Прокопиев, Дянков и Трайков оправдани за ЕВН. Гешев: Загубихме малка битка, но ще спечелим голямата война с олигарсите

https://www.24chasa.bg/novini/article/8753229 www.24chasa.bg
Иво Прокопиев показва знака на победата на тръгване. СНИМКИ: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Бизнесменът издател цитира Ленин в последната си дума пред съда, Трайков призова да не правят този ден най-лошия в живота му

Бившите министри Симеон Дянков и Трайчо Трайков, съиздателят на “Дневник” и “Капитал” Иво Прокопиев и още трима бяха оправдани в неделя по делото за продажбата на 33% от държавния дял в електроразпределителното дружество ЕВН.

Сделката стана през борсата през 2011 г. Според прокуратурата щетата за бюджета от нея е 20 млн. лв.

Специализираният наказателен съд обяви за невинни и експертите от фирмата - инвестиционен посредник в сделката “Булброкърс”, която е свързана с Иво Прокопиев. Това са Радослав Рачев, Петър Василев и Любомир Евстатиев.

След заседанието прокурорите по делото Емил Петров и Наталия Станчева заявиха, че ще протестират на втора инстанция, когато се запознаят с мотивите на съда.

“Уважение към решението на съда. Респект към колегите прокурори. Загубихме малка битка, но сме твърдо решени да спечелим войната срещу корумпираните политици и престъпнозабогателите олигарси.

В името на

справедливостта

за ограбените

българи,

които заслужават по-добър живот”, написа главният прокурор Иван Гешев в туитър минути след решението на Специализирания наказателен съд.

От подсъдимите петима присъстваха лично в залата, а Дянков изслуша присъдата по видеовръзка от САЩ. Всички казаха в последната си дума, че не са извършвали престъпления, и помолиха да бъдат оправдани.

“Прокуратурата твърдеше, че не одобрява приватизацията в енергетиката, защото чрез продажбата на миноритарните дялове в ЕВН се накърняват стратегическите интереси на държавата и се застрашава националната сигурност. Това изказване би било валидно в едни отминали времена”, каза Прокопиев в последната си дума и цитира Ленин: “Комунизмът е съветска власт плюс електрификация на цялата страна”. 

Бившият министър на икономиката и енергетиката и настоящ кмет на столичния район “Сердика” Трайчо Трайков заяви, че е изпълнил решение на правителството и не е извършил престъпление. Той припомни, че продажбата през борсата на миноритарните държавни дялове на ЕВН е извършена по същия начин, както и на ЧЕЗ и ЕОН от Агенцията за приватизация тогава с изпълнителен директор Емил Караниколов, който днес е министър на икономиката.

Според свидетели Трайчо Трайков е наредил сделката да стане през борсата, а не чрез агенцията за приватизация.

“Няма как да направите днешния ден най-хубавия в живота ми, но можете да не го правите най-лошия”, обърна се към съда Трайчо Трайков.

Председателката на съдебния състав Вилислава Ангелова накратко аргументира решението на съда за оправдателните присъди. Според нея изказаното мнение на Прокопиев за продажбата на миноритарния дял се е случило на Националния съвет за тристранно сътрудничество, който е орган за консултации, и изразеното становище е било на правилното място.

То обаче нямало правна сила, ако не се възприеме от държавния орган.

Прокопиев и

Дянков като

вицепремиер

са присъствали

там и са имали

и лични срещи,

но това не било противоправно деяние.

“Както и всички тук, които присъстваме в залата, не извършваме престъпление”, заяви съдия Ангелова. Обвинението на Прокопиев като помагач за приватизацията било несъставомерно, защото тя се извършвала по закон, гласуван в Народното събрание. За Дянков като подсъдим, че е превишил властта си, Ангелова каза, че

никой от

свидетелите не

го е потвърдил

“Има време за говорене, има и време за мълчание. Сега е време за мълчание. Ще протестираме присъдата, когато се запознаем с мотивите на съда”, каза Емил Петров, един от прокурорите по делото.

Разследването за продажбата на държавния дял в ЕВН започва през 2014 г. До обвинения на шестимата се стига в края на 2016 г. и началото на 2017 г.

