Скакалци нападнаха Италия след коронавируса и лошото време

https://www.24chasa.bg/novini/article/8748056 www.24chasa.bg
СНИМКА: Ройтерс

Рояци скакалци пометоха хиляди хектари пасища и обработваеми площи в Сардиния и унищожиха труда на фермерите, пострадали вече от пандемията от новия коронавирус, съобщи фондация "Томсън Ройтерс", предаде БТА.

Насекомите вече са повредили близо 15 000 хектара пасища в централната провинция Нуоро, каза Мишел Арбау от филиала на о. Сардиния на италианската селскостопанска асоциация Колдирети.

"Фермерите изгубиха лятната паша и част от фуража за есента и зимата", каза той.

Нормално е скакалци да се появяват през лятото на средиземноморския остров Сардиния, известен с идиличните си плажове и луксозни курорти, но тази година настъплението на насекомите е далеч над обичайното.

Миналата година скакалците унищожиха 2500 хектара и това бе определено като най-опустошителното настъпление на насекомите след Втората световна война.

Италия бе сред първите страни в Европа, поразена най-силно от коронавируса и все още се възстановява от пандемията, отнела живота на над 34 000 души. В Италия се разболяха почти 240 000 души.

През март и април фермерите се чудеха как да решат въпроса с недостига на сезонни работници и вредите върху насажденията от студената вълна, която премина през страната.

Най-новата заплаха е от мароканските скакалци, които произхождат от Южна Европа и са различни от пустинните скакалци, които опустошиха Източна Африка. Според специалисти заплахата от насекомите може да се овладее чрез постоянен мониторинг и обработване на земите веднага, щом скакалците снесат поколението си в почвата.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Нищожен шанс да си събере глобите от близо 40 млн. лева заради аферата с "Мини Бобов дол" има държавата, показа проверка на "България Днес". С решение на спецализирания наказателен съд огромните санкции трябва да се платят от бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчеров и ексшефа на държавните мини Пламен Евтимов

Почти не сваля от ухото телефона си актьорът Антоний Аргиров, видя "България Днес". Изигралият ролята на бармана Коки в сериала "Стъклен дом" артист върти здрава комуникация дори и когато е в компанията на свои колеги и

С максимално леки присъди се разминаха габровските лекари, чиито немарливи действия причиниха смъртта на родилката Десислава Манолова и бебето й. Според Върховния касационен съд доказателствата за вината на бившия шеф на АГ отделението в местната болница д-р Димитър Ангелов и колежката му д-р Севдалина Колева са безспорни