Климатолози: Топенето на вечната замръзналост предизвиква нашествие от бобри в Арктика

https://www.24chasa.bg/novini/article/8759541 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Немски климатолози установиха, че числеността на бобрите в Арктика значително се е увеличила през последните години вследствие на топенето на вечната замръзналост, съобщи сайтът на института "Алфред Вегенер" в германския град Бремерхафен.

По думите на климатолога Ингмар Нитце климатичното затопляне е създало комфортни условия за живот и миграция в региона. "Ние знаехме, че бобрите са се увеличили в Аляска и в другите кътчета на Арктика заради климатичните промени и намалелия им улов. Но ние не очаквахме, че тези гризачи ще се възползват толкова ефикасно от тези възможности. В крайна сметка в наши дни тяхната численост расте експоненциално!", заяви Нитце.

Топенето на пермафроста, възникнал в почвата на северните региони на Евразия и Северна Америка от времената на последния ледников период, освобождава огромни площи за бобрите. Климатолозите прогнозират, че около една трета от пермафроста, разположен на юг от Сибир и Аляска, ще изчезне до края на сегашното столетие, предава БТА.

Немските учени анализирали спътникови снимки от покрайнините на град Коцебу в западната част на Аляска, направени през последните две десетилетия. От тях станало видно, че малките водоеми, изградени чрез бентовете на бобрите, са се увеличили 8,3 на сто.

В един от случаите край град Коцебу през 2002 година е имало само две подобни структури, а през 2019 техният брой достигнал 98. В някои части на Западна Аляска водоемите, изградени от тези гризачи от 94 нараснали на 409 за периода 2010 - 2019 година.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Едра милинка накрак хапна актьорът Ивайло Вълчев, забеляза "България Днес". С къси дънки, които отдалеч изглеждаха като изцапани с вар, и до модерното си возило озвучителят на реклами и сериали блажено се наслади на тестеното изделие. За финал съвестно си изхвърли найлоновата торбичка и с пълен стомах продължи да обикаля по задачи

За сватба се стяга голямата щерка на изчезналия "кокаинов крал" Евелин Банев-Брендо! След като миналото лято се сгоди на острова на звездите - Миконос, сега Александра Банева се готви да мине под венчило със своя избраник. Наследницата дори е раздала поканите за тържеството, доверяват запознати. Кой точно е годеникът и както върви бъдещ съпруг на

Спецчасти с автомати задържаха мъже в различни части на България. Всички са свързвани с Васил Божков и сочени за неговите "десни ръце". Имената на част от тях излязоха в списък с бивши ченгета, близки до хазартния бос. Арестите започнаха сутринта, по времето, когато Васил Божков съобщи, че съдът е отменил вземането на лиценза на "Еврофутбол" (виж