Опасността е тук: пак с маски вътре + як контрол (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8730891 www.24chasa.bg
Здравният министър Кирил Ананиев, кметът на София Йорданка Фандъкова и част от членовете на оперативния щаб обявиха новите мерки след среща при премиера Бойко Борисов. СНИМКА: АВТОРЪТ

До петък министър и щаб решават дали да удължат извънредната обстановка

Главният прокурор поиска обяснение как се следи за спазването на мерките

Извънредната епидемична обстановка да се удължи с още 15 дни - до 15 юли, ако броят на новозаразените продължи да се задържа по около 100 на ден и основните мерки - дисциплина, дезинфекция и дистанция, не се спазват.

Идеята обсъждат здравният министър Кирил Ананиев и членовете на Националния оперативен щаб, като окончателно решение дали да го предложат на премиера Бойко Борисов ще вземат до края на седмицата. Това обяви Ананиев на извънреден брифинг в здравното министерство.

От днес носенето на маски отново е задължително на всички закрити места - както
в аптеки,
болници и
градски
транспорт, така
и в молове,
театри, кина,
опери и на
всички събития
на закрито,
включително
спортни

В ресторантите и питейните заведения носенето на маски или шлемове е задължително само за персонала. Мероприятия на закрито могат да се провеждат при 50% запълване на капацитета на залите, а на футболни мачове ще се допускат до 1000 души на сектор.

Причината за връщането на тази мярка е повишеният брой на заразените с COVID-19 от последната седмица.
“Всичко това го правим единствено с цел запазване здравето и живота на българските граждани”, допълни министърът.

Премиерът Борисов, здравният министър и шефът на НОЩ ген. Венцислав Мутафчийски да обяснят достатъчно ефективни ли са въведените досега мерки, кой следи дали се спазват и има ли нужда от нови, поиска по-късно прокуратурата.
Иван Гешев се
самосезира
заради
драстичното
нарастване
на случаите
с COVID-19
в последните две седмици.

Като най-голям град София остава един от най-сериозно засегнатите от епидемията у нас с най-много заразени. Само в двата почивни дни приетите в столични болници са с 34 повече.

При 92-ма в болница в петък, от които 7 в интензивно отделение, в понеделник хоспитализирани са били 126, от които 23 - в интензивно отделение, обясни кметът на София Йорданка Фандъков, която също беше на брифинга.

Данните за заразените с COVID-19 в София показват устойчив ръст и това налагало връщането на маските, както и по-голям контрол.

От днес се
удвояват
екипите на
Общинска
полиция, които
проверяват за
носене на
маски
в градския транспорт, предупреди Фандъкова. Миналата седмица са проверени над 700 превозни средства, съставени са 16 акта на стойност 300 лв. и десетки предупредителни протокола.

Според кмета на София глобата за неносене на маска трябва да се намали. Това щяло да направи налагането по-масово и безкомпромисно, защото сега проверяващите издавали по-често предупредителни протоколи, което не дисциплинира нарушителите.

В контрола в столицата да се включат и полицаите от СДВР, помолила още Фандъкова. Целта е да се следи да не се струпват много хора по паркове и градинки.

С още 200 пункта ще се увеличат местата за продажба на билети за градския транспорт в София. Докато това се случи, контрольори ще извършват тази услуга, защото все още тя е забранена на шофьорите.

В детските градини и ясли е почнало тестване на 1000 души от персонала.
Миналата седмица са изследвани 36 човека - всички отрицателни. 

“Имаме реално увеличаване на случаите. За щастие, то не е при нуждаещи се от интензивни грижи, но е достатъчно притеснително като бройка. Големият въпрос е какво е това – българско явление, нещо, което се случва в други страни, нещо, което се дължи на промени във вируса или на промени в поведението ни”, коментира главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Според него това не е втора вълна на вируса, а повишаване на случаите, защото много хора “приеха, че всичко е приключило.” Пред Фокус обаче д-р Михаил Околийски, представител на СЗО за България, го нарече втори пик.

Дотук говорихме за трите Д-та – дисциплина, дистанция и дезинфекция. Сега добавяме и
едно К –
контрол,
защото
се оказа, че не
можем да
разчитаме на
съвестта
на хората”,
допълни Кунчев и обясни, че ситуацията почти навсякъде на Балканите е сходна. На първо място по заболеваемост е Северна Македония с 45,6 на 100 000 население. На второ е Албания с 12,9, следвана от Босна и Херцеговина с 11,9 и Турция с 10,7. Петото и шестото място заемат България с 8,3 и Сърбия с 7,9 на 100 000 души.

Все още разпространението у нас е клъстено, но самите огнища вече не са толкова добре очертани, обясни Кунчев и предупреди, че всяко събиране на много хора на закрито без маски и без дистанция крие сериозен риск за разрастане на заболеваемостта.

“МЗ продължава да държи на становището си, че всеки, който се нуждае от лечение в болница,
трябва да бъде
приет, без
да се
изисква
от него
предварителен
PCR тест

Когато се забележи, че човек има симптоми, съмнителни за коронавирус, тогава се прави тест от лечебното заведение и той се плаща от касата”, повтори Кирил Ананиев по повод искане на лекарския съюз министерството или НЗОК да заплаща PCR тестове на всеки пациент преди планов прием.

От съсловната организация обаче са категорични, че тестуването е единственият начин, по който може да се предотврати превръщането на болниците в огнища на заразата и да се запазят животът и здравето на медиците.

Хасково под карантинa начело с кмета, защото прегръщал Димитров

За публиката на турнира и хората, правили си селфита с Гришо, рискът бил малък

Масово поставяне на хора под карантина начело с кмета Станислав Дечев и местни журналисти разпореди за Хасково областният оперативен щаб. В понеделник експертите се събраха по спешност, след като тенис звездата Григор Димитров обяви, че е заразен с COVID-19.

