Бизнесмен, осъден за данъци в Румъния, си писал от затвора с Бобоков. Търсел помощ от Пламен Узунов за помилване (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8761016 www.24chasa.bg
Пламен Бобоков си писал с Петър Ненов през април и май тази година.

Президентският секретар излезе в отпуск

Български бизнесмен, осъден на 6 години затвор в Румъния за данъчни измами, който в момента излежава наказанието си у нас, търсел съдействие от собственика на “Приста ойл” Пламен Бобоков и секретаря на президента по правните въпроси Пламен Узунов, за да бъде помилван.

Това станало през април и май тази година. По същото време 52-годишният Петър Здравков Ненов се намира в софийския затвор, където е и в момента. Това обаче явно не му е пречило да общува по мобилни приложения, каквито в местата за лишаване от свобода са забранени.

За комуникацията се разбра, след като във вторник прокуратурата публикува още съобщения между Бобоков и Узунов. Активното общуване между двамата беше “осветено”, след като прокурорите иззеха телефона и айпада на Бобоков във връзка с разследването срещу престъпна група, занимавала се с опасни отпадъци. Разменените съобщения станаха повод да се образува ново дело. То е за търговия с влияние. По него още няма обвиняеми.

Президентският секретар Пламен Узунов пък е излязъл в отпуск.

При анализа на текстовите съобщения на Бобоков станало ясно, че на различни дати през април и май тази година той си писал с човек, записан като Pepi-Ro, както и с Prezident-Pl. Uzunov. Те се отнасяли до Комисията по помилване към президента.

Зад инициалите

Pepi-Ro стоял

всъщност Петър

Здравков Ненов (Кой е той, виж карето долу - б.р.)

На 7 април 2020 г. Pepi-Ro изпратил на Бобоков снимка на писмо, адресирано до президента от Демократичен съюз на българите в Румъния. В него се искало помилването на българския гражданин Петър Ненов.

На 16 април т.г. Pepi- Ro изпратил на Бобоков информация, отнасяща се до неговото пребиваване и осъждане в Букурещ. В нея обяснявал, че бил осъден на 30 септември 2014 г. от Върховния съд в Румъния на 6 години затвор. На 8 октомври служителите на Румънската разузнавателна служба го закарали до ГКПП Русе. Той твърди, че те му казали, че присъдата е, за да не се меси в техните вътрешни дела. Няколко дни след това била издадена еропейска заповед за арест.

На 14 ноември 2018 г. бях задържан и приведен в следствения арест на бул. “Г. М. Димитров”, пише Pepi-Ro. В друго съобщение от същия ден - 16 април, той изброил и даренията, които бил направил - дограма и компютри за консулската ни служба в Букурещ, коли за ГДБОП.

Няколко часа по-късно собственикът на “Приста ойл” препратил съобщенията на Prezident-Pl. Uzunov. Той от своя страна отговарил: Ок. Поздрави!

На 28 април 2020 г.в 15,04 ч Pepi-Ro питал Бобоков: Има ли някакъв резултат по моя въпрос?

В 16,34 ч бил регистриран разговор между Бобоков и Prezident-Pl. Uzunov, след което в 16,36 ч Бобоков писал на Pepi-Ro съобщение: Утре ще се виждам по твоя въпрос! Ще има, но няма да е светкавично!

На 11 май 2020 г. Pepi- Ro изпратил на Бобоков снимка със съдържание на чужд език, отнасящо се до решение на румънските съдебни власти. На 12 май 2020 г. в 12,10 ч Бобоков препратил снимката на Prezident-Pl. Uzunov.

В 12,13 ч написал на Pepi-Ro съобщение: Трябва официално извлечение от румънския съд и превода му на български!

От своя страна неясно защо Prezident-Pl. Uzunov изпратил на Бобоков линк към експертна дискусия за икономическите и социалните проблеми, породени от коронавируса. Тя била под егидата на президента и се провела на 15 май. Той написал: Нека някой да формулира становището в коментар и аз ще се погрижа да се разисква и подкрепи.

