Капка розово масло, добавена към шоколад, превръща две сестри в успешни предприемачи

https://www.24chasa.bg/novini/article/8746939 www.24chasa.bg
Росица Паунова-Длъгнекова и сестра и? Ина Абаджиева са създателките на първия шоколад с розово масло в България.

С идеята с Росица и Ина печелят 100 хил. финансиране от ЕК

Една капка розово масло е достатъчна, за да превърне обикновения шоколад в деликатес и една идея - в успешен бизнес. На тази рецепта залагат сестрите Росица Паунова-Длъгнекова и Ина Абаджиева преди 8 години, когато основават компанията си Rosey's mark.

Тя е единствената, специализирана да предлага под една марка различни продукти с роза. Те са разделени в четири направления. Шоколадът с розово масло е три вида - черен, млечен и бял. Предлагат сладко само от розови листенца или в комбинация с ягоди или малини, както и зимен конфитюр. Имат розова вода за готвене, както и два вида чай - от розов цвят или от лавандула.

Последният продукт е единственият, който прави изключение от останалия асортимент. “Включихме го, защото лавандулата расте рамо до рамо с розата и двете са етерично-маслени култури и имат сходни качества при влагане в храни”, пояснява Росица Паунова.

Именно ядливите свойства на розата са нещото, върху което е изградена концепцията на компанията. Освен че притежава нетипичен флорален вкус, цветето попада в категорията функционални храни. Те носят допълнителна полза за организма отвъд хранителните стойности. Нещо, което бабите ни със сигурност знаят, е, че сладкото от рози ускорява храносмилателните процеси и метаболизма, затова то е търсено от хора с такива здравословни проблеми. В козметиката пък розовото масло е използвано заради друго свое свойство - спомага за забавянето на стареенето на клетките. Заради това то се използва и в хранителни добавки и фармацевтичната индустрия. Идеята на двете сестри е тези полезни свойства да достигнат до хората чрез храната по един много по-лек и балансиран начин.

Росица и Ина съзират потенциала на тези нишови продукти преди 8 години, след като завършват висшето си образование. Специалностите на двете се допълват - Росица следва бранд мениджмънт в Италия, където научава как се изгражда добавена стойност и как се развива маркетинг стратегия, а сестра ѝ - международни икономически отношения, заради което поема търговската част на компанията.

“И двете

искахме да

се занимаваме

с нещо, което

да показва

хубавите неща

на България,

особено пред

чужденците

Всичко започна като студентско проучване, в което осъзнахме, че розата е нещо като премиум суровина от България, но в действителност много малко хора по света знаят за нея и особено за ядливите ѝ свойства”, разказва Росица.

В началото започват да разработват идеята си абсолютно сами с лични спестявания, създават опаковките на първите си продукти и договарят производството им. Едва в последните няколко месеца започват да работят с външни партньори, които поемат организацията на производството и дистрибуцията.

През 2018 г. Rosey's mark получава първото си външно финансиране - компанията спечелва безвъзмездно 100 хил. евро грант от европейския акселератор KATANA. Той е финансиран от Европейската комисия по програма “Хоризонт 2020” и подкрепя иновативни бизнес начинания точно в сферата на земеделието и функционалните храни. Rosey's mark успява да стане един от 10-те проекта, подкрепени от ЕК, и единственият от България.

Първото направление, в което сестрите влагат средствата, е инвестиция в оборудване за производство на собствена линия сладка с авторска рецепта. Второто е

засилване

на онлайн

присъствието

на марката,

разработване на изцяло нов сайт с авторско съдържание, което да работи и като онлайн магазин. В момента обаче тази опция не е достъпна, тъй като сестрите са в период, в който балансират между предприемачеството и семейството си - и двете наскоро стават майки. Затова те прехвърлят част от оперативните дейности, но са се погрижили продуктите им да присъстват в няколко други онлайн магазина и във физически търговски обекти, специализирани за натурални и биохрани.

