Радио Китай: Съветваме Майк Помпео да не пречи на международното сътрудничество в борбата с пандемията

https://www.24chasa.bg/novini/article/8758184 www.24chasa.bg
Майк Помпейо СНИМКА: Радио Китай

Неотдавна американският държавен секретар Майк Помпео определи китайската помощ за Африка като „празно обещание" и очерни резултатите от проведената специална среща на върха между Китай и африканските страни за съвместната борба с пандемията от COVID-19. 

Народите в Африка са наясно с това, кои са истинските им приятели и кои дават празни обещания. От старта на епидемията китайската страна бързо протегна ръка за помощ на повече от 50 африкански страни. Предостави на тях и Африканския съюз много медицински материали. Изпратил е до 11 африкански страни експертни групи. Провел е повече от 30 видеосрещи между китайски и африкански медици.

На специалната среща за борбата с пандемията председателят на КНР Си Дзинпин изтъкна, че ще бъде създадена китайско-африканска общност на споделена съдба в областта на общественото здравеопазване. Той обеща, че след като ваксината срещу COVID-19 бъде разработена и приложена, тя ще облагодетелства първо хората в Африка. Той обеща, че ще освободи дълговете на съответни африкански страни към Китай, чиито срок изтича в края на 2020 г.

Тези реални мерки са искрени усилия на Китай за подкрепа на африканските страни за овладяване на епидемията и за възстановяване на икономиката.

В речника на някои американски политици обаче като Майк Помпео липсват думи като приятелство, отговорност. Те имат само политически предразсъдъци и географски политически интереси. Помпео игнорирайки фактите своевременно коментира китайско-африканското сътрудничество и провокира раздвоение на отношенията между Китай и Африка и ги подкопава.

Председателят на комисията на Африканския съюз Муса Факи Махамат заяви, че някои сили се опитват да използват сегашната обстановка за разрушаване на африканско-китайското приятелство. „Ние в никакъв случай няма да допуснем това".

„Африка и Китай са приятели и другари . Никоя страна не може да промени и наруши африканско-китайското приятелство". Думите на Махамат са отражение на желанието на африканските народи.

(От БТА)

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гаджето на нападетеля на ЦСКА Али Соу се разсъблече насред полето. 19-годишната Габриела позира с оскъдно облекло в поредната си предизвикателна фотосесия. Красавицата е облечена в нещо като бански, а пишните и форми преливат от него. Тя и Соу са задно от няколко месеца, а връзката, изглежда, се отразява добре на нападателя

Международен дебют като писател тихомълком е направил Евелин Банев-Брендо, показа проверка на "България Днес". Напук на трите си присъди и издирването от Интерпол, кокаиновият крал успява да преведе на английски и да издаде автобиографията си "Съзирам душата на България". Произведението вече се предлага в специализирани сайтове за книги из цял

По-висок от майка си вече е синът на Даниела Серданова, видя "България Днес". Младежът стърчи почти с глава над първата Мис ЦСКА. Двамата се разходиха из централните столични улици, а след това свършиха важна работа, свързана с документи. Снимки: България