Принстънският университет премахва името на Удроу Уилсън от свое училище

https://www.24chasa.bg/novini/article/8753227 www.24chasa.bg
Удроу Уилсън СНИМКА: БД Онлайн

Принстънският университет обяви планове да премахне името на Удроу Уилсън от училището си по обществена политика заради "расистките политики и мнения" на бившия президент на САЩ, съобщиха световните агенции.

"Неговите расистки политики и мнения правят името му неподходящо за учебно заведение, в което студентите и преподавателите трябва да бъдат изцяло ангажирани в борбата срещу бича на расизма", каза в комюнике президентът на университета Кристофър Айзгрубър след гласуване на управителния съвет.

Той отбеляза, че решението е взето след неотдавнашните убийства на Джордж Флойд и други афроамериканци.

Уилсън управлява САЩ от 1913 г. до 1921 г. и е основател на Обществото на народите, предшественик на ООН. Неговото управление бележи края на изолационизма на САЩ. По време на втория му мандат е приета и ратифицирана 19-ата поправка на конституцията, даваща право на жените да гласуват.

При управлението на Уилсън са приети закони за забрана на детския труд, за осемчасов работен ден за работниците в железниците. Той назначава и първия съдия евреин във Върховния съд на САЩ.

Но 28-ият президент на САЩ оставя южните щати да практикуват сегрегация и разрешава на федералните министерства да разделят чернокожите от белите си служители.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Едра милинка накрак хапна актьорът Ивайло Вълчев, забеляза "България Днес". С къси дънки, които отдалеч изглеждаха като изцапани с вар, и до модерното си возило озвучителят на реклами и сериали блажено се наслади на тестеното изделие. За финал съвестно си изхвърли найлоновата торбичка и с пълен стомах продължи да обикаля по задачи

За сватба се стяга голямата щерка на изчезналия "кокаинов крал" Евелин Банев-Брендо! След като миналото лято се сгоди на острова на звездите - Миконос, сега Александра Банева се готви да мине под венчило със своя избраник. Наследницата дори е раздала поканите за тържеството, доверяват запознати. Кой точно е годеникът и както върви бъдещ съпруг на

Спецчасти с автомати задържаха мъже в различни части на България. Всички са свързвани с Васил Божков и сочени за неговите "десни ръце". Имената на част от тях излязоха в списък с бивши ченгета, близки до хазартния бос. Арестите започнаха сутринта, по времето, когато Васил Божков съобщи, че съдът е отменил вземането на лиценза на "Еврофутбол" (виж