Бобоков отвърнал: Ок.

На следващия ден попитал секретаря по правните въпроси: На кой имейл да изпратим становището.

Във вторник от президентството обясниха, че експертната дискусия за социалните и икономическите измерения на кризата в България е била открита за обществеността и излъчена пряко в социалните мрежи.

“В анонса на събитието беше изрично указано, че всеки гражданин има възможност лично да отправя въпрос към участниците във форума”, казаха от президенството.

Оттам добавиха, че пълната стенограма от събитието е публикувана на интернет страницата на институцията.

На 20 май 2020 г. Pepi- Ro в съобщение до Бобоков отново се поинтересувал: Има ли някакъв резултат от комисията?

Бобоков отвърнал: Не още! Действай с превода!

Оказва се, че липсата на официален превод на румънската присъда станала пречка Ненов да не успее да си подаде документите за помилване през май. Затова и такива не фигурират в президентството. (Какво коментираха от президентската институция - виж в карето)

На 28 май Пламен Бобоков е арестуван за участие в престъпна група, занимаваща се с опасни отпадъци.

Заради чата

Специализира-

ната

прокуратура

поискала

официална

справка от

началника на

затвора в София Оттам отговорили, че Петър Ненов е задържан в България през ноември 2018 г. във връзка с издадена европейска заповед за арест от съд в Румъния през 2014 г. заради постановена присъда от 6 години лишаване от свобода за данъчни престъпления.

Петър Ненов дарил коли

на полицията в Свищов

дни преди да бъде обвинен

52-годишният Петър Ненов, за чието помилване бизнесменът Пламен Бобоков ходатайствал, е предаден на съд за данъчни измами от румънската дирекция за борба с корупцията през 2011 г. Той е от Свищов, но години наред живеел в Букурещ. Според румънските магистрати от декември 2003 до юни 2004 г. той бил управител на фирма “Сервобалкан Ком” ООД и продал стоки на стойност 33 пъти по-голяма от покупната цена, не отчел в счетоводството на фирмата тези търговски операции и реализираните приходи.

Ненов бил администратор на фирма, която се занимава с търговско посредничество. Той ощетил румънския държавен бюджет с близо 8,4 млн. леи, или над 2 млн. евро, чрез укриване на данъци и такси. Оканчателно е осъден през 2014 г.

Името му се появява през 2011 г. и като дарител на полицията в Свищов в навечерието на професионалния празник на служителите на МВР. Тогава той дарил два автомобила, както и дограма за районното управление в града. Автомобилите са на стойност над 20 хил. лв. Дарението е направено от неправителствена оргнизация “Международна агенция за превенция на престъпността” със седалище в Букурещ, на която той е председател.

Агенцията е била създадена през 2009 г. Любопитна подробност е, че Ненов е направил дарението дни преди да бъде обвинен от румънските магистрати.

От Българския

демократичен съюз

в Румъния два пъти

искали помилването,

в президентството

нямало молба

от бизнесмена

В администрацията на президента не е постъпвала молба за помилване от г-н Петър Ненов, в резултат на което процедура не е стартирана, съобщиха оттам. На два пъти - през март 2015-а и през април 2020 г. в президентството постъпвали писма от Българския демократичен съюз в Румъния, с които се застъпват по различни поводи за почетния си председател Петър Ненов. “Тези писма не могат да бъдат основание за начало на процедура по помилване, за което с официално писмо е уведомен и съюзът”, обясниха от президентството.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога

Тежка промоция за пловдивската си резиденция е обявил Цар Киро, показа проверка на "България Днес". Самозваният ромски монарх е извадил за продан притежаваната от него седеметажна сграда в центъра на града, става ясно от сайт за имоти. Обявената цена е 2 млн. лева. Макар и висока, сумата на практика е солидно намалена