Плевнелиев и Стоянов с нобелист и племенница на Кенеди за безплатна ваксина срещу COVID

https://www.24chasa.bg/novini/article/8758518 www.24chasa.bg
Президентите Росен Плевнелиев и Петър Стоянов са единствените българи засега, подписали се под каузата.

Тя трябва да е глобално общо благо, зоват и Горбачов, Лех Валенса, Ричард Брансън, Боно, Джордж Клуни

Двама български президенти - Росен Плевнелиев (с мандат 2012-2017) и Петър Стоянов (1997-2002) се подписаха заедно с повече от 100 влиятелни световни лидери, знаменитости и нобелови лауреати под апел, призоваващ ваксините срещу COVID-19 да бъдат обявени за глобално общо благо.

“При мен идеята достигна чрез Кери Кенеди, дъщеря на покойния Роберт Ф. Кенеди, в момента президент на Фондацията за защита на човешките права “Роберт Ф. Кенеди” - обясни Петър Стоянов. - От нея най-напред получих апела на проф. Мухамад Юнус, беше много въодушевена и ни приканваше да го подпишем. ”

Инициаторът на

подписката Мухамад

Юнус е икономист,

носител на Нобелова

награда за мир

Той е от Бангладеш и получи световния приз през 2006 г. за иновационните икономически програми, с които банката му за микрокредити подпомогна социално слабите. А Кери Кенеди е племенница на Джон Кенеди.

“Нямах нужда от убеждаване - каза Стоянов. - Проф. Юнус е една от най-авторитетните личности на нашето време и привлича всеки, който го познава с вродената си интелигентност и пословична скромност. Познавам го повече от 10 г., през 2012 г. като президент на Центъра за глобален диалог и сътрудничество във Виена му връчих годишната награда и си спомням с какво въодушевление това бе прието от всички в залата.”

Апелът, който предлага проф. Юнус, е израз на отговорността ни към съдбата на всички хора по света и на човечеството като цяло. Неговата идея за световен “екшън план за COVID-19 ваксина” под егидата на СЗО, която да осигури равен достъп до ваксината на всички държави и всички хора по света, е съвсем навременна. Той ни връща доверието, че човешката солидарност в тези тежки времена не е празна дума, и се радвам, че под този апел ще има и български подписи”, заяви Стоянов.

Сред подписалите апела има 18 нобелови лауреати, 32-ма бивши държавни ръководители, политически лидери, международни неправителствени организации и световни знаменитости като Андреа Бочели, Боно, Джордж Клуни, сър Ричард Брансън и др.

Обединеният апел призовава към действия правителствата, фондациите, филантропите и социалните предприятия да произведат и разпространят ваксините безплатно по целия свят. Подписалите приканват всички социални, политически и здравни субекти да потвърдят колективната си отговорност

за защитата на ВСИЧКИ

уязвими лица без

каквато и да е

дискриминация

Пандемията COVID-19 ясно разкрива силните и слабите страни на системите на здравеопазване във всяка държава и подчертава пречките и неравенствата в достъпа до здравни грижи. Ефективността на предстоящата ваксинационна кампания ще зависи от нейната универсалност.

Подписалите документа отправят апел към всички световни лидери, генералния секретар на ООН, генералния директор на СЗО, религиозните, социалните и моралните лидери, ръководителите на изследователски лаборатории и на фармацевтични компании и медиите да обединят усилията си и да гарантират, че в случай на ваксина ще има глобален консенсус тя да бъде разпространена като световно общо благо.

Канят се всички да се присъединят към обещанието на VACCINECOMMONGOOD.ORG.

В същото време

6,15 млрд. евро

дарения

събра втората донорска конференция “Световна цел: Обединени за нашето бъдеще", организирана от ЕС и протекла във виртуален формат в събота, съобщи шефката на ЕК Урсула фон дер Лайен. Патрон на събитието е Еврокомисията, а фондация “Блумбърг филантропис”, фондациите “Бил и Мелинда Гейтс” и “Уелкъм тръст” са партньори.

Средствата ще бъдат насочени към учени от целия свят за разработване на лечения и ваксини за COVID-19. ЕК и Европейската инвестиционна банка са поели ангажимент за допълнителни 4,9 млрд. евро, а страните - членки на ЕС, са обещали още 485 млн. евро. Поет е ангажимент за осигуряване на над 250 млн. ваксини за по-бедните страни.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Едва два дни изкара извън килията соченият за авер на Митьо Очите - Юмер Мехмед! Малко след като апелативният спецсъд пусна бургазлията под домашен арест с електронна гривна за проследяване, той е изненадан вкъщи по пантофи с нов чифт белезници. Ченгетата заключват Юмер като заподозрян за отглеждане на марихуана

Едра милинка накрак хапна актьорът Ивайло Вълчев, забеляза "България Днес". С къси дънки, които отдалеч изглеждаха като изцапани с вар, и до модерното си возило озвучителят на реклами и сериали блажено се наслади на тестеното изделие. За финал съвестно си изхвърли найлоновата торбичка и с пълен стомах продължи да обикаля по задачи

За сватба се стяга голямата щерка на изчезналия "кокаинов крал" Евелин Банев-Брендо! След като миналото лято се сгоди на острова на звездите - Миконос, сега Александра Банева се готви да мине под венчило със своя избраник. Наследницата дори е раздала поканите за тържеството, доверяват запознати. Кой точно е годеникът и както върви бъдещ съпруг на