Спешно стягат болниците отново след рязък скок на нуждаещите се от лечение (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8760517 www.24chasa.bg
Премиерът Бойко Борисов извика на работно съвещание Националния оперативен щаб и здравния министър Кирил Ананиев във вторник. На него те представиха актуалната епидемиологична обстановка.

И ВМА се препълни, до петък преговори

с колко да се вдигне финансирането по

клиничната пътека за коронавирус

Нова спешна мобилизация на болниците, за да осигурят достатъчно легла за болни от COVID-19 пациенти, разпореди във вторник премиерът Бойко Борисов след среща с Националния оперативен щаб.

Приоритетно трябва да се осигурят легла за най-тежките случаи, които се нуждаят от лечение в интензивно отделение, разпореди Борисов. Лечебните заведения пък трябва да се презапасят и с предпазни средства за медиците - маски, облекла, шлемове и пр.

Стягането на болниците дойде, след като за последните три седмици броят на лекуващите се в болници скочи три пъти. Във вторник стигна

рекордните

до момента

434 пациенти

Рязко започна да нараства и броят на лекуваните в интензивно отделение, който стигна 31. Толкова много хора не са били в интензивните отделения от 15 май насам.

“В последните дни и седмици се забелязва ръст на заразените от коронавирус. Разпространението е предимно през клъстери, през населени места или предприятия. Нараства и броят на тези, които остават и постъпват в болници. Това означава, че трябва да подсилим капацитета на структуроопределящите болници , т.е. легла, персонал, съответните защитни предпазни средства, за да можем да поемем евентуална вълна”, каза на срещата при Борисов здравният министър Кирил Ананиев. От укрепване се нуждаели и областните болници, които поемат случаите в провинцията.

100% от капацитета на ВМА е запълнен, включително и буферната зона, в която се настаняват съмнителните пациенти до излизане на PCR резултатите им и уточняване на диагнозата, каза шефът на щаба и на болницата ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

Той обвърза увеличението на заразените с разхлабените мерки и неспазването на дисциплина. По 7-8 заразени излизат от празненства, цели семейства са заразени, обясни той.

“При липсата на

воля и желание

за налагането

на мерки

болниците спешно трябва да бъдат подкрепени”, каза Мутафчийски.

Според главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев това, което се случва у нас, е част от вълната на повишена заболеваемост на Балканите и в Европа, като темпът на нарастване в България е по-нисък от останалите балкански страни.

Засега в две от основните болници, лекуващи COVID пациенти - “Пирогов” и “Света Анна”, не планират разкриване на повече интензивни легла, казаха оттам за “24 часа”. В “Света Анна” обаче има план за разкриване на PCR лаборатория. Тази болница през миналата седмица препълни COVID отделението си и се наложи да пренасочва пациенти.

Под контрол е в момента ситуацията с коронавируса във Великотърновско. Няма огнища, които да налагат нужда от допълнителни легла. В болниците във Велико Търново и Горна Оряховица има 4-ма пациенти, а от началото на епидемията с коронавирус там са диагностицирани 41 души.

За да стигат анестезиолозите за болните в Пловдив, 6 екипа от анестезиолог и 2 реанимационни сестри ще бъдат командировани от други болници в града в УМБАЛ “Св. Георги”, определена от областния щаб за основна COVID болница. Всеки екип ще работи там 45 дни, с 3 дежурства по 15 дни, като след всяко ще почива. Практиката се въвежда от 1 юли и ще продължи до края на декември, обясни областният управител Дани Каназирева.

“В един момент се оказва, че

не апаратурата е проблем, а специалистите

за работа с нея”, обясни тя.

Проблем с местата във врачанските МБАЛ “Хр. Ботев” и в болницата за белодробни заболявания също няма. Имало и достатъчно медици.

С 298 легла разполагат в Плевен. 263 от тях са за болни без усложнения, а 35 - за интензивни грижи.

За да имат болниците достатъчно финансиране, Борисов разпореди на Ананиев да проведе разговори със здравната каса и лекарския съюз относно заплащането на тестовете и клиничната пътека за COVID. По информация на “24 часа” такава среща се очаква да се проведе в края на седмицата.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога

Тежка промоция за пловдивската си резиденция е обявил Цар Киро, показа проверка на "България Днес". Самозваният ромски монарх е извадил за продан притежаваната от него седеметажна сграда в центъра на града, става ясно от сайт за имоти. Обявената цена е 2 млн. лева. Макар и висока, сумата на практика е солидно намалена