Делото бе внесено в спецсъда на 5 декември 2017 г. По него имаше 25 заседания. Призован за свидетел беше и премиерът Бойко Борисов, но съдът се отказа да го разпитва.

Трайчо Трайков бе обвинен в умишлена безстопанственост. Прокуратурата твърдеше, че от действията му е ощетен Сребърният фонд, където е трябвало да постъпят 20-те млн. лв. от сделката. Парите от приватизацията на държавния дял в ЕВН вместо във фонда, който е създаден, за да гарантира пенсионната система, отишли директно в бюджета за попълване на дефицити. 

Решението това да се случи било изцяло на финансовото министерство, ръководено по това време от Симеон Дянков. Според разследването Трайков бил единственият министър, изпълнил указанието му.

Симеон Дянков бе обвинен в престъпление по служба. При първото внасяне на делото се твърдеше, че е

превишил

правата си и

с Прокопиев

действал с цел

да набави на

“Булброкърс”

облага в размер

на 1,27 млн. лв.

по договор за извършване на посреднически услуги.

Дянков действал в нарушение на Закона за администрацията, Устройствения правилник на Министерството на финансите и заповед за определяне на ресор на вицепремиера, посочват от обвинението, като наредил на изпълнителния директор на Агенцията за приватизация по онова време да възложи изготвяне на приватизационна оценка на държавния дял на посредника “Булброкърс”.

Според закона за приватизацията обаче това трябвало да направят независими оценители.

Първо Иво Прокопиев беше обвинен като помагач на Симеон Дянков, а после като подбудител на престъпното деяние с цел инвестиционния посредник да получи 1,27 млн. лв.

Според прокуратурата от май до юни 2011 г. Прокопиев умишлено е улеснил Дянков да извърши престъпление по служба, свързано с приватизацията.

Експертът Радослав Рачев, изпълнителен директор на фирмата на Иво Прокопиев “Булброкърс” бе първият, който се сдоби с обвинение по делото (през май 2016 г.). Той бе подведен под отговорност за злоупотреба с доверие. После обвиняеми стават и останалите двама от фирмата.

Делото влезе в спецсъда преди 3 г., но веднъж бе върнато на прокуратурата за доразследване и прецизиране на обвинителния акт.

На предното заседание съдия Ангелова заличи трима свидетели представителите на мениджмънта на ЕВН в Австрия (ЕВН е купувачът на държавния дял, спечелил търга на Фондовата борса) - Гералд Райдингер, Щефан Шишковиц и Петер Лаир. Това стана, след като един от тях уведомил съда писмено, че тримата

поддържат

показанията си,

които са в полза

на подсъдимите

Прокурорите настояваха, че бившият енергиен министър Трайчо Трайков трябва да възстанови загубата за бюджета от неизгодно продадените на борсата акции от миноритарния пакет на държавата в електроразпределителното дружество.

В последните дни преди делото Иво Прокопиев събра фронт в своя защита от международни организации на медии, журналисти и специални наблюдатели на свободата на медиите - повечето от тях абсолютно неизвестни на широката публика. Те определиха делото като политически натиск и мека цензура.

Това бе и тезата на Прокопиев като за пореден път свърза обвиненията срещу него с редакционната политика на “Капитал” и “Дневник”. Защитниците му призоваваха Европейската комисия да се намеси България да спазва върховенството на закона и да се поправят нанесените щети върху свободата на медиите.

Любопитен факт е, че прокуратурата не успя убедително да докаже публично известен факт - собствеността на Иво Прокопиев на посредника “Булброкърс”. Така бизнесменът успя да изгради и своята защитна теза - че го съдят заради политиката на медиите му, а не заради разностранните му интереси в различни сфери на икономиката.

Така целенасочено Прокопиев водеше защитата си именно в посока медии. Във всички свои изявления и особено в последното преди седмица той акцентира единствено върху това, че го съдят за публично изявление.

Затова вероятно и Карло Пероне от европейстката асоциация на издателите на вестници яростно го защити: “Внимателно следим наказателното дело срещу собственика на медии Иво Прокопиев от групата “Икономедиа” с обвинения за публичните му изявления като член на консултативна обществено институция.”