Бдение на миряни и духовници срещу антицърковното предаване "Вяра и общество" в сряда

https://www.24chasa.bg/novini/article/8760973 www.24chasa.bg
Горан Благоев

Миряни и духовници се събират за бдение пред сградата на БНТ в сряда от 18 ч. Те ще изразят молитвената си подкрепа за преодоляването на антицърковността в предаването "Вяра и общество" на Горан Благоев, което стана повод за изслушване на изпълнителния директор на телевизията Емил Кошлуков в СЕМ.

Вярващите са категорични, че през последните години предаването "Вяра и общество" хули православието, а Горан Благоев тенденциозно работи години наред против църквата с манипулативни внушения. Според тях това е в разрез с журналистическите стандарти и обществената функция на БНТ.

От Ефира на това предаване се лее език на омразата и клеветата към българската православна църква и нейния клир. Канят се платени "консултанти", разколници, сектанти, отстъпници от православието, поставени под църковно запрещение, някои от които са в остър конфликт на интереси, пишат организаторите във фейсбук. Те посочват, че във "Вяра и общество" редовно се хули вярата, светиите, българският патриарх, архиереите и Светия Синод – нещо, което не се е случвало в историята на телевизията.

Още през март 2016 г. Светия Синод забрани на архиереи и клирици от БПЦ да гостуват в предаването на Горан Благоев, което е безпрецедентна синодална санкция, която няма аналог.

В последното предаване от 6 юни 2020 г. гостува скандалния, поставен под запрещение от служение архим. Дионисий, като той и Благоев правят внушения, че Църквата и държавата са в престъпен сговор заради финансирането на неотложни ремонти на Рилската света обител.

"Всичко това дълбоко оскърбява нашите чувства. То е проява на дискриминация спрямо религиозните убеждения на искрено вярващите православни християни. Езикът на омразата и клеветата, злословието и уронването на достойнството не е свобода на словото и е несъвместимо с каузата на обществената телевизия", категорични са организаторите на молитвеното бдение

Припомняме, че в събота пред БНТ се бяха събраха привърженици на Горан Благоев, за да го защитят. Сред тях бяха философа Калин Янакиев, запретеният Дионисий, разколника Христо Писаров, още някои от честите му гости в студиото и 20-ина поддръжници.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Едра милинка накрак хапна актьорът Ивайло Вълчев, забеляза "България Днес". С къси дънки, които отдалеч изглеждаха като изцапани с вар, и до модерното си возило озвучителят на реклами и сериали блажено се наслади на тестеното изделие. За финал съвестно си изхвърли найлоновата торбичка и с пълен стомах продължи да обикаля по задачи

За сватба се стяга голямата щерка на изчезналия "кокаинов крал" Евелин Банев-Брендо! След като миналото лято се сгоди на острова на звездите - Миконос, сега Александра Банева се готви да мине под венчило със своя избраник. Наследницата дори е раздала поканите за тържеството, доверяват запознати. Кой точно е годеникът и както върви бъдещ съпруг на

Спецчасти с автомати задържаха мъже в различни части на България. Всички са свързвани с Васил Божков и сочени за неговите "десни ръце". Имената на част от тях излязоха в списък с бивши ченгета, близки до хазартния бос. Арестите започнаха сутринта, по времето, когато Васил Божков съобщи, че съдът е отменил вземането на лиценза на "Еврофутбол" (виж