Ангел Кунчев: Избързахме с отварянето на нощните заведения и стадионите

https://www.24chasa.bg/novini/article/8752962 www.24chasa.bg
Ангел Кунчев Кадър: bTV

Моето лично мнение е, че избързахме с разхлабването на мерките с две стъпки – нощните заведенията и спорта. Ако не бяхме го направил, сега щяхме да се движим в рамките на 80-90 новозаразени, а не 130 на ден, заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред bTV.

Все пак въпреки увеличението на случите през последните дни сме още далеч от „шведския модел“. В България имаме 22 болни на 100 000, а в скандинавската страна са 168 на 100 000, отбеляза членът на Националния оперативен щаб.

Мерките не са били разхлабени под натиска на политиците, а след внимателно претегляне на „плюсовете и минусите“. „Когато всички са уплашени, нормално е, логично е, мерките да са по-строги, сега когато мерките дотегнаха на обществото до такава степен и видяха спада в икономиката, който ги уплаши, сме по-склонни към по-бързо разхлабване“, заяви Кунчев.

Главният държавен здравен инспектор е категоричен, че сега не трябва да се връщат мерките, които бяха налагани при априлския пик на разпространение на заразата като блокирането на цели населени места, което има роля в спирането на разпространението на коронавируса, но то е малко като процент и „не си заслужава високата цена“.

Рецептата е контрол върху спазването мерките, смята доц. Кунчев, който отбеляза, че напоследък му се е наложило да спре няколко масови събития като Празника на черешите в Кюстендил. Ако спортните фенове продължат да се държат безотговорно, както по време на дербито между „Левски“ и ЦСКА, може да се стигне да не се допускат по стадионите.

Все още най-точни в диагностицирането на заразата с COVID-19 са PCR тестовете, които дават резултат до 90% точност, но много зависи дали пробата е била взета правилно и в кой стадии на болестта е взета, важно е пробата да стигне изключително бързо до лабораторията, обясни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по повод на фалшиво положителните проби при някои изследвания на пациенти.

Има подобрение и при бързите тестове, като вече има изследвания със 70% точност, докато в началото са били от порядъка на 50%, но все още не може да се сравняват с PCR изследванията, каза главният здравен инспектор.

Доц. Ангел Кунчев се въздържа от прогнози дали епидемията ще затихне през есента, като отбеляза, че предишната му прогноза за лятото не се е реализирала, но все пак допълни, че иска да види как ще се отразят юлските жеги на коронавируса.

Що се отнася до отсъстивето на ген. Мутафчийски от последните брифинги и медийни изяви на Националния оперативен щаб, Кунчев заяви, че колегата му е зает със задълженията си като шеф на ВМА.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гаджето на нападетеля на ЦСКА Али Соу се разсъблече насред полето. 19-годишната Габриела позира с оскъдно облекло в поредната си предизвикателна фотосесия. Красавицата е облечена в нещо като бански, а пишните и форми преливат от него. Тя и Соу са задно от няколко месеца, а връзката, изглежда, се отразява добре на нападателя

Международен дебют като писател тихомълком е направил Евелин Банев-Брендо, показа проверка на "България Днес". Напук на трите си присъди и издирването от Интерпол, кокаиновият крал успява да преведе на английски и да издаде автобиографията си "Съзирам душата на България". Произведението вече се предлага в специализирани сайтове за книги из цял

По-висок от майка си вече е синът на Даниела Серданова, видя "България Днес". Младежът стърчи почти с глава над първата Мис ЦСКА. Двамата се разходиха из централните столични улици, а след това свършиха важна работа, свързана с документи. Снимки: България