Прокурори проверяват хранят ли болни с прокиснало мляко, старо месо и развалени яйца (обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8760968 www.24chasa.bg
Мухлясали плодове, които са доставяни до болници. СНИМКА: НОВА ТЕЛЕВИЗИЯ

С подправки маскирали лошата миризма от кетъринг фирмата, обслужваща “Пирогов” и “Шейново”

Проверка дали кетъринг фирмата “Ира-Ирена Георгиева” е хранила с развалено мляко, месо и яйца болните в столичните болници “Пирогов”, “Шейново” и Националната болница по рехабилитация, започна във вторник Софийската градска прокуратура. В следващите 20 дни ще бъдат правени проверки в кухнята на фирмата и ще бъдат проведени разпити на свидетели.

Прокуратурата се самосезира от разследване на Нова тв. То се основава на

показанията на

две готвачки

от фирмата. Те напуснали, след като спрели да им плащат заплатите.

“Прекратявам договора с некоректната фирма”, коментира пред “24 часа” шефът на “Пирогов” проф. Асен Балтов. Той поясни, че болницата е била длъжна да избере с обществена поръчка фирмата, която предлага най-ниска цена, за да храни пациентите. 

В началото изпълнителите се представяли добре, но после развалили качеството.

Проблеми с фирмата от повече от месец имали и в “Шейново”, каза за “24 часа” директорът ѝ д-р Румен Велев. Те се изразявали в доставка на по-малко количество храна, както и лошо качество, заради което често се налагало да я връщат.

Болницата обаче вече е прекратила договора си с фирмата. От няколко дни в “Шейново” тестват друга фирма, която вероятно ще замести старата до август, когато ще бъде стартирана и нова процедура по ЗОП за избор на нов доставчик на храна, обясни Велев.

Mесо с изтекъл срок на годност, развалени яйца и прокиснало прясно и кисело мляко са яли пациентите на “Пирогов”, “Шейново” и болницата по рехабилитация в “Овча купел”, които е обслужвала фирма “Ира-Ирена Георгиева”. Това разказват Мария Монтоя и Наталия Маринова, които са напуснали фирмата, след като шефовете Ирена и Борислав Радулови спрели да плащат заплатите им. Те готвели редовно с продукти с изтекъл срок на годност, дори и храните за най-малките пациенти на “Пирогов”.

“Десертите

се правят с

пресечено

мляко,

старо прясно мляко - мляко с ориз, грис, нишесте. Това се прави за “Пирогов” и “Шейново”. Шупва, но като се сложи повече грис, и всяко нещо се прикрива. Киселото мляко е с изтекла годност, с мухъл отгоре. И ни карат да го обираме и да правим застройки с развалено мляко. И те направо се пресичат”, сподели Мария Монтоя.

“За да не се пресече застройката на супата, понеже млякото е изтекло март месец, слагаме около 2 кила брашно, за да не си личи, и повече подправки, за да не се усеща киселият вкус на млякото в селската супа”, добави тя.

Освен с развалено прясно и кисело мляко супите често се правели и с пилешко месо с отдавна изтекъл срок на годност, твърдят бившите готвачки на “Ира-Ирена Георгиева”. За да се неутрализира миризмата, се слагали повече подправки.

“Месото, пилешкото, по някой път много мирише и го мием с оцет. Колкото и да го киснеш, просто вкусът си остава”, твърди Мария Монтоя пред Нова тв.

“Развалени бутчета, които ни кара да ги слагаме да се варят, да им слагаме червен пипер, да им слагаме подправки.

Ние правим и

едни сонди за

бебета, пилешко

пасирано,

правим пилешки супи - пасирани. Караше ни да ги пасираме и да ги даваме на болните в “Пирогов”, разказа пък Наталия Маринова.

Въпреки риска от хранителни разстройства и дори отравяне храна за болниците се приготвяла и с развалени яйца.

Храната за болните редовно закъснявала. И редовно била негодна. Оплаквания имало през ден - от възрастни пациенти, от родителите на най-малките болни в “Пирогов”. Предупрежденията от страна на ръководството на болницата били десетки.

“В нашето отделение имаше доставена развалена пасирана супа. Информирахме фирмата, но нещата не се промениха. Майките също се оплакаха от това нещо, даже написаха, за да го имаме формално”, твърди Лейля Али, старша сестра в отделението за детски изгаряния.

Готвело се и с мухлясало сирене и изгнили картофи.

Шефът на

фирмата

Борислав

Радулов обаче

оспорва

обвиненията

на двете си бивши служителки. Според него храната е прясна и качествена.

“Относно продуктите, които се получават всеки ден при мен в базата - те се закупуват всеки ден сутрин. Няма как да има развалено яйце, прясно мляко или сирене. Продуктите са изключително качествени”, твърди той пред Нова тв.

Какъв е срокът им на годност обаче, не става ясно, тъй като се доставят без етикет в “Пирогов”. И това не било случайно. Не било и случайно вместо кайма в кюфтета да се сложи огромно количество хляб плюс подправки

Хигиената в кухнята също била под всякаква критика. Заради липсата на препарат често съдовете се изплаквали само със студена вода. Бившите служители твърдят, че никога не са виждали проверяващи.

Освен за болници

фирмата готвела

и за банки,

мобилни

оператори,

телевизии,

както и за частни детски градини. Служител на мобилен оператор дори си счупил зъб заради сачма в пилешката супа.

“Взели сме мерки да бъде прекратена тази обществена поръчка. Има обявена нова. За момента това можем да направим ние. Документите относно некачеството на фирмата вече са един класьор. Всекиднeвни обаждания от абсолютно всички клиники”, обясни Цветелина Евтимова, главна сестра на спешната болница.

Фирмата обаче ще продължи да доставя храна още около месец, за да се спазят процедурите по обществените поръчки.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Случаите изглеждат нелепо, потребителите недоумяват КОЯ Е ТЯ Омбудсманът доц. д-р Диана Ковачева е родена на 16 юли 1975 г. в София. Завършва право в Юридическия факултет на Софийския университет. Магистър е по право на Европейския съюз в СУ и по право на Европейския съюз и съдебна система, Университет Нанси II, Франция

Спешно извеждат пенсионерката от апартамента Иво АНГЕЛОВ Физическо насилие е преживяла 86-годишната баба Жени от София. Преди дни "България Днес" ви разказа за изстрадалата възрастна жена, която обитава мизерен апартамент, претрупан с боклуци. Пенсионерката едва оцелява, а много често преживявала само с филия хляб на ден

Там сме от 1929 г., това е религиозна дискриминация, контрираха от Бялото братство Иво АНГЕЛОВ Ограничен да бъде достъпът на последователите на Петър Дънов до Седемте Рилски езера. Това настояха природозащитници по време на среща с екоминистерството, местната власт, ръководството на Национален парк "Рила" и неправителствени организации за