Асошиейтед прес: Масово стерилизиране на мюсюлманите в Китай

https://www.24chasa.bg/novini/article/8755427 www.24chasa.bg
Уйгури в протест срещу потискането на мюсюлманите в Китай. СНИМКА: flickr

Мюсюлманското население от народа Уйгури в Китай е обект на принудителни аборти и стерилизация, съобщи Асошиейтед прес.  

Крайните мерки са част от кампания за контрол над популацията на етническите малцинства в Китай. Според специалисти въпросната кампания, водена през последните 4 години в областта Синцзян, е форма на "демографски геноцид".

От проучване на Асошиейтед Прес, базирано на държавни статистики, документи и интервюта с жертви, става ясно, че нехуманната практика е далеч по-разпространена и организирана от предишни очаквания. 

Данните показват, че Китай редовно подлага жените от малцинства на проверки за бременност, стерилизация и аборти. Въпреки че на национално ниво използването на вътрематочни контрацептиви е спаднало, в Синцзян подобни форми на стерилизация са се увеличили значително.  

В регионите където живеят уйгурите раждаемостта е спаднала с 60% за периода от 2015 до 2018. Освен демографския срив на малцинството, областта Синцзян е регистрирала значителен икономически спад поради масовото финансиране на програмата за стерилизиране. 

Родители от малцинства, които имат повече от позволените две деца за семейство, са задържани в специални лагери или карани да плащат солени глоби.

С влизане в лагера, жените са подложени на вътрематочна контрацепция и инжекция срещу забременяване. В случай на забременяване на територията на лагера, бебето е абортирано. 

Според бившата затворничка Турсунай Зиялудун, тя е била инжектирана докато цикълът и не спрял. По време на разпит е била и нееднократно ритана в областта на стомаха. Днес тя не може и да има деца и редовно страда от болки и кървене на матката.

Замрет Далут, уйгурийка и майка на три деца, споделя, че след като излиза от лагера през 2018 е била принудена от китайското правителство да се стерилизира. В случай че отказала стерилизацията я очаквало отново затвор.

Причините за драконовите мерки е опасението на Китай, че високата раждаемост сред мюсюлманите води до увеличаване на бедността и екстремизма в Синцзян.

Превод и редакция: Йоан Бондаков

 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Под карантина е поставена скандалната силиконка Анита Мейзер на Хаваите. Това се е наложило заради пандемията. За неволите си, съпътствали поредното й екзотично пътуване, сексбомбата споделя в социалната мрежа. Мейзер отпътувала към Хаваите от Лас Вегас. Някогашната миска тихомълком се изнесе в столицата на хазарта

Певицата Милена Славова е била спряна с колата й от полицаи и глобена без никакво нарушение, твърди самата тя. Дори й било предложено да си избере санкция, за да й е по-евтино. "Тези "другари" ме спряха и ме попитаха за какво искам да ме глобят! Аз попитах защо трябва да ме глобяват, като всичко ми е наред

Съпругата на Георги Илиев преди време взриви мрежата с емоционален пост - навремето с любовта му притежавала света, а сега имала пари, но се чувствала бедна Мая Илиева се завърна в България. Вдовицата на покойния Георги Илиев от няколко седмици е в София и вероятно не смята скоро да напуска страната