Главната им цел обаче е да достигнат 90% износ. “Преди реорганизацията и коронавируса имаше пазари, които поръчваха малки количества от нас - Англия, Италия, Естония, Япония. Нашата цел обаче е да стигнем до по-съществени обеми на ключови пазари”, казва Паунова.

Научноизследователската дейност е следващата им цел - от една страна, разработката на нови продукти. “От друга страна, ни се иска да обединим усилия с науката, за да докажем функционалните свойства на розата. За съжаление, в България не намираме официални и представителни изследвания за тях”, твърди Росица, която вярва, че такива проучвания ще убедят потребителите в ползата от техните продукти.

Жените вече са направили първа крачка в позиционирането си на пазара, като защитават шоколада с рози като полезен модел. Това е еквивалент на патентна защита за рецепти на хранителни продукти. Техният е първият шоколад изобщо патентован в България. А причината е, че скоро след излизането му на пазара конкуренти започват да пускат подобни продукти. Със защитата Росица и Ина искат да докажат, че те са първите, които добавят розово масло в шоколад.

Голямата идея зад компанията на сестрите е да придадат на цялата традиция, свързана с розата в храната, модерен облик и да я направят приложима и по-привлекателна за космополитния човек с вкусове от различни кухни.

Затова в сайта им е поместен кулинарен блог с всякакви рецепти с рози. “Работим с жена нутрициолог (специалист, занимаващ се с различните аспекти на храненето - бел. ред.), с която разработваме рецептите, след което тя ги приготвя и ги снима. Четем много, проучваме международни източници на рецепти, използваме идеи от арабската, индийската, турската кухня и ги адаптираме по съвременен начин. Те също използват роза и розова вода в ястията си”, разказва Росица. И двете обичат да готвят любителски и

семействата им

често са първите

дегустатори на

експериментите

Противно на очакванията в блога са поместени и рецепти на солени ястия. Една от тях е вдъхновена именно от индийската кухня - пилешко, мариновано с подправки и роза. Друга пък е взаимствана от топготвача Джейми Оливър, който приготвя сос с домати, люти чушки и рози, който се добавя към печено месо. “Най-важното е розата да се дозира по правилния начин, не трябва да се прекалява, трябва да е само щипка усещане, защото иначе става неприятно”, признава Росица.

За приготвянето на рецептите от блога у дома сестрите предлагат розовата вода - последния им продукт. Тя е концентрирана и може да се добавя в трапезна вода като напитка или към различни ястия. Досега розова вода специално за влагане в храни не е бутилирана у нас. На пазара има вода с малко роза за директна консумация, но това е друг тип продукт, уточнява Паунова.

А1 Wallet

Един от най-удобните начини за плащане онлайн е дигиталният портфейл A1 Wallet. Той e безплатно мобилно приложение, с което смартфонът става портфейл. С него може да се плаща безконтактно на POS терминал, да се изпращат и получават пари между потребителите в приложението безплатно. Позволява съхраняване на карти за лоялност в електронен вид и информира потребителя за промоции в търговски вериги. A1 Wallet категоризира разходите на потребителя и така помага за управление на личния му бюджет.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Кафява мечка и нейните мечета, заснети в Централна Стара планина, показаха във видео от Дирекция "Национален парк Централен Балкан". Любопитното видео е озаглавено "Да живееш на високо" и проследява разходката на мечките из планината, като малките уверено се катерят по скалите и подскачат около едрия хищник

Треньор №1 на ХХ век на България Димитър Пенев представи биографичната си книга "Стратега" в Плевен. Човекът, извел националния ни отбор до четвъртото място на световното първенство в САЩ през 1994 година, беше уважен от кмета на града Георг Спартански и някои от легендарните спортисти на града - футболистът Пламен Гетов и баскетболистът Цветан

Жан-Клод Ван Дам е герой не само в екшън филмите, но и в живота. Холивудската звезда го доказа с последната си постъпка - успя да убеди институциите в България и Норвегия да спасят живота на 3-месечната Рая. Кученцето беше заплашено от евтаназия, защото се оказа, че е пристигнало в скандинавската страна с фалшив паспорт