Крачка напред към лечението на Паркинсон

https://www.24chasa.bg/novini/article/8759429 www.24chasa.bg
Лабораторна мишка СНИМКА: wikipedia

Трансплантирайки нови неврони в телата на лабораторни мишки, учени от Калифорнийския университет по медицина в Сан Диего успяха да елиминират болестта на Паркинсон, съобщи Сайънс Дейли. 

Паркинсонът се характеризира със загубата на допаминергични неврони в мозъка, отговорни за възнаграждението и движението.

Доктор Ксианг-Донг Фу и екипът му заявяват, че забавянето или пълното спиране на невродегенеративните процеси на Паркинсон е напълно възможно, ако засегнатите от болестта клетки бъдат заменени с нови. 

Изследванията на учените предполагат, че специфичните мозъчни клетки, наречени астроцити, могат да бъдат трансформирани в тъй желаните допаминергични неврони.

Трансформацията е възможна когато се премахне протеинът, който възпира мозъчната клетка да бъде изкуствено моделирана. 

Три месеца след процедурата, мишките, заболели от Паркинсон, са напълно излекувани, показва изследването. 

Въпреки че тестове върху животни са далечна стъпка към успешното лечение на хора, Фу се надява че новата процедура ще отвори нови врати в излекуването на  невродегеративни заболявания като Паркинсон, Алцхаймер и Хънтигтън. 

Превод и редакция: Йоан Бондаков

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога

Тежка промоция за пловдивската си резиденция е обявил Цар Киро, показа проверка на "България Днес". Самозваният ромски монарх е извадил за продан притежаваната от него седеметажна сграда в центъра на града, става ясно от сайт за имоти. Обявената цена е 2 млн. лева. Макар и висока, сумата на практика е солидно намалена