60/40 ще е до 30 септември, но може да се удължи до края на 2020-а (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8755068 www.24chasa.bg

Новият дизайн на мярката 60/40 ще факт от 1 юли до 30 септември и ще обхване почти всички сектори в икономиката. Това съобщи председателят на НСТС и вицепремиер Марияна Николова.

Тя обаче няма да важи за служители в селското, горското и рибното стопанство, финансови и застрахователни дейности, както и  държавно управление. Вън ще останат и лечебните заведения, които имат договори с НЗОК. Причината е да няма двойно финансиране. Лекарите по дентална медицина, кръвни и тъкани  банки, частни ясли и градини, както и различни учебни центрове, също ще могат да се включат, обясни социалната министърка Деница Сачева след заседанието на тристранката..

Отново държавата ще плаща 60% от осигурителния доход плюс дължимите осигуровки до три месеца. Разширява се обхватът на секторите, които могат да кандидатстват, като се поставя специален акцент на работниците и служителите в сектор хотелиерство и ресторантьорство и специално върху сезонните работници. В този сектор обаче има ново условие -  наетите след 1 юли да имат критерий за длъжност. 

Марияна Николова Снимка: Архив
Марияна Николова Снимка: Архив

 При необходимост може да бъде удължена и до края на годината, каза социалната министърка Деница Сачева. Но това ще стане след анализ на икономическите показатели за третото тримесечие. Тогава тя ще действа за конкретни сектори, които продължават да имат затруднения заради коронакризата.

Отпада изискването работодателите да са платили данъци или осигуровки за 2020 г., но трябва да са ги декларирали като дължими. остава обаче условието да са платили данъците към 31 декември 2019 г.

Срокът за обработка на заявленията ще се увеличи от 7 на 10 дни заради многото работа на служителите.

Мярката 60/40 от 1 юли ще може да се комбинира с още две програми с европари. Автобусните превозвачи и сектор туризъм ще могат да кандидатстват както по 60/40, така за помощ от 290 лв. Като общо двете програми ще дадат 80/20. От 1 юли работодателите ще могат да кандидатстват и по мярката "Заетост за теб", с която биха могли да наемат безработни. Те ще получат подкрепа от държавата от  610 лв. плюс осигуровките за 3 месеца. Тук обаче една фирма може да кандидатства и за двете програми, но не и за един и същ работник.

Работодатели и синдикати обясниха, че подкрепят новия дизайн на мярката.Президентът на КНСБ Пламен Димитров обясни, че мярката 60/40 работи и припомни, че са се водили тежки преговори за новия дизайн.

Към 25 юни регистрираните безработни са около  277 души, а от началото на коронакризата над 78 хил. души са си намерили работа. По 60/40 вече са платени 114,7 млн. лв. за 150 хил. души. Очаква се плащанията да продължат, имаме заявления за почти 290 хил. души от  18 хил. работодатели, отчете Сачева.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гаджето на нападетеля на ЦСКА Али Соу се разсъблече насред полето. 19-годишната Габриела позира с оскъдно облекло в поредната си предизвикателна фотосесия. Красавицата е облечена в нещо като бански, а пишните и форми преливат от него. Тя и Соу са задно от няколко месеца, а връзката, изглежда, се отразява добре на нападателя

Международен дебют като писател тихомълком е направил Евелин Банев-Брендо, показа проверка на "България Днес". Напук на трите си присъди и издирването от Интерпол, кокаиновият крал успява да преведе на английски и да издаде автобиографията си "Съзирам душата на България". Произведението вече се предлага в специализирани сайтове за книги из цял

По-висок от майка си вече е синът на Даниела Серданова, видя "България Днес". Младежът стърчи почти с глава над първата Мис ЦСКА. Двамата се разходиха из централните столични улици, а след това свършиха важна работа, свързана с документи. Снимки: България