Ограничават туристите на Седемте рилски езера, ще вървят само по пътеки

https://www.24chasa.bg/novini/article/8754565 www.24chasa.bg

На Седемте рилски езера се извършват рехабилитационно-възстановителни дейности за ограничаване на туристопотока, съобщиха от НП "Рила". В началото на юни 2020 г. стартира изпълнението на дейности на терен, свързани с проект за рехабилитация/изграждане на съоръжения - по пътека от горна лифтова станция  -  хижа "Рилски езера" - Сухия чал - ез. Бъбрека, езеро Сълзата - езеро Бъбрека - езеро Близнака - Трилистник - езеро Рибно. Дейностите се извършват и от всички страни (източен и западен бряг) на езеро Долно – хижа "Рилски езера" и от Рибно езеро по лятната туристическа пътека до хижа "Рилски езера". Те са по проект, финансиран по Оперативна програма "Околна среда".

От ръководството на парка съобщават за извършваните дейности, защото в социалните мрежи са появиха снимки на багер до брега на езерото Бъбрека, а много туристи, които нямат информация, се възмущаваха.

Рехабилитационно-възстановителните дейности се изпълняват съгласно одобрен идеен проект за оформяне на маркирана туристическа пътека и изграждане на необходимите съоръжения за ограничаване на туристопотока по цялата дължина на туристическата пътека от горна лифтова станция и от Рибно езеро по лятната туристическа пътека до х. "Рилски езера". Предприемат се необходимите мерки за борба с ерозиралите участъци и регламентиране на туристическия поток в най-посещавания на територията на парка район - циркуса на Седемте езера.

Дейностите включват поставяне на парапети против преминаване на туристи извън разрешените пътеки; изграждане на дървени мостчета и скари и поставяне на трошено-каменна настилка в необходими участъци от трасето на туристическия маршрут. Целта е намаляване на човешкия натиск на по-овлажнени места и намаляване засушаването в природното местообитание.

Трасето от езеро Бъбрека до езеро Сълзата ще се изпълни с каменни плочи с използване съществуващ скален материал. Също така ще се извърши оформяне на маркирани пешеходни пътеки, спиращи туристопотока по алтернативни трасета за предотвратяване на влошаване на състоянието на природното местообитания 3130 - Олиготрофни до мезотрофни стоящи води с растителност. Ще се затвори достъпа по нерегламентирани пътеки. Ще се изготвят и монтират на указателни и информационни табели.

При извършване на дейността на терен туристите ще се пренасочват от служителите Паркова охрана и контрол, както и с допълнителни информационни и указателни табели. Действията са част от изпълнението на комплексни мерки за подобряване на природозащитното състояние на природно местообитание 3130 Олиготрофни до мезотрофни стоящи води с растителност от Littorelletea uniflorae и/или Isoeto – Nanojuncetea чрез намаляване на степента на еутрофикация в тях в района на Седемте рилски езера.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Под карантина е поставена скандалната силиконка Анита Мейзер на Хаваите. Това се е наложило заради пандемията. За неволите си, съпътствали поредното й екзотично пътуване, сексбомбата споделя в социалната мрежа. Мейзер отпътувала към Хаваите от Лас Вегас. Някогашната миска тихомълком се изнесе в столицата на хазарта

Певицата Милена Славова е била спряна с колата й от полицаи и глобена без никакво нарушение, твърди самата тя. Дори й било предложено да си избере санкция, за да й е по-евтино. "Тези "другари" ме спряха и ме попитаха за какво искам да ме глобят! Аз попитах защо трябва да ме глобяват, като всичко ми е наред

Съпругата на Георги Илиев преди време взриви мрежата с емоционален пост - навремето с любовта му притежавала света, а сега имала пари, но се чувствала бедна Мая Илиева се завърна в България. Вдовицата на покойния Георги Илиев от няколко седмици е в София и вероятно не смята скоро да напуска страната