С до 60% поскъпнаха лекарства за грип и антибиотици в пандемията (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8739895 www.24chasa.bg
Масовите лекарства при грип и настинка са поскъпнали чувствително по време на коронакризата. СНИМКА: “24 ЧАСА”

Цените на някои от медикаментите не са увеличавани от 10 г., а на всички са в рамките на допустимия инфлационен ръст, обясниха за "24 часа" от Съвета по цени и реимбурсиране

Фармакомпаниите са регистрирали вдигане на цените за общо 83 медикамента без рецепти в периода март - юни

83 лекарства, които се продават без рецепти в аптеките, са поскъпнали от началото на епидемията с COVID-19 през март до началото на юни. Това показва регистърът на Националния съвет по цени и реимбурсиране - държавната структура, която одобрява цените на медикаментите. При цените на лекарствата без рецепта регулация няма. Единственото условие е всяко нейно повишение да е съобразено с инфлационния ръст за периода от последното подадено заявление. Точно за спазването на тази мярка следи и Съвета по цени и реимбурсиране.

Масово са вдигнати цените на лекарства, използвани при настинка и грип - таблетки срещу температура, сиропи и хапчета за гърло, капки за нос, показа проверка на “24 часа” в регистъра. Увеличението на някои стига и до 60% спрямо старата цена.

Такова например е популярното при настинка “Грипекс макс”, чиято цена от 7,58 лв. е станала 11,99 лв., показва регистърът на максималните продажни цени.

С 31% пък е

поскъпнала

една от

разновидностите

на ибупрофена,

който се използва за сваляне на висока температура. Старата цена на това лекарство е била 3,28 лв., а новата, поискана от производителя и одобрена от държавата по време на извънредното положение, е 4,32 лв. Увеличението на други разфасовки на този медикамент се движи около 10-11 на сто спрямо старата цена.

При цените на лекарствата без рецепта регулация няма. Единственото условие е всяко нейно повишение да е съобразено с инфлационния ръст за периода от последното подадено заявление. Точно за спазването на тази мярка следи и Съвета по цени и реимбурсиране.

С 15-20% пък са поскъпнали повечето сиропи и таблетки срещу кашлица и болно гърло, показва още справката на “24 часа” в регистъра на цените. От 8,70 на 10,04 лв. е вдигната цената на сиропа “Тавипек”, от 3,68 на 4,81 е станала на “Солволан” таблетки. От 11,84 на 14,21 лв. пък е увеличена една от разновидностите на хапчетата за гърло “Мукосолван”, като са вдигнати цените на абсолютно всички разновидности на този медикамент, чиято активна съставка е веществото абмроксол.

С 10,3% по-скъпи вече са популярните таблетки за смучене “Ефизол” - увеличението е от 4,93 на 5,44 лв. Вдигнати са отново абсолютно всички разновидности и разфасовки на този медикамент за облекчаване на гърлото.

С около 8-9%

са вдигнати

цените на

масови

медикаменти

за гърло

като “Стрепсилс” и “Тантум верде”.

В диапазона между 5 и 10 на сто се движи поскъпването и на повечето лекарства срещу температура.

Популярният “Фервекс” от 14,93 е станал 16,50 лв. При ефералгана увеличението е по-скромно - от 5,19 на 5,47 лв. Най-евтината разновидност на парацетамола на пазара в България пък е вдигната от 1,84 на 1,97 лв.

Увеличение на цените има не само при продаваните без рецепта лекарства за настинка и грип, но и при изписваните при по-сериозна болест антибиотици, показва пък регистърът за пределните цени. В него се вписват медикаментите, които се продават само по лекарско предписание.

С 10% е завишен ползваният при дихателни инфекции “Ципрофлоксацин”, показват данните от регистъра на съвета по цени и реимбурсация.

Най-голямото

увеличение на

цената е при

широкоспек-

търния

антибиотик

“Неомицин”

Едната от неговите разфасовки е поскъпнала с 23% от 4,93 на 6,06 лв. Увеличението при друга от опаковките на същия антибиотик е от 4,93 на 5,71 лв., или 15 на сто.

От 4 на 4,30 лв. се продава вече антипаразитният антибиотик “Тинидазол”.

