Борисов спря багерите в парк "Рила" (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8761006 www.24chasa.bg
Снимката на Милена Костадинова, която разбуни фейсбук

Започват проверки дали са спазени всички законови и екологични практики и стандарти

На Седемте рилски езера се извършва само рехабилитация за ограничаване на туристопотока, но ще съдействам на прокуратурата и министерството на околната среда, казва шефът Красимир Андонов

Прекратени са всички строителни дейности по проект “Устойчиво управление на национален парк “Рила” - втора фаза”. Това каза директорът на парка Красимир Андонов.

Това стана часове след като премиерът Бойко Борисов нареди незабавно спиране на багерите в парка и бърза проверка на строителните дейности там.

Снимка на

багер до езерото

Бъбрека от

Седемте

рилски езера

във фейсбук разбуни духовете на природозащитниците в края на миналата седмица и ядоса премиера.

Неин автор е потребителката на социалната мрежа Милена Костадинова, която първа подаде сигнал за наличие на багера край природната забележителност.  

На кадъра се вижда машината на брега на езерото, както и предупредителна табела “Участък в рехабилитация”.

Снимката предизвика бурни коментари и възмущение от присъствието на машината в защитената територия.

Опасенията на гражданите са за нови строежи във вреда на природата, след скелети на сгради, които се появиха край диви места по морето - Алепу, Иракли и Синеморец.

В събота

от парка

обясниха, че

няма да се строи

нищо, а багерът

е нужен за

оформяне на

пътеките, където

ръчният труд

не успява

Това ставало съгласно одобрен идеен проект за оформяне на маркирана туристическа пътека и изграждане на необходимите съоръжения за ограничаване на туристопотока по цялата дължина от горната лифтова станция и Рибното езеро по лятната пътека до хижа “Рилски езера”.  

Предприемали се мерки и за борба с ерозирали участъци. Дейностите включвали поставяне на парапети, които да спират туристите да преминават извън разрешените пътеки, както и

изграждане на

дървени

мостчета,

скари и поставяне на трошо-каменна настилка в участъци от трасето.

Трасето между две от езерата - Бъбрека до Сълзата, щяло да се направи с каменни плочи с използване на съществуващ скален материал. По проекта е предвидено и изготвяне и монтиране на указателни и информационни табели.

Изпълнението на спрения проект е започнало в началото на юни.

След като премиерът Борисов нареди спиране на багерите, вицепремиерът  

Томислав Дончев

изпрати писмо

до екоминистъра

Емил Димитров

да спре всички дейности по проекта до приключване на проверката. А тя трябва да установи дали се спазват всички законови разпоредби и екологични практики и стандарти.

Министър Емил Димитров изпълни разпореждането и нареди на ръководството на ОП “Околна среда” да спре дейностите по проекта в Рила.

Окръжна прокуратура - Кюстендил, е започнала проверка по медийните сигнали за строителна техника край Седемте рилски езера. Спешната проверка е разпоредена на сектор “Икономическа полиция” в Дупница.

Трябва да се изяснят причините за наличието на строителна техника, да се проверят издадените разрешителни и да се снемат обяснения от директора на НП “Рила” Красимир Андонов.

“Не съм притеснен от започналите проверки и от прокуратурата, и от министерството на околната среда. Ще съдействам на проверяващите, ще им предоставим цялата документация по проекта”, каза Андонов.  

Той е категоричен, че на Седемте рилски езера се извършват рехабилитационно-възстановителни дейности за ограничаване на туристопотока.

“Всички

процедури,

преминати

преди да се започне изпълнение, са преминали.

Има съгласуване и одобрение.

На по-ранни етапи са отстранени всички забележки. Във вторник работата по целия голям проект е спряна, а не само на частта около езерата.

Проектът трябва да завърши през 2023 г.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гаджето на нападетеля на ЦСКА Али Соу се разсъблече насред полето. 19-годишната Габриела позира с оскъдно облекло в поредната си предизвикателна фотосесия. Красавицата е облечена в нещо като бански, а пишните и форми преливат от него. Тя и Соу са задно от няколко месеца, а връзката, изглежда, се отразява добре на нападателя

Международен дебют като писател тихомълком е направил Евелин Банев-Брендо, показа проверка на "България Днес". Напук на трите си присъди и издирването от Интерпол, кокаиновият крал успява да преведе на английски и да издаде автобиографията си "Съзирам душата на България". Произведението вече се предлага в специализирани сайтове за книги из цял

По-висок от майка си вече е синът на Даниела Серданова, видя "България Днес". Младежът стърчи почти с глава над първата Мис ЦСКА. Двамата се разходиха из централните столични улици, а след това свършиха важна работа, свързана с документи. Снимки: България