ДАНС ще прави анализ на комуникацията на П.Б. с MVR-Rumen Petrov и с Prezident-Pl. Uzunov

https://www.24chasa.bg/novini/article/8755539 www.24chasa.bg

Специализирана прокуратура възложи на ДАНС извършване на детайлен и задълбочен анализ на комуникацията на П.Б. (Пламен Бобоков - б.р.) с MVR-Rumen Petrov и с Prezident-Pl. Uzunov (секретарят на президента по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов - б.р.).

Във връзка с образуваното досъдебно производство за престъпно сдружения за търговия с влияние, Специализирана прокуратура възложи на Държавна агенция „Национална сигурност" да се извърши детайлен и задълбочен анализ на данните от изготвената компютърно-техническа експертиза на мобилни устройства, ползвани от П.Б, посочват от прокуратурата.

От експертизата е видно, че в периода 2018-2020 г. на П.Б. е предоставяна информация от потребители MVR-Rumen Petrov и Prezident-Pl. Uzunov. Същата вероятно им е станала известна в качеството им, съответно на съветник по въпросите на Близкия изток и Северна Африка на заместник - министър-председателя и министър на външните работи (до 18 декември 2018 г.) и на секретар по правните въпроси и антикорупция на президента. На 04.08.2018 г. П.Б. изпраща до Prezident-Pl. Uzunov текстово съобщение със съдържание: „Румен Петров – Алжир".

По същото време чрез мобилно приложение П.Б. започва активно да комуникира с MVR-Rumen Petrov, от когото получава множество сведения, включително файлове и снимки на документи.

От своя страна П.Б. препраща част от получената информация към Prezident-Pl. Uzunov. Материали и документи, съдържащи сведения с външнополитически характер, П.Б. получава и от Prezident-Pl. Uzunov. В тази връзка и след разрешение на наблюдаващите прокурори, Специализирана прокуратура оповестява част от доказателствата, съдържащи се в компютърно-техническата експертиза на мобилно устройство, ползвано от П.Б.: На 20.08.2018 г. MVR-Rumen Petrov изпраща на П.Б. съобщение с текст„оценка" и прикачен текстови файл, съдържащ информация за фирми и предприетите действия към онзи момент по казуса с танкера „Бадр".

На 29.09.2018 г. MVR-Rumen Petrov изпраща на П.Б. под формата на снимки определение на Върховен касационен съд от 29.01.2018 г., свързано с казуса с танкера „Бадр". Минути по-късно снимките на определението са препратени от П.Б. на Prezident-Pl. Uzunov. На същия ден MVR-RumenPetrov изпраща на П.Б. текстови съобщения със следното съдържание:„Според един мой приятел, много печен адвокат, който погледна развитието на делото във ВАС - шансовете за положителен изход на делото в полза на либийците са много ниски, тъй като ВАС също ще гледа само процедурата  без да изследва първопричината (фалшивия ипотечен договор). Според него адвокатите на либийците е трябвало да атакуват това основание (ипотечния договор) в отделно наказателно дело в криминалния съд" и „Имам основание да му вярвам, защото той е много печен адвокат". В отговор на горното П.Б. посочва: „ще видим".На 07.01.2019 г. Prezident-Pl. Uzunov изпраща на П.Б. две снимки на  паметна бележка за проведена на 03.01.2019 г. среща на Н. Милков,секретар по външната политика на президента, със С. Елтрики, временно управляващ посолството на Държавата Либия в София.

В последващо съобщение до П.Б. Prezident-Pl. Uzunov посочва: „Току запознах и него."От своя страна в 14.49 ч. П.Б. изпраща до Prezident-Pl. Uzunov снимка на вербална нота, която посолството на Държавата Либия е изпратила до Министерството на вътрешните работи. Снимката с вербалната нота П.Б. получава две минути по-рано от MVR-Rumen Petrov.По-късно П.Б. препраща на Prezident-Pl. Uzunov снимка и на друга нота отПосолството на Държавата Либия, този път до Министерството на външните работи, която също му е предоставена от MVR-Rumen Petrov. От своя странаPrezident-Pl. Uzunov изпраща на П.Б. вербална нота от посолството на Държавата Либия и до президента на Република България.В последващата комуникация П.Б. се обръща към Prezident-Pl. Uzunov със  следния текст: „Ако прецениш че мога да звънна на началника, дай знак?".Половин час по-късно П.Б. изпраща на Prezident-Pl. Uzunov снимки на„CV-то на либийския пратеник".

На 09.01.2019 г. Prezident-Pl. Uzunov изпраща на П.Б. снимка на визитна картичка, от която е видно, че същата е на „либийския пратеник".Установено е още, че П.Б. продължава активното обсъждане на казуса „Бадр" с MVR-Rumen Petrov и Prezident-Pl. Uzunov в следващите месеци. СMVR-Rumen Petrov П.Б. обсъжда и други въпроси, свързани с дейността на Министерство на външните работи. На 06.06.2019 г. П.Б. изпраща наMVR-Rumen Petrov съобщение, в което посочва: „Привет Румба!Да напомня,че чакам предложение за Абуджа!!!!".

На 19.06.2019 г. П.Б. изпраща на„Prezident-Pl. Uzunov" файл със следното наименование: „CVBG_Joro_Iliev_Kiradjiev", с уточнението, че това е „моето предложение за Абуджа (Нигерия)!".На 19.12.2019 г. П.Б. и MVR-Rumen Petrov обсъждат и позиция на министъра на външните работи на Република България, която е изразена в социалната мрежа Twitter, както и „лостовете за въздействие".

ДАНС ще прави анализ на комуникацията на П.Б. с MVR-Rumen Petrov и с Prezident-Pl. Uzunov

ДАНС ще прави анализ на комуникацията на П.Б. с MVR-Rumen Petrov и с Prezident-Pl. Uzunov

ДАНС ще прави анализ на комуникацията на П.Б. с MVR-Rumen Petrov и с Prezident-Pl. Uzunov

ДАНС ще прави анализ на комуникацията на П.Б. с MVR-Rumen Petrov и с Prezident-Pl. Uzunov

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога

Тежка промоция за пловдивската си резиденция е обявил Цар Киро, показа проверка на "България Днес". Самозваният ромски монарх е извадил за продан притежаваната от него седеметажна сграда в центъра на града, става ясно от сайт за имоти. Обявената цена е 2 млн. лева. Макар и висока, сумата на практика е солидно намалена