Бобоков искал услуги от Узунов за руснак, либиец и два майбаха (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8730802 www.24chasa.bg
Пламен Бобоков се яви на разпит в 14 ч вчера в националната следствена служба, придружен от адвокат Ина Лулчева. СНИМКА: Йордан Симeонов

Бизнесменът пращал данни за самоличността на български гражданин от либийски произход, регистриран по дело за смърт на мароканка, искал да се заличи

Бизнесменът Пламен Бобоков е водил активна комуникация с президентския секретар по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов от август 2017 г. до средата на декември 2019 г. Двамата са имали поне още 3 разговора, в които Бобоков е искал услуги, стана ясно от нова порция извадки от чатове между двамата. Те бяха огласени от спецпрокуратурата вчера - около час след като Бобоков се яви на разпит в Националната следствена служба.

Съобщенията между Бобоков и Узунов са част от доказателствата по дело за престъпно сдружение за търговия с влияние. От тях става ясно, че Бобоков е търсил Узунов заради руснак, който искал да получи българско гражданство. Той подал молба за това на 10 август 2017 г. На 13 септември 2018 г. Съветът по гражданство я отхвърлил заради възражения от ДАНС по причини, които засягат националната сигурност.

Чрез мобилно приложение на 22 януари 2019 г. Бобоков изпраща до Prezident-Pl. Uzunov снимка на неуважената молба за гражданство, но последвало ли е нещо после, не е ясно.

Руснакът има

бизнес в

България, участва

в 2 фирми,

като в едната е съдружник.

През април 2019 г. Бобоков пише на Узунов: Адаш, забравих да ти напомня да провериш за моя либийски приятел по твоите канали!!!”

Според прокуратурата Бобоков праща данни за самоличността на български гражданин от либийски произход (вероятно ЕГН), както и номер и снимка на заявление до шефа на националната полиция за заличаване на полицейски регистрации и заявителски материали. Узунов отговаря: Ок. Във вторник ще видя.

Комуникацията се води на 11-12 април 2019 г., 6 юни и и 6 ноември.

Името на либиеца не се сочи. Според наш източник той е имал криминална регистрация по дело за смърт на мароканка през 2004 г., която искал да се заличи. По-късно пък бил засечен у нас да снима стената на яз. “Искър”. Подобна информация е предоставена и на спецсъда в петък, когато Бобоков бе пуснат срещу 1 млн. лв. гаранция по делото за боклука.

Два майбаха са

трета тема, по

която Бобоков и

Узунов са водели

разговори

На 18 декември 2019 г. Бобоков иска да разбере чия собственост са лимузините. Ден по-късно Prezident-Pl. Uzunov” съобщава на бизнесмена, че колите, за които пита, са марка “Майбах” и са на фирма за коли под наем.

На въпрос защо е питал за двата майбаха, Бобоков вчера отговори: “Абсурд. Не. Като се виждат чатовете, гледайте ги...”. Бизнесменът твърди, че няма спомен да си е комуникирал с Узунов за руснака и либиеца. Той остана на разпит 2 часа и 40 минути в следствието. На влизане каза: “Оказвам съдействие”, а на излизане: “Разпитваха ме във връзка с есемесите, които вие (журналистите - бел.ред.) първо бяхте получили. Дал съм обяснение, това е”.

По разпореждане на прокуратурата ДАНС и дирекция “Вътрешна сигурност” на МВР са започнали проверка на разговорите между Бобоков и Узунов. Изискани са материали от президентството и правосъдното министерство.

Разследващите допускат, че комуникацията между двамата може да има отношение към работата на Узунов като вътрешен министър в служебното правителство от 27 януари до 4 май 2017 г., както и с администрацията на държавния глава.

Узунов не помнел нито есемесите, нито кой му дал решението на съда

Получаването или отказът за даване на българско гражданство се базира на предложение на министъра на правосъдието и обхваща становищата на няколко институции, включително прокуратурата, ДАНС, МВР, коментираха от прессекретариата на президента. Към тази процедура никой от секретариата на президента нямал отношение.

Румен Радев обаче запази мълчание па случая “Узунов”. От президентството твърдят, че се правят внушения на базата на селективно подбрани части, без да е ясен контекстът, и че разпитите на Борисов, Горанов и депутатите според президентството са преминали “в пълна медийна тишина”. (Виж 8-а стр.)

Самият Узунов пък отрече да е използвал контактите, които е имал като служебен вътрешен министър. Пред Би Ти Ви той заяви, че няма спомен за фактите от скрийншотовете му с Бобоков. Не си спомнял и кой му е дал решението на ВАС за либийския танкер, което пратил на бизнесмена. (Виж карето долу).

“Не познавам никого във ВАС и не съм поддържал контакти с никого. Едва ли само до мен е стигнало решението. До публикуването му танкерът е напуснал българската територия”, каза Узунов. Самият Бобоков в неделя предположи, че Узунов може “да е имал връзки в деловодството”.

По повод случая с руснака Узунов коментира, че много хора му пращат документи, но той не познавал руснака. “Това, че ми е пратена някаква бланка, знаете ли колко бланки ми пращат? Не съм вършил каквото и да било, нямам и власт да го направя”, добави той. В скрийншотовете обаче няма бланка, а комуникацията за руснака се води в продължение на месеци.

“Докладвал съм на президента. Още не съм загубил доверието му, в момента, в който го загубя, съм готов веднага да си тръгна. Няма да го оставя в тежките моменти”, каза Узунов. 

Съдът търси кой е дал неподписаното решение за танкера на съветника на президента и бизнесмена

Шефът на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков е разпоредил вътрешна проверка, която да установи как съдебно решение по делото за либийския танкер BADR, което не е подписано и не е обявено, е стигнало до бизнесмена Пламен Бобоков чрез президентския съветник Пламен Узунов.

До 7 дни трябва да се изяснят всички факти около изтичането на информацията.

В края на миналата седмица прокуратурата разпространи снимки от чатове между Бобоков и Пламен Узунов, от които става ясно, че президентският съветник е пратил диспозитива на решението по делото 6 дни преди то да бъде обявено с уточняващ текст: “Това ще е в оригинал”.

От прокуратурата вчера обявиха, че са изискали административно дело № 11413/2018 от председателя на ВАС, което е било обект на комуникацията между Узунов и Бобоков.

Чолаков трябва да прати справка за администрирането и движението на делото, както и информация за магистратите и съдебните служители, които са имали отношение към делото и чиято дейност е била свързана с разглеждането му.

Докладчик по делото за танкера е била съдия Ваня Анчева. Тя е била и председател на състава, в който са участвали Даниела Мавродиева и Калина Арнаудова. 

Прокурор Николай Николов
Прокурор Николай Николов

Проверяват делата на прокурора от Русе

Апелативната прокуратура във Велико Търново проверява цялостната работа на прокурора от Русе Николай Николов по разпореждане на главния прокурор Иван Гешев. Тя трябва да даде заключение до 10 юли. В петък стана ясно, че Николов е търсел съдействие от Пламен Бобоков, за да бъде избран за окръжен прокурор на Русе миналата есен.

Проверката ще обхване работата на магистрата за последните 3 г. Ще бъдат прегледани преписките и делата му, участията му в съдебните заседания, за да се види дали има пропуски или нарушения. Ще се изяснява връзката му с Пламен Бобоков или с представлявани и управлявани от бизнесмена фирми.

ВКП ще проверява дали Николов е нарушил Кодекса за етично поведение на магистрати. От прокуратурата увериха, че са безкомпромисни при нарушения или престъплуения от страна на прокурори, независимо от тяхната длъжност и ранг.