгоряла до основи. Когато отишли, отвътре се чували несвързани писъци. Започнали да бутат вратата. Оказало се, че тя е залостена с нещо като гардероб. Наоколо нямало никого и трябвало да се справят сами. В Чокманово постоянно живеят стотина души, пръснати в различни махали, но през това време на годината повечето от възрастните са при близките си в градовете.

“Цялата къща беше в пламъци. Огънят бе обхванал мебелите. Беше страшно.

Падаха предмети

от покрива,

гореше

дървеното

стълбище,

всичко на етажа, където бе жената, гореше”, разказва Марчело.

“Жената крещеше и молеше за помощ. В ръцете си държеше тенджера с вода, с която явно е искала да гаси, и повтаряше: “Ау, къщата ми изгоря, изгасете огъня”, “Какво ще правя сега”, “Помогнете ми”, “Изгасете”. Въобще не се замислих дали да вляза в пламъците”, описва приятелят му Денис.

Младежите първо успели да избутат гардероба, който залоствал вратата, а след това Денис се втурнал в пламъците и успял да сграбчи възрастната жена. Изнесъл я на ръце пред къщата. Накарали я да седне. Тогава се обадили на пожарната.

Пожарникарите успели да ограничат огъня, преди да се прехвърли към две съседни къщи. Тлеещи останки имало и на следващия ден.

И двамата споделят, че за първи път попадат в подобна екстремна ситуация.

“Упорстваше, не искаше да излиза.

Ридаеше, че

остава без къща

и ще трябва да спи на улицата. Не си спомням, но сигурно поне 10 минути съм я убеждавал, че трябва да позволи да я изнеса, за да не се овъгли. В онзи момент в съзнанието ми изникна историята с моя брат, който си отиде при пожар. Целта ми беше да я изкарам колкото се може по-бързо навън, за да не си иде и тя от тоя свят като брат ми”, казва Денис.

При пожар преди 6 години брат му Александър обгоря тежко. В жилището им на седмия етаж в блок в Мадан се взривява газова бутилка. От горящия дом го изваждат минути преди втори взрив двамата полицаи Басри Карасалихов и Юлиян Тихов от наряда по обществения ред. Два екипа на пожарната евакуират след това 10 души от входа. Братът на Денис бе приет в пловдивска клиника по изгаряния, но въпреки усилията на лекарите седмица след това умира.

Племенник и племенница на самотно живеещата баба Тода лично благодарили на момчетата, че са спасили възрастната жена. Още на следващия ден ръководството на ОД МВР - Смолян, ги поздрави за смелостта. По-късно на официална церемония в местната пожарна им бяха връчени плакети за гражданска доблест.

Денис и Марчело се срещнаха и с кмета на община Рудозем Румен Пехливанов.“Възхищавам се на момчетата. Нужен е не само кураж, но и голяма смелост.

Можеше

падащият покрив

да ги затисне”,

казва кметът.

Денис учи в Професионалната гимназия по техника и технологии в Смолян в самостоятелна форма на обучение и същевременно работи в строителството. Марчело пък е завършил средно образование, но все още е без постоянна работа. Живее при родителите си в с. Елховец.

“Не се чувстваме герои, нека повече хора като нас да реагират, когато друг изпадне в беда. Ако отново възникне такава ситуация, пак бихме се намесили”, казват младите мъже. “24 часа” ги номинира в кампанията “Достойните българи”.

74-годишната Тода Жокелова излезе невредима след пожара, но има сериозни здравословни проблеми. Тя живеела абсолютно сама в къщата в Чокманово. Тъй като домът ѝ вече е необитаем, се премести при сестра си Мария в с. Гудевица. Непрекъснато обаче настоява пред сестра си да я закара да види изгорялата къща.

“Трудно им е. Мария е вдовица. След пожара Тода е

останала само с

един кат дрехи на

гърба си,

всичко е изгоряло. Посещавала съм ги два пъти. Получила е еднократна социална помощ. Двете са обхванати и от патронаж, който им помага, но въпреки това ситуацията не е лека”, казва наскоро назначената за кметски наместник Карамфилка Давидова. Тя е наместник и на още 4 села.

Тода непрестанно плаче за къщата, тя е целият ѝ живот, казват съседите ѝ. 

Автор на статията

Валентин Хаджиев Валентин Хаджиев


Споделете статията

Четете още