Преговори с “Газпром” поевтиниха газа с 40% - 201 млн. лв. ще бъдат върнати на хората

https://www.24chasa.bg/novini/article/8738978 www.24chasa.bg
Новината за поевтиняването на руския газ беше съобщена на извънреден брифинг на националния ни празник от премиера Бойко Борисов. С него бяха и вицепремиерът Томислав Дончев, енергийният министър Теменужка Петкова и изпълнителният директор на “Булгаргаз” Николай Павлов.

След 7 месеца тежки преговори между “Булгаргаз” и “Газпром експорт” България успя да постигне безпрецедентно намаление на цената на газа на историческата дата 3 март 2020 г.

Руският природен газ за България поевтиня с 40,3% със задна дата - от 5 август миналата година. “Газпром експорт” възстанови по сметките на българското дружество 201 млн. лв.

Новината беше съобщена на извънреден брифинг сутринта на националния ни празник от премиера Бойко Борисов. С него бяха и вицепремиерът Томислав Дончев, енергийният министър Теменужка Петкова и изпълнителният директор на “Булгаргаз” Николай Павлов.

Че преговорите са били дълги и с помощта на Европейската комисия, разказа тогава министър Петкова. До този момент страната ни не бе постигнала споразумение за цената на руския газ. Затова и промяната е със задна дата. А и намалението за нас е най-голямо, сравнено с всички останали държави.

Борисов видя в намалението и ролята на конкуренцията и пазара благодарение на алтернативните доставки.

“Този половин милиард кубически метра втечнен газ (внесеният в България през 2019 г.) и двата интерконектора изиграха своята роля. Добре свършена работа. Диверсификацията и конкуренцията показват как падат цените на газа”, заяви на 3 март министър-председателят, като визираше двата проекта за газови връзки със съседните страни - Гърция и Сърбия.

В новия договор с “Газпром” е заложена формула за изчисляване на цената, в която по-голяма тежест има хъбов индекс - котировките на регионалните борси. Досега изчисленията се правеха според движението на петролните деривати - мазут и газьол, за 9 месеца назад, като отражение даваше и курсът на лева спрямо долара.

В новата формула остават петролните деривати и валутният курс. Освен това цената на газа вече се определя на месечна база, а не както досега - на тримесечие.

Още тогава “Булгаргаз” сметна за справедливо да възстанови средства на клиентите си и пое ангажимент да го направи.

75,975 млн. лв. отиват при 22 топлофикации за доставената на клиентите топлинна енергия през периода от 1 юли 2019 до 31 март 2020 г. и за произведената от тях електроенергия. Тези средства ще бъдат върнати и по сметките на потребителите.

Изчислените суми са формирани, след като са отчетени разликите в цените на природния газ по отделни месеци, както и потребените от дружествата количества газ.

За парното на тези дружества се връщат 40,172 млн. лв. Тази сума трябва да се възстанови в сметките на потребителите за ползваната от тях топлинна енергия през изминалия период.

Всички топлофикации трябва да направят преизчисления и във фактурите на клиентите до 10 юли. За потребителите на прогнозен отчет корекциите ще бъдат отразени в изравнителните сметки, а за потребителите на реален отчет ще стане в първата получена от тях месечна фактура. В сметките изрично ще бъде посочена точната сума, която ще им бъде приспадната.

За произведения ток на топлофикациите се възстановяват 33,37 млн. лв.

Потребителите на газ и парно ще мога да видят сумите по сметките си най-рано от август.

За да изчислят топлофикациите колко пари ще трябва да върнат на домакинствата, КЕВР определи цените на парното със задна дата от 1 юли 2019 г. Те ще са средно с 10% по-ниски.

Поевтиняването на газа продължава. “Булгаргаз” предложи на КЕВР да поевтинее и за юли с 4,13% спрямо юни и цената му да е 19,49 лв. за мегаватчас. Прогнозната цена за август е 19,29 лв. за мвтч.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Съпругата на нападателя на хокейния "Питсбърг" Евгени Малкин - Ана Кастерова, попадна в Топ 20 на най-сексапилните жени в Русия. Класацията бе изготвена от читателите на местното издание на списание "Максим". Красивата госпожа, която е спортна водеща, заема 17-ото място. Първа в певицата Ана Плетньова

Съпругата на Рио Фърдинанд – Кейт, се ядоса на коментар в социалните мрежи. Тя беше обвинена от последовател в лъжа, че кара тежка бременност. Това извади извън нерви жената на бившия капитан на "Манчестър Юнайтед", която го нареди добре под коментара. Кейт е в напреднала бременност и в скоро време тя ще дари Фърдинанд с четвърто дете

Бившата половинка на Григор Димитров - Никол Шерцингер, намери време в натоварения си график за малко глезотии. Тя сподели в социалните мрежи момент от релаксиращия си ден, в който се наслаждава на инфрачервена сауна. 42-годишната певица вдигна градусите на последователите си с горещи снимки по бельо, което само подчертаваше пищните й форми