Радио Китай: Как китайската икономика успява да се възстанови въпреки трудностите

https://www.24chasa.bg/novini/article/8753686 www.24chasa.bg
СНИМКА: Радио Китай

По данни на Министерството на културата и туризма от 27-ми т. м., през трите почивни дни за Празника на драконовите лодки (Дуанудзие), близо 49 милиона души са посетили различни атракциони, което представлява увеличение от 50,9% на годишна база, а приходите от туризъм са достигнали 12,28 милиарда юана или годишен ръст от 31,2%. Всичко това са признаци на ускореното икономическо възстановяване на Китай. Въпреки че все още е изправена пред голям натиск от спад, икономиката на страната постепенно се подобрява и се оформя нов модел на развитие, базиран на вътрешния пазар и с допълваща роля на външния. 

Епидемията от новия коронавирус нанесе силен удар на потреблението, но благодарение на ефективните мерки за превенция и контрол, признаците за възстановяване на потреблението стават все по-осезаеми. Запазва се и тенденцията за повишаване нивото на потребление на китайците, като освен традиционните форми като пазаруване и посещения на ресторанти, се появяват непрекъснато и нови, сред които туризъм, култура и т.н. Очевидно е, че хората се стремят към повишаване нивото на своето потребление, от което може да се заключи, че потенциалът на китайския потребителски пазар е изключително голям.

Под въздействието на множество фактори се подобряват редица показатели на китайската икономика, включително индикаторите за потреблението и продажбите на дребно. През първите пет месеца на годината онлайн продажбите на дребно в нацицонален мащаб са се увеличили с 11,5% на годишна база, а общата печалба на големите индустриални предприятия е достигнала 582,34 милиарда юана през месец май, а ръстът на инвестициите в недвижими имоти е 5,9%.

Тези икономически показатели демонстрират устойчивостта, потенциала и добрите перспективи пред китайската икономика, а също така засилват доверието в световния пазар. Според прогнозата на Международния валутен фонд, глобалният растеж ще се свие с 4,9% през 2020 г., което е спад от 1,9 процентни пункта спрямо по-раната прогноза, като Китай е единствената от основните икономики в света, поддържаща растеж тази година.

Защо китайската икономика се възстановява успешно? Както много анализатори сочат, на фона на безпрецедентната епидемия от новия коронавирус, управляващата партия и правителството на Китай са поставили живота и здравето на хората на първо място, осъществяват ефективна превенция и възобновяване на производството и създадоха благоприятни условия за икономическото възстановяване.

В същото време основата на дългосрочния икономически растеж на Китай не се е променила. Огромният пазар и непрекъснато нарастващото потребление са силна подкрепа за китайската икономика. Цялостната индустриална верига, силните технологии и достатъчно квалифицирана работна ръка правят китайската икономика винаги конкурентоспособна, опровергавайки тезата за оттегляне на чуждия бизнес от страната.

Освен това мерките на Китай за отваряне никога не са спирали. Наскоро правителството публикува "Общ план за изграждане на пристанище за свободна търговия в Хайнан" и новия отрицателен списък за достъп на чуждестранни инвестиции през 2020 г., както и списък за достъп на чужди компании в пилотните зони за свободна търговия, в които забранените сектори са намалени съответно от 40 и 37 през 2019 г. до 33 и 30. Тези мерки не само създават нови възможности за останалите икономики, но и формират по-голямо пространство за качествен растеж на китайската икономика.

(От Радио Китай)

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На 11 и 12 юли в студийния комплекс на Фен Фолк ТВ в София се проведоха селекциите за допускане до участие в "Детски Пирин Фолк" и Конкурсите за нова авторска песен и изпълнителско изкуство на "Пирин Фолк" Сандански 2020. Силната притегателна сила на фестивала събра на едно място участници от 8 до 80 години – всеки от тях силно мотивиран да се

С влогърство може да се живее в България КОЙ Е ТОЙ Слави Панайотов е най-известният и успешен влогър у нас. По-известен е и като Слави The Clasher, основател на едноименния български YouТube канал в мрежата за споделяне на видеосъдържание. Роден е през 1986 г. в Пловдив, завършва университет в Холандия със специалност хотелиерство и туризъм

Спортът е здраве! Спортът е дълголетие! Да бъдеш активен е от съществено значение, поради толкова много причини. Поддържането на добра форма е само една от тях. Хората, които спортуват редовно, както и професионалните спортисти знаят, че бягането и бързото ходене са сред най-полезните активности за нашето здраве