Със 7% е увеличението при тетрациклина и ползвания при пневмонии “Левофлоксацин”.

С 4,5% е вдигната цената на едно от най-популярните антивирусни лекарства “Ремантадин”.

Все пак при лекарствата с рецепта има и случаи на намалени цени по време на коронакризата, показват данните от регистъра.

Фармацевтичните компании имат право да искат увеличение на цените за своите лекарства само с процента на инфлация, който се е натрупал от предното увеличение на цената, гласи обнародван през март текст от наредбата за регулиране и регистрация на цените на лекарствата на здравния министър Кирил Ананиев.

Промените в наредбата са били обнародвани на 16 март - дни след като в България бе обявено извънредното положение заради епидемията от коронавирус.

Промените обаче бяха наложени не заради новия патоген, а заради искания на фармацевтични компании за увеличение на цените на медикаменти от началото на годината, които предвиждаха вдигане с до 150%. Тогава

фирмите се

възползваха

от законова

дупка,

че в края на 2019 г. изтече наложената още през 2013 г. забрана за увеличение на цените с повече от инфлацията. Затова се наложи министърът спешно да пусне наредба, за да не се стига до прекомерно увеличение на цените именно на масовите лекарства за настинка и грип през зимата или при епидемия.

Вдигнали успокоителните най-много, противозачатъчните и виаграта също по-скъпи

Най-големите увеличения на цените са регистрирани за успокоителни лекарства като валериана. За този медикамент е поискано и разрешено вдигане на цената от 140% като вече една опаковка струва 6,93 лв. вместо досегашните 2,88 лв.

Такова увеличение е разрешено и за лекарството “Цинаризин”, което се използва за разширяване на кръвоносните съдове и повишаване на устойчивостта на клетките към липсата на кислород.

97% пък е увеличението на лекарството срещу газове “Еспумизан”.

Големи увеличения в коронакризата отчитат и лекарства, давани срещу рецепта, като “Урогестан” за лечение при дефицит на хормона прогестерон. От 10,01 лв. за опаковка то вече се продава срещу 21,19 лв., което е вдигане на цената със 111%. Виаграта пък е поскъпнала с 25 на сто и новата цена на този медикамент за полова мощ е 24,64 лв.

Плащат по нов начин препарати за COVID-19, СПИН и ваксини

По-скъпи суровини налагали повишаване на крайната цена

Нов начин за определяне на максималните цени на лекарства за лечение на заболявания извън задължителното здравно осигуряване предлага здравното министерство.

В момента има затруднения при закупуване на медикаменти основно за инфекциозни заболявания, за които липсва алтернативно лечение, и било трудно да се гарантира, че лечението на български пациенти с такива продукти няма да бъде прекъснато. Такива са лекарствата за лечение на СПИН, инфекциозни заболявания, включително и COVID-19, както и ваксините от задължителния календар и при специални показания.

Тези продукти се плащат от здравното министерство след провеждането на централизирани търгове.

Максималната цена, която МЗ може да заплаща за тях в момента, трябва да е съобразена с тази от предходното договаряне, ако е проведено такова. По закон обаче цената може да се променя веднъж годишно, при това само с процент, равен на инфлационния ръст за съответния период.

Същевременно в резултат на пандемията от коронавируса в световен мащаб се наблюдава увеличаване на цените на суровините, използвани в производството на медикаменти, което изисквало и повишаване на крайната цена на лекарствата. А това при сегашните правила било невъзможно.

“По този начин понастоящем фармапроизводителите са принудени да продават някои от своите продукти на цени под себестойността им, тъй като дори цената в Позитивния лекарствен списък да е актуализирана съобразно новите реалности, то те следва да се съобразяват с постигнатите при последното договаряне стойности”, пише в мотивите на здравното министерство, с които предлагат промяната.

Предложението е при ценообразуването на тези медикаменти да се взимат предвид най-ниската стойност на съответния продукт, заплащана от обществените фондове на референтните ни в ценообразуването страни - Белгия, Гърция, Испания, Италия, Латвия, Литва, Румъния, Словения, Словакия и Франция, и максималната стойност, която производителят е договорил със здравното министерство при търга.