Наркобосът Росен Стъкларя записвал разговорите с комисар Панков

https://www.24chasa.bg/novini/article/8753221 www.24chasa.bg
Кирил Ванков (с маската) на заседанието в неделя

Издирвани босове уличили шефовете от ГДБОП за чадър над бандити

Радо Ланеца и Весо Паяка се търсят от август м.г. по разработка на Панков и Ванков, дали показания пред съдия как са плащали подкупи

Издирваните лидери на най-голямата разбивана у нас наркобанда Радмил Ранов-Ланеца и Веселин Христов-Паяка са част от свидетелите, уличили двамата шефове от ГДБОП за чадър над наркоразпространението и вземане на подкупи. Това стана ясно в Специализирания наказателен съд в неделя, когато антимафиотите Цветан Панков и колегата му Кирил Ванков бяха оставени в ареста, а колежката им от националната полиция Василена Фикирлийска беше освободена без мярка за неотклонение. Четвъртият обвиняем - посредникът за подкупите Десислав Такев, е с подписка. Той вземал 10% от сумите, за да носи пачките.

Панков, Ванков, Фикирлийска и Такев бяха задържани в четвъртък. Оказа се, че друг наркобос - Росен Кръстев-Стъкларя, е дал белязаните 5 хил. лв. на комисар Панков. Преди това той е пуснал сигнал до отдел “Вътрешна сигурност” в МВР и дал показания, че Панков и Ванков са вземали пари за чадър от 2017 г. насам. Дори го

предупреждавали

за предстоящи

арести и той

бягал в Гърция

Росен Кръстев разказал за цялата си комуникация с Цветан Панков пред ловците на корумпирани ченгета. Дал и записи на разговорите им по телефона. Когато комисар Панков му звънял, Стъкларя включвал телефона на високоговорител, а жена му записвала. Росен Кръстев-Стъкларя в миналото е работил за Бандата на чуковете, след това стана свидетел срещу тях. От години е самостоятелен играч на наркопазара. Той признал, че е плащал на полицаите, за да разследват конкурента му на пазара Габриел Боцев-Жабата, който има две дела като лидер на престъпна група за дрога, осъждан е, но продължавал да се занимава с наркотици.

Най-голямата изненада по делото са издирваните лидери на наркобандата, разбита през август 2019 г. Радмил Ранов-Ланеца, Веселин Христов-Паяка и Златомир Запрянов, които са подсъдими задочно. В тяхната група е и Росен Кръстев-Стъкларя. Цветан Панков и Кирил Ванков участвали в разработката за разбиването на групировката, а 16 от 42-ма души се издирваха допреди няколко дни. Оказва се, че както са издирвани, Ланеца, Паяка и Запрянов се появили на 24 юни пред съдия, за да свидетелстват срещу антимафиотите Панков и Ванков. На заседанието прокурорът призна, че не е знаел за издирването им и веднага са прибрани в ареста. В показанията си Ланеца разказал, че полицаите от ГДБОП, които се борят с наркотрафика, вземат пари от мъж с прякор Турчина, за да покровителстват неговата организация. Твърди още, че посредникът, който вземал подкупите, Десислав Такев е носил парите на Кирил Ванков, началника на сектор в отдела. Златомир Запрянов пък разказал за тефтера си, в който записвал плащани суми. За абревиатурите БОП 1 и БОП 2 твърди, че са парите за Цветан Панков и Кирил Ванков. Радо Ланеца също разказал, че Ванков е бил пред уволнение заради сериозен гаф и шефът му Цветан Панков го е спасил от уволнение. Защитата на арестуваните полицаи разказа за наградите, които са получавали в България и чужбина. Според тях двамата са разследвали бандата на Ланеца и сега мафиотите си отмъщават за това.

“Приблизително 5 хил. лв. е заплатата на Цветан Панков. Участвал е в разбиването на групите както на Ланеца, така и на Росен Кръстев. Цялостната картина не си пасва. След 30 г. служба да поиска и да приеме 5 хил. лв. от такова лице”, възмути се един от адвокатите на Цветан Панков, който бил участвал в залавянето на стотици тонове дрога за стотици милиони лева.

Панков и Ванков от наркоотдела в ГДБОП

играли ролите на

доброто и лошото

ченге пред

бандитите,

стана ясно на брифинга на Специализираната прокуратура и МВР по- рано в неделя.

Началникът на сектор Кирил Ванков е започвал разследвания срещу наркодилъри и банди. След това шефът му Цветан Панков се е свързвал с тях и е искал пари, за да смачка разследванията. Пред криминалния свят двамата са демонстрирали конфликт, а всъщност са действали в синхрон от 2017 г. С тях е задържана и приятелката на Панков - Василена Фикирлийска, в чийто апартамент в Студентски град са намерени много пари. Тя работи в националната полиция и разследва крадци на коли.

Три направления на престъпна дейност се разследват, уточни говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Първото е получаване на подкупи от групи за наркотрафик, за да работят спокойно. Второто е подкупи с цел удар по конкуренти на наркопазара. Третото е изнасяне на класифицирана информация към бандити за предстоящи арести.

“Провалени са редица наказателни производства чрез предварителна информация на разследваните за предстоящо задържане”, каза Сийка Милева.

Шефът на отдел “Вътрешна сигурност” в МВР Стефчо Банков посочи, че разследването е било трудно, защото двамата са контактували с негови служители през цялото време и добре са познавали методите на работата.

“И двамата имат малки деца. Бяха с ясното съзнание, че покровителстват канал за трафик на дрога през България към Европа. Държаха се изключително арогантно”, каза Банков.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Едра милинка накрак хапна актьорът Ивайло Вълчев, забеляза "България Днес". С къси дънки, които отдалеч изглеждаха като изцапани с вар, и до модерното си возило озвучителят на реклами и сериали блажено се наслади на тестеното изделие. За финал съвестно си изхвърли найлоновата торбичка и с пълен стомах продължи да обикаля по задачи

За сватба се стяга голямата щерка на изчезналия "кокаинов крал" Евелин Банев-Брендо! След като миналото лято се сгоди на острова на звездите - Миконос, сега Александра Банева се готви да мине под венчило със своя избраник. Наследницата дори е раздала поканите за тържеството, доверяват запознати. Кой точно е годеникът и както върви бъдещ съпруг на

Спецчасти с автомати задържаха мъже в различни части на България. Всички са свързвани с Васил Божков и сочени за неговите "десни ръце". Имената на част от тях излязоха в списък с бивши ченгета, близки до хазартния бос. Арестите започнаха сутринта, по времето, когато Васил Божков съобщи, че съдът е отменил вземането на лиценза на "Еврофутбол" (виж