"168 часа": Обир издава мрежата на Левски

https://www.24chasa.bg/novini/article/8728341 www.24chasa.bg

 

Изследовател оборва новите данни от османските архиви със свои разкрития

Едва след залавянето на Димитър Общи заптиетата откриват снимка на Апостола

Новите документи от турските архиви, свързани с неизвестни досега факти за живота и делото на Апостола на свободата, показани в началото на тази година, предизвикаха огромен скандал между учени и историци.

Те бяха публикувани в книгата "Нови документи за издирването и следствието срещу Васил Левски и участниците в Арабаконашкия обир" от уредника на музея към родната му къща в Карлово Виктор Камбов и директора Дора Чаушева.

Според двамата документите в османския архив са от 1872 г., като от тях става ясно, че

Апостола е възприеман от империята като много опасен човек

“Османската власт е имала информация за Левски далеч преди залавянето му и за това какво е правил той на територията на Дунавския вилает и въобще в българските земи. Революционната му дейност е била много по-мащабна, отколкото се е смятало досега, както и става ясно, че османската шпионска мрежа е работела ефективно. Властите са били запознати със социалния статус на революционната организация”, обясни Дора Чаушева и допълни, че най-интересното сред документите е снимка на Левски, за която доказали, че точно това е фотографията, използвана от турците за неговото издирване. На гърба й дори имало словесно описание на външните му белези и как изглежда.

Дългогодишният изследовател на Левски Иван Тренев обаче алармира пред "168 часа", че

тази теория не е съвсем точна,

че снимката от издирването на Левски не е тази, а фактите за процеса на Апостола вече били публикувани преди много години в книгата “Левски пред съда на портата”.

“Всъщност тези нови данни, показани сега, първи ги намира турският историк Д. Й., който прави дисертация по темата още през 2015 г., но тя излиза през 2018 г. - казва Иван Тренев. - В нея става дума за османскобългарските отношения в масонски контекст. Засягат се Васил Левски и разпита му пред съдебната комисия в София. В тази своя студия

историкът включва и снимката,

която е открил в архива. Тя бе показана и от нашите учени. През 2016 г. дори я публикува в профила си във фейсбук. Качва и гърба на кадъра, където прави свой превод на съвременен турски език.”

“168 часа” потърси за мнение директора на Националния музей на Левски в Карлово, но до редакционното приключване на броя не успя да се свърже с него.

Според Иван Тренев документите, публикувани в новата книга за Левски, не съдържат никаква информация, че Османската империя е имала предварителна информация за дейността на Апостола.

“Документите в книгата са канцеларски кореспонденции на отчети

за работата на Софийската комисия, искане на награди - пари за османски заптиета и одобрителни награди от Цариград - категоричен е той. - Няма и помен от въпроси и отговори на арестувани със Софийския случай, няма разкрития и неизвестни данни за революционната работа на Апостола."

За да докаже истинността на думите си, Тренев предостави на "168 часа" разтълкувани документите, публикувани в книгата.

“Първите два представляват квитанции, издадени от Частния български революционен комитет в Тетевен за внесени пари и приети от касиера Иван Фурнаджиев - посочва изследователят. -

Няма обяснения за целта и харченето на внесените пари

Предполага се, че са използвани за закупуване на оръжие. Вероятно такива квитанции Фурнаджиев е разписвал често, но са изчезнали. Док. №1 - квитанция №89 от 9/21 септември 1872 г.:

“За получени 54 гроша, дадени от Дервиш-оглу

на Иван Фурнаджиев, секретар на Тетевенски Р.К."

Документ №3 съдържа протокол от следствието в София за издадени присъди след обира на хазната в Арабаконак. Описани са кражбата и заловените 14 души, като най-вече се отличава Димитър Общи.

В него се посочва още: “Благодарности от комисията към Негово Величество Султана и за неговата добронамереност”. След това има подписи и печати на българите Пешо Тодоров, Димитър Митович-Мито и Соломон Таджер.

“Документи №4 и 9 са османска кореспонденция между институции във връзка с уреждане на парични награди на служители и шпиони, действали по обира на Арабаконак - допълва Тренев. -

Не носят никаква информация за Левски и революционното му дело

Документ №4 е докладна записка на Мазхар паша до Хамди паша, Русе: “Прошение на покорен слуга до височайшето благоволение за възнаграждения по подобаващия начин. За самоотвержени прояви на участници в разследването и тайни агенти. Ако все пак благоволите да откажете, следва любезно обяснение, че нови старания и усилия ще се проявят само след наградите.” №9 е записка от Ахмед Хамди паша до великия везир за удостояване с ордени и звания за заслуги при залавяне на участниците в обира и комитетските дейци.”

Протоколите №5 и 10 са подобни - съдържат решаване на финансови проблеми и награди на шпиони и османски служители, утвърдени от по-висша инстанция. Периодът е от средата на ноември до 9 декември и също не носят информация за дейноста на Левски или за преследването му.

“Документи с номера №6 и 7 са записки за следствените действия от София до Цариград и от Русе до Цариград - обяснява Иван Тренев. - Протокол №6 е от Махзар паша до великия везир, с който го уведомява за проведеното до този момент разследване. Съобщават се имената на Петко Милев-Страшника, Димитър Общи, който с подробности е описал, че целта на обира е пари за оръжие, за отнемане на земи от мюсюлманите, за изграждане на самостоятелно българско царство. В протокола се говори още за инициатора на Арабаконашкия обир, потенциален предател на Левски - хаджи Станьо Врабевски (той е арестуван, малтретиран и успява да избяга от турския затвор - бел. ред.). Всички те са разпитвани в края на октомври и ноември 1872 г. Следват имената на членовете на Тетевенския комитет, като се твърди, че всичките заловени знаят, че хазната е обрана и че дякон Паисий е убит от Димитър Общи на 21 юли 1872 г. Накрая има и обяснение от "покорен слуга" за изпипването на нещата, без да е прилагано насилие, и може да не се наложи смъртно наказание."

Любопитното при документ №7 е, че русенският управител Ахмед Хамди паша

информира Цариград за намерени ценни уличаващи книжа,

между които и снимката на Левски, вероятно открити при претърсването на Общи. Фигурирали и данни, които са част от Каравеловия архив, предаден от жена му на сръбския консул в Букурещ. Чрез тях Ахмед Хамди паша моли великия везир за пари, за да увеличи броя на шпионите, които да се включат в разплитането на революционната дейност.

Какви са писмата на Любен Каравелов, описани в документ №7, кой е българинът, който участва на разпитите на Димитър Общи и описва всичко в книга и какви са останалите документи, четете ТУК.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Това са първите снимки на снежния леопард Никс, който пристигна на 20 октомври тази година в Софийския зоопарк от зоопарка в Ихлава, Чешка република. Той е настанен в сектор Хищници в зала "Големи котки, терариум и аквариум" и засега се адаптира на спокойствие във вътрешните помещения, определени за него

Гунди се блъска в москвич на Цариградско шосе и по чудо отървава боя! Неразказваната досега култова история е от края на 60-те години. По това време Георги Аспарухов е близък с нападателя на ЦСКА Петър Жеков, с когото са съотборници в националния отбор. Двамата живеят в съседни квартали - Гунди е в "Редута", а Жеката е в близост до хотел "Плиска"

Звездата на "Манчестър Юнайтед" Аарън Уан-Бисака се забърка в грандиозен скандал. Той бе зарязан от дългогодишната си приятелка Риана Бентли, след като наяве изскочиха негови изневери. Последната му любовница се оказа моделката Марлисия Ортис. Американката обяви в онлайн интервю, че е спала с него. Мадамата