COVID-19 се разпространява в предградията на Лисабон, където не се спазват мерките

https://www.24chasa.bg/novini/article/8762867 www.24chasa.bg
СНИМКА: Ройтерс

"Ако не можем да излизаме от квартала, то тогава трябва да ни помогнат", призовава младеж от северните предградия на Лисабон - район, където карантинните мерки ще бъдат въведени отново от днес, за да бъдат овладени огнищата на коронавирус, които безпокоят Португалия.

"Ако не можем да работим, няма да имаме пари. . . Имаме нужда от хранителна помощ и замразяване на сметките за плащане", обяснява пред АФП Юри Фидалгу - португалец, чиито корени са от Кабо Верде. Той живее в градчето Куинта ду Мочу, община Луреш.

"Хората от квартала (вече) няма откъде да си купят маски и дезинфектанти. Положението е сложно", оплаква се 23-годишният рапър няколко часа преди влизането в сила на новите ограничения.

С 321 нови случая на заразяване средно на денонощие, броят на инфектираните в Португалия се увеличи през юни с една трета спрямо май. Те остават до голяма степен концентрирани в района на Лисабон.

За да бъде спряно разпространението на заразата, правителството реши да наложи на 700-те хиляди жители на двайсетина квартала нова "карантина у дома" за най-малко две седмици.

Двойни страдания

Двойни страдания: най-засегнатите от пламналите в последно време огнища на зараза са онези райони, които бяха най-безпомощни пред епидемията от COVID-19.

"Епицентровете са там, където хората не могат да си позволят да спрат да работят и да използват обществения транспорт, което не им позволява да спазват иначе задължителната физическа дистанция", обяснява заместник-кметът на Луреш Гонсалу Каросу.

Тази община, където управляват комунистите, от няколко седмици иска от националните власти по-голяма честота на обществения транспорт. Намален наполовина по време на наложената в средата на март карантина, броят на превозните средства трябва да бъде възстановен на равнище от 90 процента днес.

"Страхувам се, естествено. Ако един автобус е претъпкан, слизам", доверява Уми Афонсу - 37-годишна готвачка, която е родом от Сао Томе и Принсипи - докато чака в Сакавем нов автобус, който да я закара до ресторанта в Лисабон, където работи.

Получавайки частични помощи за безработица, тя успяла да изкара два месеца вкъщи с четирите си деца. Нейният съпруг обаче така и не спрял да ходи на работа, защото "пари се печелят само човек работи".

В подложените на нова карантина 19 квартала, които формират едно цяло, въпреки че се намират в общините Лисабон, Синтра, Луреш, Амадора и Одивелаш, събиранията на хора са ограничени до максимум петима души срещу 10 в целия столичен окръг и 20 в останалата част от Португалия.

Необходими мерки

"Тези мерки са необходими", доверява на място медицинската сестра Силвия Гонсалвеш, която обикаля кварталите в Луреш с екипи, мобилизирани от кметството от началото на юни, за да припомнят на местните жители важното значение на предпазните здравни мерки.

Тази специалистка по обществено здравеопазване не се съмнява, че новият коронавирус заразява най-вече "най-уязвимите", по-конкретно в градовете, които страдат от бедност, несигурност на работното място и пренаселени жилища.

"В квартал като Куинта ду Мочу едно малко огнище вече е повод за безпокойство, защото за неговите 3000 жители ще е много трудно да се изолират един от друг", обяснява тя.

"Ако хората гладуват, нищо няма да ги спре да отидат да работят, дори са дали положителна проба за COVID-19", подчертава заместник-кметът. "Най-добрият начин те да бъдат поставени под карантина, е да им бъде оказана социалната и икономическата подкрепа, от която имат нужда."

От една седмица в района на Лисабон са наложени нови ограничения, за да бъдат избегнати струпвания на хора, като забрана за употребата на алкохол на улицата или затварянето на магазините и кафенетата още в 20 ч.

/БТА/

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога

Тежка промоция за пловдивската си резиденция е обявил Цар Киро, показа проверка на "България Днес". Самозваният ромски монарх е извадил за продан притежаваната от него седеметажна сграда в центъра на града, става ясно от сайт за имоти. Обявената цена е 2 млн. лева. Макар и висока, сумата на практика е солидно намалена