Първи блокиран град в Англия заради К-19, в него има и българи

https://www.24chasa.bg/novini/article/8760972 www.24chasa.bg
Жители на Лестър се разхождат на улица в британския град, който бе блокиран пак. СНИМКИ: РОЙТЕРС

Лестър е първият град във Великобритания, на който бе наложено повторно блокиране заради твърде много случаи на коронавирус.

Здравният министър Мат Ханкок обяви, че процентът на заразените в населеното място е 3 пъти по-висок спрямо останалите части на страната, като много от новите болни са под 18 г. Общо 944 души са заразени през последните две седмици в Лестър, където живеят около 348 000 души.

Това наложи отново да бъдат затворени училищата, магазините за несъществени стоки и жителите да бъдат призовани да останат по домовете си.

В Лестър има и доста българи. Част от тях учат в местния университет и вероятно в момента не са в града, тъй като вузът бе затворен още в края на март. Същото е положението и в Манчестър и Бирмингам, за които се появиха прогнози, че могат да са следващите повторно блокирани населени места.

Междувременно премиерът Борис Джонсън заяви, че страната не може да си позволи повече да стои затворена. Той обяви план за спешно съживяване на британската икономика, която отбеляза 20-процентов спад през последния месец.

Джонсън заяви, че ще бъдат похарчени 5 млрд. паунда за изграждане на инфраструктура, за да се премахне неравенството между различни части на страната. По думите му много северни райони са били изоставени и необичани, но това ще се промени с огромна намеса на правителството. Джонсън я сравни с тази на Рузвелт в САЩ през 30-те години на миналия век, помогнала на Америка да се възстанови от голямата депресия.

Финансови анализатори обаче отбелязаха, че колкото и да е изкушен от историята премиерът, трудно двете неща могат да бъдат сравнявани. Рузвелт е направил и редица структурни реформи освен харченето между 5 и 7% от брутния вътрешен продукт на страната в продължение на години. 5-те млрд. на Джонсън пък са по-малко от четвърт процент от БВП на Великобритания.