Местан: Прокуратурата манипулира фактите по делото, ще я съдя за клевета

https://www.24chasa.bg/novini/article/8736100 www.24chasa.bg
Лютви Местан при освобождаването му от ареста

Съпреживявам вече 15-и месец трагедията, но вината е правна категория и аз няма да поема върху себе си чужда вина и грях. Така Лютви Местан коментира катастрофата от 14 април миналата година край Кърджали, при която загина бебе, тази сутрин пред Би Ти Ви. Разследването приключи, той е обвинен в убийство по непредпазливост.

Месеци наред всички медии разпространяваха снимка с разбитата отдясно моя кола, за да внушат, че ударът е бил от кола, която се движи в посока Гърция - Кърджали, защото няма друго обяснение за тази катастрофа. Истината обаче е, че тази кола се движеше в обратна посока. Пътната му лента беше свободна. Има 200 м непрекъсната линия, която му забранява да е в насрещната лента, Хюсеин Тифик няма място в лентата за коли в посока Маказа, няма предимство в чужда лента. Това се доказва от снимката на абсолютно непокътнатия от лявата страна мой фолксваген, която обаче само Би Ти Ви показала, каза Местан и благодари на телевизията.

Истината е, че бях ударен челно, след като вече бях извършил маневрата, бях се установил в своята пътна лента и бях освободил тази на Хюсеин Тефик, декларира политикът.

Всички тези нарушения на мъжа, който е истинският причинител на катастрофата, бяха ясни на прокуратурата още в деня на огреда, но те си затвориха очите, защото имаха преднамерена цел непременно да ме обвинят, заяви Местан.

"Обвинен съм, че не съм спрял на "Стоп" - това е нелепо, прокуратурата знае, че не може да докаже подобно клеветническо твърдение и точно затова насочи всичките си усилия към второто обвинение - че съм имал видимост. Но ако бяха провели пълно и обективно разследване, щяха да установят истината", каза още той. И декларира: "Прокуратурата упражни върху мен истинска репресия, прокурорски произвол и ми отне правото на справедлив досъдебен процес." Послужила си с грубо манипулиране на фактите.

Първо, отнела му книжката с клеветата, че извършил 13 нарушения, а това са нарушения от коли на партията, в които той не се е качвал като шофьор. Затова ще заведа дело за клевета след приключване на този процес, обяви Местан. В същото време за Хюсеин Тефик са установени само от 2005 до 2019 г. 18 тежки нарушения, 14 от които за свръхпревишена скорост и 4 за неправилно изпреварване, а неговата книжка не беше отнета, каза той. Свидетелството за управление на другия шофьор от катастрофата е отнето едва преди 10 дена и го научавате от мен, а отнемането на моето бе гръмко съобщено, добави Местан. Точи човек редовно управлява автомобила с агресивно поведение на пътя, предоставихме на прокуратурата видеозаписи как само в рамките на 4 секунди той извършва над 20 груби нарушения на закона, добави лидерът на ДОСТ.

Преди втория оглед на 18-и по линията на видимостта ми са изсечени 108 храсти с височина 3 метра, които образуваха преграда, съчетана с калния нос, обвини още Местан и нарече това "тежко преспъпление по унищожаване на доказателства". Но най-голямата манипулация на прокуратурата е, че постави отпосле стоплиния, за да отмести с 5 метра напред видимостта ми, продължи той и показа снимка на репортерска кола - на нея е видна начертаната стоплиния на мястото, от което политикът се включва в пътя, а на снимката след катастрофата - не.

Обвинени съм не защото съм виновен, а защото се казвам Лютви Местан, заключи той. Прокуратурата се водела от политическа поръчка. Прокурорите нарушиха всичките ми права, категоричен е политикът.

Съдът отмени постановлението на прокуратурата за отнемането на книжката ми като незаконосъобразно, припомни той. За едно от приписаните му нарушения пък разказа, че по същото време той е бил на сеща с президента, а колата карал от Суворово към Варна негов тогавашен заместник в ДПС. Този пример показвал, че срещу него не се водел процес, а произвол.

Охраняваното лице има своя лична територия, недостъпна за НСО, коментира Местан от личен опит снимките на премиера Бойко Борисов от спалнята. Но изрази увереност, че премиерът си знаел кой е имал възможност да го заснеме и най-вече - кой има интерес от скандала.