Сак с инструменти издал руснаците от “бандата на Карлсон”, обирали хипермаркети през покривите

https://www.24chasa.bg/novini/article/8756964 www.24chasa.bg
Алекс и Роман са използвали тази аварийна стълба, за да се качат на покрива на магазина.

Роман и Алекс пробивали дупки и през тях се спускали с алпийски въжета

Пристигнали с визи, работят за руски фармацевтични фирми и не са осъждани

Два дръзки обира на хипермаркети бяха извършени в Пловдив само за седмица. За полицията бе ясно, че извършителите са едни и същи, тъй като почеркът е идентичен – влизането в магазините е станало чрез изрязване на дупка в покрива.

По този повод апашите се прочуха като бандата на Карлсон, защото като героя на детската писателка Астрид Линдгрен ходят върху сгради.

Преди дни бяха

заловени в София

при спецакция

на криминалисти. Арестувани са руските граждани Роман Левин и Алекс Гюнтер.

“Те нямат статут на постоянно пребиваващи. Пристигнали са с визи. Работят за руски фармацевтични фирми и не са осъждани”, съобщиха от прокуратурата.

Първият им удар е в нощта срещу 2 юни в търговски комплекс на бул. “България” в Пловдив. При отварянето му сутринта се разбира, че е станала кражба. Разбита е метална каса в обект на популярна верига, от която са задигнати над 5300 лв. От съседен магазин за техника в същия център пък липсвали 3800 лв. Там на престъпниците не им се наложило да взломяват сейфа, защото намерили ключа. Отнесли и 10 скъпи айфона. Общата щета за двете вериги е за около 20 000 лв.

“Извършителите са се спуснали с въжета в комплекса. После пак през покрива са го напуснали”, коментира шефът на ОД на МВР старши комисар Йордан Рогачев, който бе на местопроизшествието.

На 8 юни в полицията получават сигнал за друг атакуван хипермаркет на бул. “Македония”. Отново през покрива. При огледа става ясно, че крадците са използвали аварийната стълба, за да се качат отгоре. Имало и изрязан отвор като при първия обир. От магазина са изчезнали 12 242 лв. 

“От двете местопроизшестия бяха иззети множество следи, както и материал за ДНК анализ”, обясняват разследващите. При прегледа на камерите става ясно, че извършителите са правили предварителни огледи няколко дни преди обирите.

Пробивът идва с откриването на инструментите на бандата на Карлсон. След втория обир до жп стълб е намерен сак, в който имало ъглошлайф, ножици за рязане на ламарина, лостове тип кози крак, алпийско въже и 2 устройства уоки-токи.

ДНК профилът

от инструментите

съвпадал с

биологичния

материал,

извлечен от покривното пространство на търговския обект на бул. “Македония”.

Криминалистите установяват, че ъглошлайфът, използван от крадците, се продава само в една търговска верига и е купен от магазин в Пловдив заедно с щангите. На записа се вижда и кой е купувачът – млад мъж с татуировки. Камерите разкриват и съучастника му, както и автомобила, който използват.

Оказва се, че е нает от варненска фирма от руския гражданин Алекс Гюнтер. Данните от GPS пък потвърждават, че по време на двата обира въпросната кола се е намирала в Пловдив.

Преди да ударят набелязаните обекти, Алекс и Роман спят в местен хотел и в частна квартира. Впоследствие се скриват в столицата. Именно там са задържани на 24 юни. Без да подозират, че им е заложен капан, руснаците излизат един по един от наетото от тях жилище и навън им щракват белезниците.

За разкриването им съдействие на пловдивските криминалисти оказват и колегите им от Варна, София и от Главна дирекция “Национална полиция”.

При претърсване на обитавания от тях апартамент е намерена голяма сума пари в евро и левове, както и много монети от по 1 и 2 лева, каквито са задигнати от пловдивските хипермаркети.

Обраният хипермаркет на бул. “Македония” в Пловдив

СНИМКИ: АВТОРЪТ

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Под карантина е поставена скандалната силиконка Анита Мейзер на Хаваите. Това се е наложило заради пандемията. За неволите си, съпътствали поредното й екзотично пътуване, сексбомбата споделя в социалната мрежа. Мейзер отпътувала към Хаваите от Лас Вегас. Някогашната миска тихомълком се изнесе в столицата на хазарта

Певицата Милена Славова е била спряна с колата й от полицаи и глобена без никакво нарушение, твърди самата тя. Дори й било предложено да си избере санкция, за да й е по-евтино. "Тези "другари" ме спряха и ме попитаха за какво искам да ме глобят! Аз попитах защо трябва да ме глобяват, като всичко ми е наред

Съпругата на Георги Илиев преди време взриви мрежата с емоционален пост - навремето с любовта му притежавала света, а сега имала пари, но се чувствала бедна Мая Илиева се завърна в България. Вдовицата на покойния Георги Илиев от няколко седмици е в София и вероятно не смята скоро да напуска страната