Ята скакалци опустошиха части от Северна Кения (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8760878 www.24chasa.bg
Клоните на дърветата в северния кенийски град Лодуар са оголени, без листа и поддават под тежестта на огромни ята млади скакалци СНИМКИ: Ройтерс

Клоните на дърветата в северния кенийски град Лодуар са оголени, без листа и поддават под тежестта на огромни ята млади скакалци, съобщи Ройтерс.

Скакалците превзеха Източна Африка и крайбрежието на Червено море в края на 2019 година, подпомагани от нетипичното време за сезоните в тази част на света и климатичните промени. Ята скакалци преминаха западно от Йемен и тази година достигнаха до Кения, Сомалия и Етиопия.

Ново поколение се е появило в Туркана, най-бедния кенийски район. Младите скакалци изяждат всичко, попаднало пред очите им и когато укрепнат, ще са способни да изминават разстояние от 130 километра на ден, отбелязва БТА.

"Скакалците дестабилизират една вече установено лоша ситуация", казва Даниел Кирура, председател на представителството на Организацията по прехраната и земеделието на ООН в Туркана.

Кирура се опасява, че ятата скакалци ще се разпространят бързо и затова екипи работят неуморно, за да обработят терените с инсектициди, преди новото поколение на насекомите да е укрепнало и да започне да лети.

Туркана е обширен сух район в Северозападна Кения, който граничи с Уганда, Южен Судан и Етиопия. Жителите му се оплакват, че насекомите унищожават обработваемите земи и пасищата.

"Тези неща, които скачат нагоре-надолу дойдоха преди два дни и изядоха всички дървета", казва местният жител Майкъл. "Унищожиха дори тревата за пашата на козите".

Местните бият барабани в опит да уплашат и прогонят скакалците. "Унищожиха ни царевицата и дървото асимина. И понеже звукът не им харесва, бием барабаните, за да ги гоним", каза друг местен жител, Кристофър Лотит. 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Едва два дни изкара извън килията соченият за авер на Митьо Очите - Юмер Мехмед! Малко след като апелативният спецсъд пусна бургазлията под домашен арест с електронна гривна за проследяване, той е изненадан вкъщи по пантофи с нов чифт белезници. Ченгетата заключват Юмер като заподозрян за отглеждане на марихуана

Едра милинка накрак хапна актьорът Ивайло Вълчев, забеляза "България Днес". С къси дънки, които отдалеч изглеждаха като изцапани с вар, и до модерното си возило озвучителят на реклами и сериали блажено се наслади на тестеното изделие. За финал съвестно си изхвърли найлоновата торбичка и с пълен стомах продължи да обикаля по задачи

За сватба се стяга голямата щерка на изчезналия "кокаинов крал" Евелин Банев-Брендо! След като миналото лято се сгоди на острова на звездите - Миконос, сега Александра Банева се готви да мине под венчило със своя избраник. Наследницата дори е раздала поканите за тържеството, доверяват запознати. Кой точно е годеникът и както върви бъдещ съпруг на