Още преди година в Белия дом са знаели, че Русия плаща на талибаните за убити американци

https://www.24chasa.bg/novini/article/8758734 www.24chasa.bg
СНИМКА: pixabay

Високопоставени служители в Белия дом още в началото на 2019 г. са знаели за поверителни разузнавателни данни, че Русия тайно предлага възнаграждение на талибани за убити американци - цяла година по-рано, отколкото се предполагаше.

Тази информация е била включена в поне един от тогавашните ежедневни писмени разузнавателни доклади, казват запознати със случая американски служители, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. 

Тогавашният съветник по националната сигурност Джон Болтън също казал на колегите си, че е осведомил Тръмп за такава оценка на разузнаването през март 2019 г.

Белият дом не отговори на въпроси дали Тръмп или други служители са знаели за провокациите на Русия през 2019 г. Белият дом каза, че Тръмп не е бил и все още е е осведомен за оценките на разузнаването, защото те не са били напълно потвърдени.

Болтън отказа вчера да направи коментар пред АП. Но в неделя в предаване на телевизия Ен Би Си каза, че Тръмп твърди, че не е знаел за провокациите на Русия, за да оправдае липсата на реакция от страна на администрацията му.

Белият дом съобщи вчера, че американското разузнаване не е постигнало консенсус по въпроса с евентуално изплащане на възнаграждения от Москва на бунтовници, за да убиват западни войници в Афганистан, предаде Франс прес. Говорителката на Белия дом Кейли Макенани каза, че в разузнавателната общност няма единодушие по тези твърдения и повтори, че президентът Тръмп не е бил информиран.

Макенани каза, че група конгресмени от двете партии са били поканени в Белия дом, за да бъдат информирани по темата. Сред тях обаче не са били отявлените критици на Тръмп демократката Нанси Пелоси, председател на камарата на представителите, и Чък Шумър, лидерът на демократическото малцинство в Сената, съобщиха от екипите им. Пелоси и Шумър настояха директорката на ЦРУ Джина Хаспъл и директорът на американското разузнаване Джон Ратклиф да информират възможно най-бързо всички членове на камарата и на Сената по този случай.

Вестник "Ню Йорк таймс", а след това и "Вашингтон пост", и "Уолстрийт джърнъл" съобщиха през почивните дни, че руски агенти са раздавали пари на бойци, "близки до талибаните", за да убиват американски и натовски войници в Афганистан.