Безплатни биохрани и мед в училищата наесен

https://www.24chasa.bg/novini/article/8743715 www.24chasa.bg

От 1 юли приемат заявления

За първи път децата в училищата и детските градини ще получават безплатни биохрани и пчелен мед през новата учебна година, съобщи фонд “Земеделие”. Това ще става по двете европейски схеми “Училищен плод” и “Училищно мляко”.

От 1 юли започва прием на заявления за одобрение, като крайният срок за подаване на документите е 31 юли. Право на участие имат учебни заведения, производители на плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти, техни организации или групи, търговски дружества и кооперации, както и общини.

През учебната 2020/2021 г. децата ще получават до 50 доставки по “Училищен плод” и до 50 по “Училищно мляко”. Възможността пресните плодове и зеленчуци, както и млякото и млечните продукти да са произведени по биологичен път се дава от изменения в наредбата за двете схеми, обнародвани на 19 юни. Те целят и стимулиране на родното производство. Затова най-малко 50% от доставяните плодове и зеленчуци трябва да са от български производители.

От фонд “Земеделие” уточняват, че във всяка от схемите училищата и детските градини могат да участват самостоятелно, като изберат и заявител по тях.

Над 420 000 деца са получили безплатни продукти през последната учебна година, показва статистиката на агрофонда. Обхванати от двете схеми са 3200 училища и детски градини.

Доставките по “Училищен плод” и “Училищно мляко” се финансират от ЕС и се прилагат в почти всички страни членки. Право на безплатни продукти имат децата от подготвителните групи и учениците от I до IV клас включително, които посещават държавните, общинските и частните училища и детски градини.