Всички контакти от първи ред на хора, срещнали се с тенисиста Григор Димитров при посещението му в Хасково, ще бъдат поставени под карантина, обяви областната управителка д-р Стефка Здравкова, цитирана от БТА.

Водещите критерии при налагането на мерки ще бъдат неспазването на дистанция от 1,5 м и по-продължително като време общуване лице в лице с тенисиста. Сред хората е кметът на Хасково Станислав Дечев, с когото Григор Димитров води разговор, и взели интервюта журналисти. Кметът Дечев ще бъде поставен под карантина, въреки че е в добро здравословно състояние.

За хората, били на трибуните на демонстративния мач на Димитров, и тези, правили си селфи със звездата, обаче рискът бил по-малък, обясниха от областния оперативен щаб.

“Гришо е 38-ият случай на COVID-19 в Хасково. Няма основание да правим нещо по-различно като мерки от това, което сме направили за останалите 37 случая в града. Заради популярността си той имаше две срещи с почитатели и граждани на града, но те не ме притесняват, защото са били повече снимки за по 1 минута. Повече ме притесняват тесните му контакти с медиите и кмета. Всички са под карантина и ще бъдат изследвани”, коментира случая и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Той обясни, че при всеки един случай на коронавирус епидемиолог от местното РЗИ определя контактните хора, които трябва да бъдат изследвани и поставени под карантина. Нужда от масово тестване на хасковлии обаче нямало. Ще бъдат проверявани само проявилите симптоми, разясни шефката на РЗИ в Хасково д-р Соня Димитрова.

Нямало да бъде сваляна и карантината, ако някой от поставените в изолация се тества по собствено желание и даде отрицателен резултат.
Започнала е пълна дезинфекция на всички помещения на тенис комплекса “Кенана”, където Димитров тренира на 16 юни. Затворено е било и питейно заведение на територията на спортното съоръжение. (24 часа)

Общинар с COVID-19 ходил болен на танци и работа цяла седмица

78-годишен е първата жертва на огнището в Доспат, разраства се заразата в циганската махала на Кюстендил

Общински служител в Горна Оряховица цяла седмица е ходил на работа, въпреки че имал симптоми на коронавирус. Освен това се занимавал и с фолклорния ансамбъл, чийто ръководител е.

Едва в понеделник обаче общината в Горна Оряховица затвори, след като 46-годишният счетоводител на “Обреди” дал положителна проба за COVID-19. Мъжът е бил приет в болница, но в момента бил в добро състояние.

“През цялата минала седмица е имал симптоми. Присъствал е на оперативки и срещи с много хора”, каза кметът на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев. Болният общинар е и ръководител на фолклорен ансамбъл в града, контактувал е с десетки.

След откриването на болния общинар

са отменени

приемните дни

на кмета

на Горна Оряховица и заместниците му до 28 юни, ограничен е и достъпът до сградата на общината, докато бъде дезинфекцирана.

Нови два случая пък бяха открити в понеделник в Сунгурларе, след като на 20 юни заразата бе установена при трима общински служители. Новите болни обаче са роднини на общинарите, а не са от 50-те тествани служители.

В ромския кв. “Изток” в Кюстендил пък бяха установени още 10 заразени с коронавирус и общият им брой от последните 10 дни е над 60. От новите проби има положителна и на 2-годишно дете. 11 са настанени в специализираното отделение за пациенти с COVID-19 на болницата в Кюстендил.

Двама са с в

крайно тежко

състояние,

съобщиха от лечебното заведение.

Това са мъж на 61 години от с. Богослов и жена на 57 години от кв. “Изток”. Жената бе една от първите хоспитализирани миналата седмица.

78-годишен мъж пък стана първата жертва на огнището в Доспат. Той е бил лекуван в градската болница, имал е придружаващи сърдечни заболявания, съобщи д-р Мими Кубатева, директор на РЗИ - Смолян. 

Мъжът бил приет преди седмица заедно със съпругата си в здравното заведение. Двамата не са имали връзка с позитивните над 100 случая в двете предприятия в града.

Междувременно 43-ма от заразените в Доспат вече са със снета карантина, тъй като 14-дневният им срок изтече. На други 260 контактни, но не с положителни тестове, също изтече карантината.

От началото на пандемията в Смолянска област случаите на положителни с коронавирус са 180. Починалите са петима. 82-ма са излекувани, а активните случаи са 93. По брой заразени тя е на 7-о място в страната, но по показател заразени спрямо общия брой на населението регионът е на 2-о място. (24 часа)

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Доверието към ВАР, меко казано, се разклати в Италия и предизвика гневни реакции, след като цели три гола на Алваро Мората във вратата на "Барселона" бяха отменени. В мач от груповата фаза в Шампионската лига каталунците победиха като гост "Ювентус" с 2:0 с голове на Дембеле и Меси. Мората записа хеттрик от отменени голове от позиция на засада

Арсен Венгер, който в момента работи като директор в отдела за развитие на футбола във ФИФА, се обяви против създаването на Европейска суперлига. Според легендарния мениджър на "Арсенал" подобен турнир би заличил английската Висша лига. "Висшата лига сега има превъзходство пред останалите първенства в Европа - коментира Венгер

Щатният досега изпълнител на дузпи в "Челси" Жоржиньо най-вероятно ще бъде лишен от тази привилегия. За това намекна мениджърът Франк Лампард след успеха с 4:0 при гостуването на "Краснодар". Италианският национал пропусна наказателен удар в в 14-ата минута, като това му се случва за втори път от началото на сезона