Розмаринът е царят в маринатата на всякакви меса и риби

https://www.24chasa.bg/novini/article/8747307 www.24chasa.bg
Магданоз

4 подправки на балкона, които да ползвате и в кулинарията

Еньовден, или празникът на билките, ни припомни колко дълбоко са вкоренени те в българските традиции и обичаи. Освен това лечебните им свойства в една или друга степен помагат на организма. Някои са задължителни подправки към традиционни български ястия и може без особени грижи да се засеят в градината или на балкона ви. Ето списък на някои от тях, които ще направят не само вас по-здрави, но и менюто ви по-ароматно и вкусно.

1. Магданоз

На всяка манджа меродия, това гласи една от българските народни поговорки. Под меродия обаче най-често се визира именно магданозът. Той е подправка, която върви на всичко - от картофи, през яхнии и гювечи, та чак до таратор. Може би това не е случайно. Магданозът е изключително полезен. Той съдържа повече витамин С от лимоните и повече витамин А от морковите.

Освен това се отглежда без особени усилия. Семената му се сеят през пролетта, за да имате реколта от лятото до есента. Предпочита слънчевите или полусенчестите места. Не е капризен - единственото, от което се нуждае, е редовно поливане. Препоръчително е то да бъде вечер, за да останат листата му свежи. През определен период от време само трябва да ги отрязвате с ножица, за да порастат отново. Ако не ви трябва голямо количестово магданоз, го изсушете и го поставете в стъклен съд. Друг вариант е просто да замразите листата му.

2. Босилек 

Босилекът е едно от най-древните растения, за които хората са разбрали, че подобрява вкуса и аромата на голяма част от храната. Преди повече от 4000 години за първи път го използват в Индия и други части на Азия. Именно оттам започва пътуването му из цял свят. Една от спирките му е Гърция. Там получава и името си. На гръцки то означава цар. Според една от многобройните легенди само това растение е жънато лично от василевса, при това със златен сърп. По-логично е обаче да го наричат така, защото босилекът се е превърнал в неделима част от средиземноморската кухня заради силния му аромат. Той е един от задължителните продукти за приготвяне на традиционно песто.

Босилекът е едногодишно тревисто растение. Обикновено се засява до края на март в градината, но в дома ви може да намери място почти целогодишно, стига температурата в стаята да не пада под 12 градуса. То обича да усеща директна слънчева светлина. Преди да напълните саксията му с почва, поставете на дъното слой от натрошени тухли, за да има растението по-добър дренаж. Семената му се накисват за няколко часа в разтвор на калиев перманганат, за да станат по-неподатливи на болести.

3. Риган 

Риганът, подобно на босилека, е подправка, традиционна за средиземноморската кухня, до която и България е близо, въпреки че в страната ни е по-популярна като чай. Тя се използва основно за пици и спагети. Комбинира се още със зеленчуци, гъби, сирена и кашкавали. Тази подправка е изключително полезна. В народната медицина се вярва, че помага при болки в стомаха и стимулира храносмилането. Освен това чаят от нея успокоява нервите и намалява стреса. Маслото от риган е изключително ароматно. То има тонизиращо и освежаващо действие. Освен това е и антибактериално - потиска действието на над 25 различни вида бактерии.

Риганът издържа на студ, така че не е необходимо да му отделяте специално място в дома си. Все пак е препоръчително саксията му да бъде на слънце поне за 4-5 часа на ден. Обикновено подправката се сади в края на февруари до средата на март. На дъното на саксията поставете ред камъчета, а отгоре покрийте с пръст. Риганът е капризен само за поливането. Изисква много вода.

4.Розмарин  

Всеки знае, че най-вкусните картофи на фурна задължително са подправени с розмарин. Тази подправка има леко пикантен вкус, а ароматът ѝ е много силен и сладникав. Розмаринът е царят на маринатите за месо. Подхожда както на пилешкото, така и на телешкото, свинското и агнешкото. Рибите не правят изключение. Не много хора знаят, но той се използва и за сладки ястия като сладолед или яйчен крем. В никакъв случай не го комбинирайте с босилек, магданоз и естрагон. Ароматът му ще потисне техните.

Подправката обича топлите и светли помещения и не издържа на ниски температури. Розмаринът най-лесно се размножава с клончета, които сте изчистили от листата в долната част и сте ги оставили във вода за няколко дни. След това директно ги засаждате в сандъче на балкона. Идеалното време за това е август, когато е и най-топло. Той не издържа на температури под минус 5 градуса. Обожава горещините, заради които ароматът му става още по-силен. Зимата се прибира на светло и проветриво място.