Борис Джонсън обяви инфраструктурна революция за излизане от COVID кризата

https://www.24chasa.bg/novini/article/8760084 www.24chasa.bg
Борис Джонсън СНИМКА: Ройтерс

Британският премиер Борис Джонсън залага на мащабни инвестиции в инфраструктура, за да извади Великобритания от това, което може да се окаже най-дълбоката рецесия в страната от 300 години.

В речта си от вторник министър-председателят потвърди ангажимента си към дългосрочните инвестиции в някои от най-отдалечените региони на страната, като според него балансирането на бюджета може да изчака, докато не бъде гарантирано икономическо възстановяване, съобщава Bloomberg.

Повтаряйки обещанията си отпреди изборите през декември, той обяви увеличаване на инвестициите в пътища, училища и болници, като се предвижда мащабна промяна в плановете за ускоряване на строителството. От офиса му съобщиха, че преразпределените средства ще са в размер на 5 млрд. паунда (6,2 млрд. долара). Тези пари обаче не са нови, а са част от разходите за инфраструктура, обявени през март, посочва investor.bg.

„Не можем да продължим просто да бъдем затворници на тази криза“, каза Джонсън. „Трябва да работим бързо, тъй като вече станахме свидетели на шеметния спад на брутния вътрешен продукт (БВП) и знаем, че хората са притеснени за своите работни места и бизнеси“, допълни той.

През декември премиерът спечели 80-местно парламентарно мнозинство с обещанието си да вдигне на по-високо ниво отдалечените и изолирани части на Великобритания с повече разходи за инфраструктура и обучение. Но на плановете му попречи пандемията на новия коронавирус, която уби 43 575 души и изпрати икономиката на страната в рецесия.

В своята реч Джонсън заяви, че Великобритания ще се изправи пред „истинска криза“ на безработицата в идните месеци.

Премиерът също така посочи, че неговият инстинкт му казва, че е необходимо да бъдат намалени данъците, където това е възможно, така че бизнесът да се развива в конкурентна фискална среда. Джонсън посочи и че няма намерение да започва „наказателни акции срещу създателите на богатство“.

В тази връзка той отхвърли категорично и завръщането към мерките на строги икономии от миналото. „Няма да построим пътя си за изход от проблемите с пестене на пари“, заяви той.

Според офиса на премиера обявените от него реформи са най-радикалните от Втората световна война насам. Те предоставят по-голяма свобода на предприемачите за оползотворяване на сгради и земя в градските центрове, без да е необходимо разрешение за планиране. Също така трябва да бъде улеснено сменянето на статута на неизползвани търговски площи за жилища.

Джонсън дори сравни своя план с „Новия курс“ на американския президент Франклин Делано Рузвелт, в рамките на който са използвани правителствени средства, за да излязат САЩ от Голямата депресия през 30-те години.

Правителството в Лондон вече обеща да увеличи разходите за инфраструктура за следващите пет години със 100 млрд. паунда до общо 600 млрд. паунда. И макар част от средствата да са предвидени за елиминиране на неравенството между отделните британски региони, то налице са въпроси за това дали подобни харчове са най-добрият начин за стимулиране на икономиката след коронавирусната пандемия.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Едра милинка накрак хапна актьорът Ивайло Вълчев, забеляза "България Днес". С къси дънки, които отдалеч изглеждаха като изцапани с вар, и до модерното си возило озвучителят на реклами и сериали блажено се наслади на тестеното изделие. За финал съвестно си изхвърли найлоновата торбичка и с пълен стомах продължи да обикаля по задачи

За сватба се стяга голямата щерка на изчезналия "кокаинов крал" Евелин Банев-Брендо! След като миналото лято се сгоди на острова на звездите - Миконос, сега Александра Банева се готви да мине под венчило със своя избраник. Наследницата дори е раздала поканите за тържеството, доверяват запознати. Кой точно е годеникът и както върви бъдещ съпруг на

Спецчасти с автомати задържаха мъже в различни части на България. Всички са свързвани с Васил Божков и сочени за неговите "десни ръце". Имената на част от тях излязоха в списък с бивши ченгета, близки до хазартния бос. Арестите започнаха сутринта, по времето, когато Васил Божков съобщи, че съдът е отменил вземането на лиценза на "Еврофутбол" (виж