Полицейски час през уикенда в Турция заради приемните изпити за университетите

https://www.24chasa.bg/novini/article/8748025 www.24chasa.bg
Снимка Ройтерс

В събота и неделя /27 и 28 юни/ в Турция ще има забрана за излизане на гражданите от къщи заради приемния изпит за висшите и полувисшите учебни заведения, в който се очаква да участват около 2,5 милиона младежи, съобщи БТА.

В разпратено от министерството на вътрешните работи писмо до 81-те валийства в страната се посочва, че ограничителната мярка ще се прилага в часовете между 9 и 15 часа в двата дни.

Целта е да се избегне струпване на много хора заради епидемията от коронавирус.
Проблемът с приемния изпит за университетите предизвика напрежение в обществеността. Първоначално правителството под влияние на препоръките на експертите, че ще увеличи риска от разпространението на Ковид-19, обяви, че ще отложи изпита. Но след това се отказа и насрочи изпитите за по-ранна дата - почти един месец по-рано.

В същото време през уикенда хотелите, почивните съоръжения, плажовете ще бъдат отворени и ще приемат туристи от страната и от чужбина, които са с резервации.

Музеите и туристическите забележителности ще бъдат отворени за посещения.

Самолетните полети, автобусните, морските и други видове масови превози ще бъдат без промяна. Истанбулската голяма община ще увеличи транспортните средства, за да се спазва социалната дистанция в масовия транспорт.

Междувременно турският президент Реджеп Тайип Ердоган се срещна днес с голяма група младежи. Във видеоконферетно обръщение в отговор на въпрос той заяви, че изпитите са били изтеглени напред, за да се избегне стресът от неопределеността, която създаде епидемията.

Ердоган обеща на младите хора, че приоритет на правителството ще бъде намаляването на безработицата, която поради епидемията се разрасна още повече.

По официални данни близо 8 млн. са безработните млади хора в Турция, болшинството от които са с образование.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Нищожен шанс да си събере глобите от близо 40 млн. лева заради аферата с "Мини Бобов дол" има държавата, показа проверка на "България Днес". С решение на спецализирания наказателен съд огромните санкции трябва да се платят от бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчеров и ексшефа на държавните мини Пламен Евтимов

Почти не сваля от ухото телефона си актьорът Антоний Аргиров, видя "България Днес". Изигралият ролята на бармана Коки в сериала "Стъклен дом" артист върти здрава комуникация дори и когато е в компанията на свои колеги и

С максимално леки присъди се разминаха габровските лекари, чиито немарливи действия причиниха смъртта на родилката Десислава Манолова и бебето й. Според Върховния касационен съд доказателствата за вината на бившия шеф на АГ отделението в местната болница д-р Димитър Ангелов и колежката му д-р Севдалина Колева са безспорни