Още една отсрочка за касови апарати

https://www.24chasa.bg/novini/article/8734913 www.24chasa.bg

Отлагането с 6 месеца било мярка в помощ на бизнеса

Новите изисквания към касовите апарати за електронни магазини, търговски вериги, бензиностанции ще действат от догодина. Наредбата, която определя правилата за това, ще влезе в сила от 31 декември 2020 г., а не от 31 юли тази година.

Това става ясно от промени в наредба, пуснати за обществено обсъждане от финансовото министерство. В мотивите е записано, че новото удължаване, което е пето поред, се налага, за да няма затруднения за бизнеса. Още преди обсъждането и приемането на промени в закона за ДДС, с които се въведе 9% ставка за ресторанти, кетъринг и книги, премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов обещаха срокът за касовите апарати да бъде отложен като част от мерките за облекчаване на бизнеса заради епидемията.

От НАП във вторник обявиха най-важните промени. Срокът за блокиране на фискалните устройства при липса на свързаност с приходната агенция се удължава от 24 на 72 часа. Направена е точна дефиниция на това какво е софтуер за управление на продажбите, за да няма произволни тълкувания. Отпаднали са определени изисквания към медицинските софтуери и към тези, използвани в туризма, за да не се нарушава тайната на търговската информация и личните данни. Облекчават се правилата за връзка на софтуера с фискално устройство, както и реквизитите на фискалните бонове.

Електронните магазини, които използват софтуер за управление на продажби, имат време до края на годината да отговорят на новите изисквания. Облекчението се отнася и за търговците, при които плащането става чрез пощенски превод. Срокът за електронните магазини, които използват софтуер на магазина, не се променя и остава 30 септември 2020 г.

Тези, които използват интегрирана автоматизирана система за управление на търговската си дейност, трябва да я монтират и подадат информация до 28 февруари 2021 г. При всички останали търговци срокът се отмества до 31 януари 2021 г.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Чайче успокоява бизнесмена Росен Чолов-Чолата, което той пийва в компанията на яки другари. В тази обстановка изловиха оправдания за сводничество бизнесмен топпапараците на "България Днес". Разпознали бившата половинка на манекенката и невръстна майка Ирена Милянкова, гости на заведението умуваха дали "приятелите" на Чолата не са просто охраната

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога