Петкова възложи на ТЕЦ "Марица-изток 2" да произведе 8,4% от нужния на държавата ток

https://www.24chasa.bg/novini/article/8760045 www.24chasa.bg
Теменужка Петкова СНИМКА: Румяна Тонева

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова е издала заповед, с която възлага на ТЕЦ "Марица-изток 2"  годишна квота за производство на електроенергия от 2,6 мегавата, което е 8,4% от общото електропроизводство. Това съобщи тя пред енергийната комисия в парламента. Заповедта й се основава на Закона за енергетика, който позволява на министъра да възложи до 15% от общото произведено количество електроенергия.

Централата не бе включена от КЕВР в микса електроенергия, който изкупува НЕК за регулирания пазар, тъй като цената й е висока и ще оскъпи тока за домакинствата. По тази причина тя трудно продава и на свободния пазар. Електроенергията на държавната централа се оскъпява заради купуването на въглеродни емисии. С възлагането на производство централата получава разликата от регулираната и производствената си цена от фонд "Сигурност на електроенергийната система". 

Заповедта си министърката е изпратила до КЕВР, до фонд "Сигурност на електроенергийната система", до Електроенергийния системен оператор.

Пред депутатите Петкова отчете как правителството е изпълнило решението на парламента от 31 януари за спасяването на държавната тец.

Депутатите възложиха да бъде увеличен капиталът на "Марица-изток 2", което е изпълнено и дружеството е стабилизирано и работи в нормален ритъм, отчете енергийният министър.

Втората задача, която беше да не се допусне спиране на централата дългосрочно, също е изпълнена с издадената заповед, обясни още Петкова.

Народното събрание възложи още България да се присъедини към платформата "Въглищни региони в преход", без да поема ангажимент за затваряне на тецове. На 1 юни е изпратено писмо, с което се присъединихме, без да поемаме ангажименти, каза Петкова. 

На заседанието депутатите от енергийната комисия гласуваха за ратифицирането на междуправителственото споразумение между България и Гърция за газовата връзка между двете страни. То урежда финасовите, данъчни и правни параметри на изграждания газопровод.

Министър Петкова обясни отново важността на интерконектора и как той ще свърже страната ни с Южния газов коридор, по който можем да получаваме газ от Каспийския регион. Тя припомни, че  е осигурено финансирането от 220 млн. евро, като българската държава  е  дала държавна гаранция от 110 млн. евро, а 39 млн. евро са безвъзмездно от ОП "Иновации и конкурентоспособност" .

Срокът за построяването й е  април 2021 г., но амбицията е линейната част да бъде завършена до края на 2020 г.

Петкова поясни и разпределението на печалбата, тя ще е на териториален принцип, съобразена с дължината на трасето. То е 181 км,  от които 151 са на българска територия. 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гаджето на нападетеля на ЦСКА Али Соу се разсъблече насред полето. 19-годишната Габриела позира с оскъдно облекло в поредната си предизвикателна фотосесия. Красавицата е облечена в нещо като бански, а пишните и форми преливат от него. Тя и Соу са задно от няколко месеца, а връзката, изглежда, се отразява добре на нападателя

Международен дебют като писател тихомълком е направил Евелин Банев-Брендо, показа проверка на "България Днес". Напук на трите си присъди и издирването от Интерпол, кокаиновият крал успява да преведе на английски и да издаде автобиографията си "Съзирам душата на България". Произведението вече се предлага в специализирани сайтове за книги из цял

По-висок от майка си вече е синът на Даниела Серданова, видя "България Днес". Младежът стърчи почти с глава над първата Мис ЦСКА. Двамата се разходиха из централните столични улици, а след това свършиха важна работа, свързана с документи. Снимки: България