Ивелина Василева за багерите в Рила: Грубо посегателство върху природата

https://www.24chasa.bg/novini/article/8760865 www.24chasa.bg
Председателката на Комисията по околна среда и водите Ивелина Василева КАДЪР: БНТ

Ивелина Василева, председател на Комисията по околна среда и водите в НС, определи багерите в Рила като грубо посегателство върху природата, цитира думите й БНТ.

"Извършват се проверки за приложените процедури, за указанията, които са давани в хода на изпълнение на проекта, който е реализиран и с европейско финансиране. Надявам се тези проверки да покажат резултат и установяване на това, как са прилагани процедурите и законодателството и ако има отговорни, те да понесат отговорност”, каза още тя..

Ивелина Василева коментира и протестите на природозащитници срещу готвените промените в Закона за биологичното разнообразие, касаещи мрежата "Натура 2000“.

"Ангажирахме се да проведем широко обсъждане с всички, които изразяват своите резерви относно законопроекта, който е на дневен ред и се обсъжда в Народното събрание. Нашата цел е да постигнем консенсус по основните въпроси, свързани с няколко неща – първо стриктно прилагане на европейското законодателство, подобряване на капацитета на всички звена и органи, които имат отношение към защитните зони."

Природата за нас е изключителна ценност, стратегически ресурс. Нашата цел е да постигнем съгласие от всички към следващата стъпка за подобряване на управлението на мрежата "Натура 2000". Ако не стигнем до това съгласие, ще коригираме нашето отношение към законопроекта, посочи Василева.

Текстовете не касаят обхвата на териториите, които попадат в "Натура 2000". Намаляване на обхвата на мрежата може да бъде направено само от Европейската комисия, на национално ниво няма такъв механизъм, коментира още Василева.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Едва два дни изкара извън килията соченият за авер на Митьо Очите - Юмер Мехмед! Малко след като апелативният спецсъд пусна бургазлията под домашен арест с електронна гривна за проследяване, той е изненадан вкъщи по пантофи с нов чифт белезници. Ченгетата заключват Юмер като заподозрян за отглеждане на марихуана

Едра милинка накрак хапна актьорът Ивайло Вълчев, забеляза "България Днес". С къси дънки, които отдалеч изглеждаха като изцапани с вар, и до модерното си возило озвучителят на реклами и сериали блажено се наслади на тестеното изделие. За финал съвестно си изхвърли найлоновата торбичка и с пълен стомах продължи да обикаля по задачи

За сватба се стяга голямата щерка на изчезналия "кокаинов крал" Евелин Банев-Брендо! След като миналото лято се сгоди на острова на звездите - Миконос, сега Александра Банева се готви да мине под венчило със своя избраник. Наследницата дори е раздала поканите за тържеството, доверяват запознати. Кой точно е годеникът и както върви бъдещ съпруг на